Esential

Roma - Roman impuscat in cap intr-o piata din Roma Incidentul a avut loc in apropierea statiei de metrou Nomentana. Potrivit martorilor, cei care au tras ar fi tot de origine romana, politistii banuind ca ar fi vorba de o reglare de conturi intre bande rivale.

Un roman a fost ucis si alti doi raniti grav intr-o piata din capitala Italiei. Cei trei au fost impuscati de un grup de barbati, neidentificati pina acum. Martorii povestesc ca romanii ar fi fost acostati intr-o piata din apropierea statiei de metrou Nomentana, din Roma.

Atacatorii l-au obligat pe unul dintre ei sa ingenuncheze si apoi au deschis focul. Romanul ucis a primit un glont in timpla. Ceilalti doi au fost impuscati in torace si in abdomen si sint internati in stare critica la doua spitale din Roma.

Atacatorii au fugit imediat de la fata locului. Martorii au adaugat ca autorii atacului au fugit imediat dupa comiterea faptelor. Politia a fost alertata de un barbat care a sunat la numarul de urgenta 113, declarind ca a vazut „pe cineva care a impuscat un baiat si a fugit din pasajul Nomentana“.

Fortele de ordine au acordat primul ajutor ranitilor, dupa care au descoperit cadavrul celui de-al treilea roman, un tinar cu putin peste 20 de ani, ucis de un glont in timpla.

Carabinierii si politia italiana au interogat citeva persoane, incercind sa stabileasca imprejurarile incidentului si rolul jucat in acesta de romani. Jurnalul de Est

Maramures - Primarul orasului Baia Mare, trimis in judecata Pe bunurile lui Cristian Anghel s-a pus sechestru pentru recuperarea a 394.500 de euro.

Primarul Baii Mari, Cristian Anghel (PNL), a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, acuzat de supraevaluarea unui imobil, prin care ar fi prejudiciat bugetul administratiei locale cu aproape 400.000 de euro.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in perioada 2004-iulie 2006, in calitate de primar, Cristian Anghel, ar fi determinat, cu incalcarea legii, achizitionarea de catre primarie, la un pret supraevaluat, a unui imobil din Baia Mare, avand ca destinatie locuinte sociale, prejudiciind bugetul municipiului cu 394.500 de euro.

Asupra vinovatiei lui Anghel se va pronunta Judecatoria Baia Mare, consiliul local neconstituindu-se parte civila in cauza. Procurorii au propus instantei confiscarea sumei de 394.500 de euro, iar in cauza s-a aplicat sechestru asigurator pe bunurile lui Anghel. Evz Transilvania

Cluj - Vasile Dincu: CNA, viitorul sef de campanie Senatorul PSD de Cluj, Vasile Dincu, a propus ieri in cadrul conferintei internationale “Mass-media si alegerile europarlamentare”,

organizata de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) la Senatul Romaniei, ca viitoarea campanie pentru euroalegeri sa devina una oficiala televizata, coordonata de CNA.

“Eu as propune ca in aceasta campanie, Consiliul National al Audiovizualului sa propuna Parlamentului o campanie oficiala televizata. Este prima campanie de acest fel. CNA ar trebui sa reglementeze echilibrul expresiei politice la radio, televiziune. Ziua de Cluj

Iasi - Prins cand lua 10.000 de lei spaga Un functionar al Primariei Iasi a fost prins in flagrant, ieri, in timp ce lua mita 10.000 de lei.

In schimbul banilor, angajatul Primariei, Florin Mihai Popa, ar fi promis unui cetatean ca-i va facilita obtinerea unui apartament. Popa, inspector in cadrul Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) din anul 2003, avea ca principala atributie evacuarea persoanelor care locuiesc fara forme legale in apartamentele municipalitatii.

Flagrantul a fost organizat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi, Popa fiind retinut ieri, in jurul orei 12.30, in zona Lunca Cetatuii. Functionarul a pretins 20.000 de lei pentru a-i facilita denuntatorului un schimb de locuinte din patrimoniul DAPPP. Evz Transilvania

Cluj - Studenti multi, locuri putine... Numarul locurilor din camine este infim fata de avalansa studentilor care au luat cu asalt marile centre universitare din Cluj si Timisoara

Cateva sute de studenti s-au strans, ieri dimineata, in Complexul Studentesc din Timisoara pentru a se caza in caminele Universitatii Politehnice din Timisoara. Ca sa evite aglomeratia, s-a apelat la metoda numerelor de ordine, fapt care a mai usurat procedura de cazare, frica oricarui boboc.

Din cei 8.000 de studenti inscrisi la Politehnica, din afara Timisoarei, peste 5.000 de tineri au solicitat locuri in camine. Preturile variaza intre 70 si 85 de lei pe luna. In plus, au fost cumparate peste 1.000 de frigidere, care vor ajunge in camere.

Cel mai prost la capitolul cazare sta Universitatea de Vest (UVT) care nu va putea onora decat jumatate din cereri. Romania libera editia de Transilvania Banat

Economie

Eveniment

Cluj - Transilvania se conecteaza la autostrazile Europei Pana in 2015, Transilvania de Nord va fi impanzita de autostrazi, drumuri expres si centuri ocolitoare, promite Ministerul Transporturilor.

Investitiile rutiere din urmatorii 8-10 ani tintesc cu precadere nordul Romaniei, pentru a realiza un echilibru cu jumatatea sudica, a informat ieri Adrian Kalapis, director in Ministerul Transporturilor (MT).

Legatura cu Europa se va face prin doua mari axe, pe directiile Vest - Est (Viena - Odessa) si Nord-Sud (Gdansk - Constanta). Pe langa autostrada Transilvania, prin Cluj ar urma sa treaca magistralele Gdansk-Constanta, Gilau-Jucu si Turda-Sebes. Ziua de Cluj

Hunedoara - DN 7, paralizat Dorinel Umbrarescu l-a convins pe ministrul Transporturilor sa "inchida" drumul, pentru a-l termina cu sase luni mai repede.

Ieri dimineata politistii de la circulatie din Deva nu stiau nimic despre restrictia decisa miercuri de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) si aplicata incepand de ieri.

Asa se face ca tirurile si-au continuat drumul pe ruta obisnuita si blocajele au aparut pe parcursul zilei de lucru. Ieri la amiaza, distanta de trei kilometri dintre gara din Deva si iesirea estica din oras s-a parcurs in trei ore, iar ceilalti cinci kilometri pana la Santuhalm in alte doua ore.

Politistii aproape ca au capotat. Nu au fost anuntati de nimeni ca lucrarile se intensifica si este necesara o deviere de trafic, nici cei de la Arad, nici cei de la Alba si nici cei din Hunedoara. Cozile de masini se intindeau, pe ambele sensuri, pe cate zece kilometri, la iesirea din Deva spre Simeria.

Evz Transilvania

Iasi - Sanatatea si securitatea in munca nu reprezinta prioritati pentru angajatorii ieseni Pe adresa ITM Iasi sosesc lunar zeci de sesizari privind nerespectarea Legii sanatatii si securitatii in munca.

Seminariile desfasurate la Iasi vin in intimpinarea angajatorilor, oferind solutii si consultanta privind implementarea normelor europene in acest domeniu.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii (INCDPM), Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi si Patronatul Judetean al IMM-urilor si-au unit fortele pentru a promova sanatatea la slujba.

Prin intermediul seminariilor care se desfasoara la Iasi si la Bucuresti, intreprinzatorii sint indrumati sa ia toate masurile impuse de normele UE privind sanatatea si securitatea in munca. Jurnalul de Est

Prahova - Munca la negru, o practica obisnuita Chiar daca guvernantii se bat cu pumnul in piept ca evaziunea fiscala a scazut simtitor, fata de anul trecut, realitatea ii contrazice.

Numai in luna anterioara, spre exemplu, lucratorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova au depistat 14 firme care foloseau 52 de persoane care nu aveau intocmite forme legale de angajare, valoarea amenzilor aplicate fiind de 78.000 de lei.

Tot cu prilejul controlului amintit s-a constatat ca alti 7 administratori de societati comerciale nu inregistrasera la ITM Prahova, in termen de 20 de zile de la data angajarii (asa cum zice legea), contractele individuale de munca ale unui numar de 14 salariati, motiv pentru care patronii cu pricina au fost amendati cu 21.500 de lei, in total.

Prahova

Companii

Alba - Albalact a inaugurat o noua fabrica in care a investit 10 milioane de euro Compania Albalact Alba Iulia a inaugurat ieri una dintre cele mai importante investitii din sectorul prelucrarii laptelui, din ultimii ani.

Valoarea noii fabrici se ridica la peste 10 milioane de euro, din care suma de 7 milioane de euro a fost cheltuita pentru achizitionarea instalatiilor si utilajelor de ultima generatie. Fabrica este amplasata in localitatea Oiejdea, la 10 kilometri de Alba Iulia.

Noua unitate de productie a fost dotata cu linii tehnologice de industrializare a laptelui si destinate fabricarii produselor proaspete din lapte, avand o capacitate de procesare de 200.000 de litri pe zi.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Emerson, Real, Iulius si Polus ofera 1.500 de slujbe Compania americana Emerson va lansa astazi la bursa locurilor de munca pentru angajati 400 de slujbe, a anuntat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, Daniel Don.

La eveniment vor mai fi prezenti companiile care au inchiriat spatii la viitoare complexe Iulius Mall si Polus Center, care vor oferi alte cateva sute de locuri de munca.

“Din pacate, ne asteptam ca participarea sa fie destul de redusa, pentru ca din cei 6.000 de absolventi de invatamant preuniversitar, peste jumatate au reusit la facultate. In plus, noi nu avem o baza de date cu absolventii pentru a-i contacta, iar campania de mediatizare a targului a esuat, pentru ca nu s-a prezentat nimeni la licitatie”, a declarat Don.

Ziua de Cluj

Cluj - Sandoz a renuntat la Cluj Sandoz, divizia de medicamente generice a companiei elvetiene Novartis, a ales Targu-Mures ca amplasament pentru noua fabrica care ar putea fi construita in Romania, dar in urma unor probleme legate de teren elvetienii ar putea schimba destinatia cu alta tara.

“Board-ul Sandoz se va reuni din nou si va lua o decizie pana la finele acestei luni si daca va alege Romania, unitatea va fi la Targu-Mures”, au declarat pentru Mediafax surse din industria farmaceutica.

Compania detine la Targu-Mures alte doua unitati de productie de antibiotice. Ziua de Cluj

Cluj - Cursa SkyEurope catre Viena Operatorul aerian SkyEurope ar putea opera de anul viitor zboruri si pe ruta Cluj-Napoca - Viena, a declarat directorul comercial al companiei, Karim Maklouf.

Compania aeriana va dubla din octombrie frecventa cursei Bucuresti-Viena si va incepe sa zboare spre Austria si de la Timisoara, renuntand in acelasi timp la cursa Bucuresti-Roma, considerata neprofitabila. Ziua de Cluj

Opinii

Cluj - "CS Sanatatea - Servicii Publice" (de Ion Muresan) Echipa de fotbal "CS Sanatatea - Servicii publice", echipa clujeana, clasata pe locul 16 in liga a III-a, seria a VI-a, a batut pe terenul de la Someseni (periferia Clujului)

cu 1 - 0 pe UTA Arad, echipa de Liga I, cu un glorios trecut in fotbalul european, antrenata de Marius Lacatus. Fraza asta ar trebui sa fie scrisa cu litere de aur in istoria fotbalului. „Baietii au fost extraordinari! La meci au fost peste 800 de spectatori. O nebunie!...

Sanatatea este o echipa de prieteni. Ne intalnim de trei ori pe saptamana la antrenament, apoi mergem la bere”,- a declarat Aurelian Ghisa, medic veterinar, patronul echipei. Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Sibiu - Uriah Heep in concert la Sibiu Celebra trupa rock va canta sibienilor duminica seara, in parcarea Salii Transilvania, la invitatia lantului de magazine Trident.

Concertul Uriah Heep este programat pentru ora 19:00, in parcarea Salii Transilvania, iar in deschidere sibienii ii vor putea audia pe Cristina Rus si Iris.

Evenimentul face parte din seria concertelor organizate de lantul de magazine Trident in toata tara si ajunge la Sibiu dupa ce, trupe la fel de cunoscute si apreciate, au incatat orasele Sfatu Gheorghe, Medias si Deva. Ziarul de Sibiu

Vrancea - Expozitie de origami la Galeriile Hidalgo Artistul Emil Martinas expune la Galeriile de Arta Hidalgo din Focsani diferite creatii realizate prin arta origami, cea care da viata hirtiei fara ca aceasta sa fie taiata si lipita.

Galeriile de Arta Hidalgo din Focsani au gazduit ieri seara un eveniment deosebit in peisajul culturalo-educational in orasul de pe Milcov. Emil Martinas si-a vernisaj expozitia de Origami, creatii diferite realizate prin arta veche nipona a plierii hirtiei colorate.

Artistul a prezentat vizitatorilor cum se poate ajunge la perfectiune fara a taia, lipi, arde, ci numai prin pliere a colilor de hirtie. Arta Origami reprezinta simbolul frumusetii si al perfectiunii in viziunea japonezilor si a patruns in secolul al XIX-lea si in occidentul european.

Chiar daca nu a fost primita cu acelasi entuziasm ca in Japonia, arta Origami a dezvoltat in Europa un nou concept pentru educatie. Este un produs educational, fiind intilnit si la gradinita sau clasele primare.

Metodele de creare de modele spatiale fara a utiliza lipiciul a dezvoltat noi cai de invatare prin joaca, activitati care promoveaza cooperarea si nu competitia, studiul naturii sau lucrul manual. La prezentare au fost invitati si copii din scolile si gradinitele din Focsani, dar si parinti. Ziarul de Vrancea