Esential

Arad - "Hacker-ul" aradean, ajutat sa sparga sistemele NASA Victor Faur sustine ca a primit informatii despre calculatoarele NASA de la un constantean

Tanarul din Arad, acuzat de patrunderea ilegala in serverele a mai multor institutii din SUA, a declarat, ieri, in fata magistratilor de la Judecatoria Arad, ca mobilul actiunii sale a fost "un joc virtual", "o provocare", in urma unor informatii primite de la un partener virtual din Constanta.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Sibiu - Episcopul vicar de Sibiu a facut politie politica Episcopul vicar de Sibiu, PS Visarion Rasinareanu, a primit verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, in sedinta de ieri a Colegiului CNSAS, au declarat surse din institutie, citate de agentiile de presa.

Verdictul se bazeaza pe mai multe documente, potrivit carora inaltul prelat a fost racolat, inainte de Revolutie, de Directia de Informatii Externe, ca persoana de sprijin. Episcopul ar fi avut numele conspirativ „Bobi”. Este pentru a doua oara cand cazul episcopului de Sibiu a fost supus la vot. Decizia CNSAS poate fi contestata in 15 zile.

Evz Transilvania

Vanzarea cimitirelor evreiesti, contestata din Israel Rabinul de orgine romana Eli Caufman, reprezentantul organizatiei Athra Kadisha din Israel, a venit in tara sa ceara socoteala Federatiei Comunitatii Evreilor din Romania (FCER) pentru vanzarea unor parcele din cimitirele evreiesti din Beclean, Focsani, Ramnicu Sarat si Husi.

Membrul Athra Kadisha, organizatie care se ocupa de conservarea mormintelor evreiesti din intreaga lume, a ajuns ieri in orasul vasluian. „Vreau sa incep o revolta adevarata impotriva capilor FCER. Au vandut cimitirele, printre care si acesta din Husi. Durerea pe care o simt se leaga si de faptul ca aici sunt rudele mele, ale caror morminte au fost comercializate. Peste ele se va ridica o vila“, a declarat rabinul Caufman.

Scandalul cimitirelor vandute in anul 2006 de catre FCER unor persoane fizice a avut un ecou negativ in randul evreilor din intreaga lume. Aurel Vainer, presedintele FCER, a acceptat aceste tranzactii pe motiv ca suprafetele comercializate nu ar fi continut morminte ale evreilor raposati.

Evz Moldova

Timis - Protest la usa Senatului! Studentii de la UVT sar in sprijinul profesorului Docea. Peste 150 de studenti s-au adunat ieri in fata Aulei Magna pentru a protesta impotriva concedierii profesorului Vasile Docea. Alaturi de studentii protestatari s-au aflat si profesorii din Grupul pentru Reforma Universitara.

Evz Vest

Arges - Detinutii vand telefoane cu 600 € 78 de mobile confiscate in 2 saptamani la puscarie. Penitenciarul Colibasi este pe punctul de a se transforma intr-un Turn Babel reprezentativ pentru Romania. In ciuda eforturilor pe care directoarea Mihaela Focica le depune pentru stoparea ilegalitatilor care se petrec la puscarie, lucrurile scapa de sub control.

In incinta unitatii s-a dezvoltat o adevarata filiera de comercializare a telefoanelor mobile, folosite deseori de detinuti in scopuri bine stabilite si anume de a-i suna pe magistratii care au contribuit la bagarea la zdup.

Observator Argesean

Cluj - Memoriu al oncologilor clujeni Medicii oncologi clujeni au prezentat ieri in cadrul editiei a XVII-a a Conferintei Anuale a Societatii de Radioterapie si Oncologie Medicala (SRRO) din Cluj-Napoca un memoriu pe care l-au trimis ministrului Sanatatii pentru a realiza un program de diagnosticare a cancerului de prostata la barbatii cu varste de peste 50 de ani.

Tema abordata in acest an se refera la modalitatile de diagnosticare si de tratare a cancerului urogenital. La deschiderea reuniunii care va continua si in zilele de vineri si sambata au fost prezentate studii referitoare la incidenta cancerelor de prostata, vezica urinara si testicol.

Ziua de Cluj

Economie

Eveniment

Cluj - Inghesuiala pentru terasele de pe promenada clujeana Companiile interesate de concesionarea spatiilor pe care vor fi amplasate terase si chioscuri pe viitorul pasaj pietonal de pe Bulevardul Eroilor si-au depus, ieri, ofertele la Primaria Cluj-Napoca.

Potrivit biroului mass-media al institutiei, "la licitatie au depus oferte 20 de companii, dintre care cinci au solicitat concesionarea de teren pentru amplasarea de terase, alte sapte pentru chioscuri, iar opt firme au ofertat si pentru terase si pentru chioscuri". Companiile sunt Apex Ray, Romava, Dalia Servicii Comert, La Ruine, SC Cristal Serv SRL, Sarcomis Impex, SC Flore Carmen SRL, SC. LB Meteor, Mic Pasaj, Rober, Gastro Unicom,

Fraxu 2003, Diesel Club, Rozalex, Prest Activ, Apex Editare, Jamaica Impex, Eti Invest si SC Melux Constructii.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Afacerile strainilor Companiile IT au ales Iasiul, petrolul Bacaului este exploatat de austrieci, care au investit si la Suceava intr-o fabrica de PAL.

Dintre toate judetele Moldovei, cel mai atractiv oras pentru companiile straine se dovedeste a fi Iasiul. Cele mai interesante domenii, IT-ul si retail-ul, sunt aproape in intregime ocupate de straini. Astfel, companiile internationale detin deja sapte hypermarket-uri si un mall in Iasi.

Firmele IT au fost si ele atrase in numar record de tinerii scoliti la universitatile locale. Pana acum si-au deschis afaceri in Iasi Embarcadero Technologies, Siemens, Sologics, Delcam, Endava. O alta firma internationala cu punct de lucru la Iasi este Ness Technologies , care a cumparat Radix Company de la Gabriel Mardarasevici in urma cu doi ani.

Evz Moldova

Cluj - Autostrada fara iesire Finalizarea lucrarilor de catre Bechtel sau rezilierea contractului si angajarea altor antreprenori duc la dublarea costurilor de executie.

Pentru cele doua tronsoane ale Autostrazii Transilvania aflate in lucru, din Cluj si Bihor, preturile ar fi fost deja majorate cu peste 50%, potrivit unui document al Ministerului Transporturilor.

Ministrul Ludovic Orban sustine ca nu va accepta majorarea preturilor din contract decat “in cazuri obiective” si respinge categoric rezilierea contractului, de asemenea propusa in memorandum.

Ziua de Cluj

Bihor - Oradea, codasa in topul Capital Titrata revista economica Capital din Romania a efectuat un top a celor mai mari 15 orase din tara in ce priveste dinamica economica.

Chiar daca analizele pot avea o oarecare marja de eroare, locul codas ocupat de Oradea la acest capitol confirma ceea ce stiam mai demult. In schimb, Clujul e pe locul 2, imediat dupa Bucuresti, Aradul pe 4 iar Timisoara pe 8.

Bihor Online

Cluj - Care va fi traseul autostrazii urbane Reprezentantii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului vor dezbate astazi o noua varianta a traseului autostrazii urbane Gilau -Jucu-Dej.

Arhitectul judetului, Radu Spanu, a explicat ca este vorba despre un traseu care va ocoli prin nord municipiul Cluj-Napoca, asa cum s-a convenit la dezbaterea de saptamana trecuta.

“Avand in vedere ca toate proiectele de decongestionare a traficului din municipiu au fost gandite prin zona de sud, noi am convenit ca autostrada trebuie sa treaca pe la nord. Este solutia optima, iar de aceea am propus Iptana o noua tema de proiectare pe traseul nordic”, a declarat Spanu.

Ziua de Cluj

Braila - 2.500 de porci din Insula Mica a Brailei, eutanasiati Autoritatile locale se pregatesc pentru eutanasierea a 2.500 de porci din rezervatia naturala Insula Mica a Brailei, unde au fost depistate, saptamana trecuta, doua focare de pesta porcina.

Potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, Gicu Dragan, decizia Comandamentului Antiepizootic Central se indreapta catre eutanasierea celor 2.500 de porci, motiv pentru care au inceput deja pregatirile pentru demararea operatiunii in vederea lichidarii focarului.

Romania libera editia de Moldova

Timis - Orban promite sosea de centura Ministrul Victor Orban a facut o vizita fulger la Deta sa se uite la centura si sa dea mana cu localnicii.

Pe drum, Ludovic Orban a povestit ca de mai bine de trei saptamani asteapta unda verde de la Banca Japoniei pentru creditul pentru soseaua de centura a Timisoarei. Insa, daca intr-o saptamana acesta nu va veni, se vor aloca fonduri de la Guvern si, in sfarsit, mult asteptatul drum, care va aerisi traficul in Timisoara, se va construi.

Ministrul a mai facut o promisiune, si anume ca la anul vor incepe lucrarile la autostrada, pe tronsonul spre Arad. De asemenea, Ludovic Orban a declarat ca in 2008 vor fi transferate actiuni de la Aeroportul International Timisoara la Consiliul Judetean si Primarie, un pachet de cate 20-25% la fiecare administratie.

Timis Online

Arad - Aradul a depasit Timisoara Revista economica Capital situeaza Aradul pe locul patru la dinamica economica din 15 mari orase cu peste 150.000 locuitori.

Revista economica Capital din Romania a efectuat un top a celor mai mari 15 orase din tara in ce priveste dinamica economica. Locul patru ocupat de orasul nostru confirma ceea ce se vede cu ochiul liber.

Pe primele trei locuri dupa criteriul vitezei de dezvoltare economica se afla Bucuresti, Cluj- Napoca si Sibiu se arata in articolul vizionabil si pe portalul web al revistei, www.capital.ro

Indicatori luati in calcul la masurarera vitezei de dezvoltare au fost: investitiile semnificative in comert, industrie, imobiliare, turism si transport, evolutia bugetului administratiei publice locale in comparatie cu anul precedent, bugetul local pe cap de locuitor,

cheltuielile per capita facute de autoritatile publice pentru transporturi, mediu, respectiv cultura si recreere, dar si numarul de evenimente culturale importante.

„Eforturile noastre din ultimii ani se vad astazi in diferite statistici. Asa cum Aradul a ajuns la PIB pe locul cinci in tara, asa am ajuns pe pozitia a patra in statistica privind dinamica economica”, a punctat primarul Gheorghe Falca.

Arad Online

Iasi - Fermierii ieseni pot gasi solutii complete la RomAgroTec Iesenii au in sfirsit o expozitie internationala de agricultura si utilaje agricole. Expozitia RomAgroTec, care, pina acum, se desfasura doar la Balotesti, si-a deschis ieri portile la Podu Iloaiei pentru fermierii din zona Moldovei.

Producatorii agricoli din judetul Iasi sustin ca un astfel de eveniment era absolut necesar. Organizatorul evenimentului, APIMAR, promite ca expozitia va avea loc in fiecare an.

Jurnalul de Est

Prahova - Autoritatile - obligate sa asigure spatiul verde legal pe cap de prahovean Dupa ce schimbarile climaterice din acest an au facut prapad, deci in al doisprezecelea ceas, ne-am gandit si noi sa acordam atentia cuvenita protejarii mediului.

Este vorba, printre altele, de interzicerea schimbarii destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism , precum si a reducerii acestora ori a stramutarii lor, indiferent de regimul lor juridic.

Aceste reglementari se regasesc, dupa cum va informam zilele trecute, intr-un act normativ aprobat recent de Guvern, care modifica OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului si care pune capat unei dezbateri lungi referitoare la schimbarea destinatiei spatiilor verzi.

Prahova

Bacau - Forumul Regional de Investitii Nord-Est Romania ajunge la Bacau Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est aduce la Bacau a patra editie a Forumului Regional de Investitii Nord-Est Romania. Evenimentul va avea loc in perioada 1 - 2 noiembrie.

Partenerii ADR in organizarea evenimentului sunt: Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, Primaria Bacau, Consiliul Judetean Bacau si Institutia Prefectului - Judetul Bacau. Partener Media este cotidianul Informatia Bacaului.

Informatia Bacaului

Banci/Finante

Constanta - Clientii bancilor, in pericol Reprezentantii sucursalelor bancare sunt nepasatori fata de problemele intampinate de unitatile pe care le conduc. Ei au fost convocati la o dezbatere de lucratorii de la Sectia de Politie numarul 4, intalnire la care din 14 agentii bancare din zona doar trei si-au trimis reprezentantii.

Politia constanteana a demarat un proiect pe linia pregatirii infractionale a populatiei, care dupa ce a cuprins bisericile si unitatile de invatamant s-a extins si in domeniul bancar.

Romania libera editia de Dobrogea

Dolj - SIF Oltenia nu mai negociaza pentru ACSA Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a suspendat ieri negocierile cu SIF Oltenia, de la care dorea sa preia pachetul de 22,06% din actiunile AUTOMOBILE Craiova SA (ACSA).

Sebastian Vladescu, presedintele comisiei de privatizare a ACSA, a declarat ieri ca „toate demersurile legate de privatizare au fost suspendate pana la o decizie din partea Comisiei Europene.

Era vorba de un schimb de actiuni cu SIF Oltenia“. La randul sau, Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, a spus: „Nu am mai negociat nimic cu AVAS. Ei sunt ingrijorati de semnalele de la UE asa incat problema negocierilor cu SIF Oltenia este mai putin importanta“.

Gazeta de Sud

Imobiliare

Iasi - Constructii Fevoriare a scos la mezat 21 hectare de teren Firma va folosi fondurile obtinute pentru acoperirea datoriilor. Constructii Feroviare Moldova (CFM) scoate o parte din terenuri detinute la vinzare.

Recent, in cadrul Adunarii Generale, actionarul majoritar al societatii iesene, respectiv Antrepriza de Lucrari Drumuri si Poduri, controlata de omul de afaceri Maricel Popa, a aprobat vinzarea mai multor active.

Potrivit procesului verbal incheiat in urma Adunarii Generale, CFM va instraina peste 21,6 hectare de teren si constructii. Astfel, potrivit punctului „5" de pe ordinea de zi, s-a aprobat vinzarea a 6,13 hectare de teren detinute de compania contraolata de Popa in municipiul Pascani.

Ziarul de Iasi

Cluj - A 50-a casa Habitat, la inaugurare Habitat pentru Umanitate, alaturi de reprezentantii Primariei, inaugureaza astazi cea de-a 50-a casa construita de aceasta organizatie in Cluj.

Locuinta a fost construita cu ajutorul functionarilor publici din cadrul Primariei Cluj-Napoca, lucrarile fiind incepute saptamana trecuta.

Ziua de Cluj

Companii

Cluj - Wizz Air s-a mutat pe Aeroportul Cluj Compania low-cost Wizz Air isi muta sediul de la Targu-Mures la Cluj-Napoca si va oferi, pana in martie 2008, zboruri la doar 69 de lei.

Compania aeriana low-cost Wizz Air a anuntat, ieri, ca se muta de la Targu-Mures pe Aeroportul International Cluj. Astfel, clujenii vor putea zbura de la inceputul lui noiembrie pana in martie, anul viitor, cu doar 69 de lei, pana la Barcelona, Budapesta, Londra sau Roma.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Dolj - ELECTROPUTERE se marita dupa acordul Comisiei Europene Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a informat ieri, oficial, ca a prelungit pana pe 17 noiembrie termenul de valabilitate a ofertei pentru privatizarea ELECTROPUTERE Craiova, ca urmare a necesitatii informarii Comisiei Europene (CE) despre detaliile contractului cu investitorii sauditi de la Al Arrab Contracting Company.

Detaliile contractului cu arabii au fost agreate de compania investitoare, urmand ca actele de vanzare a pachetului majoritar de 62,8% din actiuni sa fie semnate dupa primirea avizului de la CE.

Gazeta de Sud

Cluj - Ascensiune la Terapia Vanzarile companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy Cluj-Napoca au urcat cu 20% in primele noua luni ale anului la 89 de milioane de dolari, potrivit raportului financiar al grupului indian Ranbaxy Laboratories Limited (RLL). Terapia Ranbaxy a realizat in trimestrul trei vanzari de 23 de miliarde de dolari.

Cota de piata a companiei in Romania a urcat in august la 5,8%, de la nivelul de 5,4% atins in primul trimestru. Potrivit companiei de cercetare Cegedim, in intervalul iulie 2006 - iunie 2007 Ranbaxy ocupa locul opt pe piata farmaceutica romaneasca cu 4,3%.

Ziua de Cluj

Satu Mare - Electrolux aduce la Satu Mare un manager din industria auto Compania Electrolux Romania, divizia locala a producatorului suedez de electrocasnice Electrolux, a numit un nou director general pentru fabrica din Satu Mare, in persoana lui Dan Dogojie, care il inlocuieste pe Constantin Nedelcu.

Dan Dogojie, 37 de ani, a lucrat in ultimii doisprezece ani in cadrul companiilor Elba Timisoara, BOS Automotive Arad, Solectron Timisoara si Leoni Wiring Systems Arad, toate cu activitati in industria componentelor auto. Dogojie a detinut si functia de manager al fabricii Thermopol Automotive-Continental AG Group din Arad.

ZF Transilvania

Covasna - Firmele de top sunt premiate de CCI Camera de Comert si Industrie Covasna organizeaza astazi de la ora 17, la Restaurantul Parc din Sfantu Gheorghe, evenimentul anual considerat cel mai important in mediul de afaceri al judetului, si anume „Topul firmelor din Covasna”, editia a XIV-a.

Cu aceasta ocazie se vor inmana diplome pentru Top Protectia Mediului (editia a II-a), Topul Creativitatii, Investitorul Anului (editia a IIa), Top International Succes Stories (editia I), Topul Exporta torilor Directi, Topul Firmelor din Turism si Topul Supermarket-urilor.

Covasna Media

Cluj - 12 milioane de euro pentru zona industriala Campia Turzii Germanii de la Reif vor investi 11-12 milioane de euro in zona industriala din Campia Turzii. Primul investitor ce isi va stabili locatia este compania germana Heco-Schrauben, ce isi va construi unitatea pe 2-3 ha.

Societatea Nervia, ce dezvolta un proiect de zona industriala in Apahida, are planuri pentru un teren de 4 ha si in Campia Turzii.

Reif Construct activeaza in domeniul constructiilor de strazi, canalizare si infrastructura. Compania-mama, Reif Bauunternehmung, functioneaza din 1930. Terenul de 44 ha unde va fi amenajata zona industriala este plasat in zona combinatului Mechel.

Ziua de Cluj

Iasi - Moldoplast are toate sansele sa treaca in 2008 pe profit Numai in trei luni, fabrica ieseana de mase plastice a reusit sa recupereze peste trei miliarde de lei vechi din pierderile inregistrate in prima jumatate a anului. Potrivit conducerii Moldoplast, lunile august si septembrie au fost cele mai profitabile din ultimii zece ani.

Pentru prima data in ultimii zece ani, societatea a reusit sa inregistreze profit din productie. Daca la sfirsitul anului trecut fabrica ieseana de mase plastice a incheiat exercitiul financiar cu pierderi de peste un milion de euro, anul acesta, Moldoplast are toate sansele sa treaca pe profit.

Jurnalul de Est

Cluj - ACE Fujikura investeste 4,5 mil. de euro in fabrica din Dej Compania ACE Romania, producator de cablaje pentru industria auto, a finalizat o investitie de 4,5 milioane de euro, destinata dublarii capacitatilor de productie la fabrica din Dej, judetul Cluj.

Grupul spaniol a extins cu 5.000 de metri patrati fabrica deja existenta, pana la sfarsitul anului urmand sa ajunga la capacitate maxima in aceasta locatie. Compania a deschis anul acesta doua noi puncte de lucru, in Campeni, judetul Alba si in Turda, judetul Cluj, iar in prezent se pregateste inaugurarea unei noi fabrici in Jibou, judetul Salaj.

ZF Transilvania

Media/Pub/Creatie

Cluj - 24 de ore de One TV Postul One TV Transilvania a obtinut decizia de autorizare de la Consiliul National al Audiovizualului. Grila de programe a One TV Transilvania va cuprinde stiri regionale si de divertisment, iar publicul tinta il constituie populatia din Transilvania. Sediul televiziunii este in Cluj-Napoca.

“Postul va fi preluat de reteaua de cablu UPC, iar lansarea oficiala va fi in data de 1 decembrie. Publicul tinta este populatia din Transilvania, cu specificul, nevoile si cultura lor, indiferent de varsta. Vom forma o echipa tanara si vom emite 24 de ore”, a declarat directorul One TV, Sergiu Poliopol.

Ziua de Cluj

Bihor - Noaptea devoratorilor de publicitate Vineri seara revine la Oradea spectacolul TV „Noaptea devoratorilor de publicitate”, gazduit, ca si in editiile precedente, de Casa de Cultura a Sindicatelor din Parcul 1 Decembrie.

MSA aorganizat anul acesta cel mai mare turneu din istoria Noptii Devoratorilor de Publicitate in Romania. Turneul cuprinde 14 orase, a inceput pe 12 octombrie la Satu Mare si se va incheia in 14 decembrie la Cluj-Napoca, in prezenta fondatorului primei cinemateci mondiale a filmului publicitar, Jean Marie Boursicot.

Atunci va fi lansata cartea „Devorator, pentru ca asta vreau”, biografia oficiala a lui Boursicot.

Bihor Online

AutoRoom

Vrancea - Bolizi de 1,3 milioane euro in Piata Unirii 4X4 Autoshow va debuta astazi in centrul Focsaniului, unde vor fi expuse 11 marci de masini si 7 de ATV-uri u pasionatii de automobile sint invitati si la drivetest u Mercedes, Chrysler, Dodge si Jeep vin pentru prima data la 4x4 Autoshow.

Ultimele noutati in materie de automobile cu tractiune 4x4 ii vor incinta pe vrinceni timp de trei zile, chiar in Piata Unirii din Focsani. Cea de-a treia editie 4x4 Autoshow isi va deschide portile astazi de la orele 11.00. In acest an, 7 firme vor expune nu mai putin de 11 marci de masini si 7 de ATV-uri, comparativ cu cele 9 marci de automobile care au ajuns in fata vrincenilor in 2006.

"Valoarea estimata a autovehiculelor expuse este de 1,3 milioane de euro. In afara de cei care-si continua prezenta la Salonul Auto 4x4, au mai aparut si 4 marci noi, Mercedes, Chrysler, Dodge si Jeep, care ridica standardele manifestarii noastre.

Evenimentul de la Focsani vine la foarte putin timp dupa SIAB, astfel ca unele firme nu au mai avut posibilitatea sa-si extinda prezenta si la alte saloane auto, dar ne-au promis ca vor fi prezente anul viitor.

S-a apreciat ca Salonul Auto de la Focsani este al doilea dupa cel de la Bucuresti, iar acest lucru ne obliga ca la anul sa venim cu lucruri noi, care sa «coloreze» manifestarea.

Initial am dorit sa facem Salonul 4x4 odata la doi ani, insa anul trecut am avut o experienta deosebita in privinta mediatizarii acestui eveniment si am decis sa continuam", a mentionat Sorin Vornic, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Vrancea

Ziarul de Vrancea

Asigurari

Cluj - BT si-a vandut asigurarile cu 90 de milioane de euro Presedintele Horia Ciorcila va incasa cel putin 4,5 milioane de euro din trecerea BT Asigurari in patrimoniul Groupama.

Sefii Bancii Transilvania (BT) Cluj au semnat miercuri seara in sediul albastru al societatii contractul prin care compania franceza Groupama va deveni actionar unic al BT Asigurari. Banca va incasa din tranzactie cel putin 90 de milioane de euro. Presedintelui Horia Ciorcila ar urma sa-i revina, conform detinerii sale de 5% din BT, minimum 4,5 milioane.

Ziua de Cluj

Opinii

Cluj - Transilvania se intoarce (de Ion Muresan)Ardelenii se grabesc incet. Pana la urma, bunul-simt invinge si in economie.

Chiar daca, de cate ori se dau exemple de coruptie pe plan national, Ardealul e favorizat. Coruptii sunt ardeleni, cei spalati cu isop sunt bucurestenii. Asta fara sa mai punem la socoteala ca s-a facut tot posibilul sa ni se traga autostrada de sub picioare.

De data aceasta, un top al revistei „Capital”, revista rece, care nu are nimic de-a face cu metaforele poeticesti, ne aduce o veste extrem de buna: plaseaza Clujul pe locul 2 (doi), dupa Bucuresti, intre orasele mari, cu cea mai mare dinamica de dezvoltare din Romania.

Dupa Cluj urmeaza Sibiul (care are avantajul de a fi Capitala Culturala Europeana), apoi Aradul. Clasamentul este intocmit „la rece”, dupa indicatori rigurosi: investitii, situatia bugetului local, investitii in transporturi, mediu, recreere, evenimente culturale etc.

Evz Transilvania

Cultura/Educatie

Iasi - Bursa pentru studentii cu HIV Cei doi adolescenti infectati cu HIV care au fost admisi anul acesta la doua facultati iesene fac parte dintr-un loc de 50 de copii cu aceasta afectiune din zona Pascaniului, ingrijiti inca din 1990 de prof. dr. Seli Sfartz.

Pentru aceasta performanta, cei doi tineri, un baiat si o fata in varsta de 18 ani, au fost rasplatiti de profesorul Vasile Astarastoae, din partea Colegiului Medicilor din Iasi, cu bursa de 150 de euro care le va fi inmanata lunar, pe toata perioada studiilor.

Evz Moldova

Sibiu - Targul National de Carte si Revista Religioasa la a VIII-a editie “Nu un targ, ci o librarie”, este, se pare, cuvantul de ordine al acestei editii a Targului National de Carte si Revista Religioasa, eveniment ajuns deja la cea de-a opta editie.

Vreme de patru zile, pana duminica, TNCRR va oferi cititorilor si iubitorilor de carte religioasa si de evenimente de suflet, carti si alte produse media, produsul a nu mai putin de 27 de edituri, din program nelipsind lansarile de carte si evenimentele artistice.

Deschiderea festiva a avut loc ieri, in sala de lectura a Bibliotecii Judetene ASTRA (sediul nou), la fel fiind prezent IPS Laurentiu, arhiepiscop al Sibiului si mitropolit al Ardealului, care a dat si cuvenita binecuvantare (alaturi de cea a PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane), Ion Onuc Nemes, directorul bibliotecii, organizatori si public cititor.

La Targ expun edituri din Galati, Timisoara, Bucuresti, Oradea, Fagaras, Iasi, Curtea de Arges, Craiova, Cluj, numai Sibiul fiind prezent cu sase edituri: Oastea Domnului, Agnos, Deisis, Bizant, Lumina Lina si Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului.

Tribuna Sibiu

Iasi - Iesenii vor vedea spectacolul "Macbeth" din arena Spectacolul cu piesa"Macbeth", in regia lui Mihai Maniutiu, realizat la Teatrul National "Vasile Alecsandri", este gata sa se prezinte in fata publicului. Premiera are loc duminica, la Sala "Uzina cu Teatru" - fosta Uzina electrica din Iasi - de la ora 19.00.

Din distributie fac parte aproape 30 de actori ai Nationalului si studenti la Teatru.

Dupa alte doua premiere semnate de regizori-invitati ai Teatrului National din Iasi - "With a little help from mai friends", de Radu Apostol si "Auditia", de Claudiu Goga -, duminica este rindul lui Mihai Maniutiu de a-si prezenta public viziunea asupra piesei "Macbeth", de W. Shakespeare.

Ziarul de Iasi

Constanta - Maia Morgenstern joaca la Constanta Publicul de la malul marii are ocazia sa urmareasca, pina la finele acestui an, o serie de spectacole de calitate, gazduite de Casa de Cultura a Sindicatelor.

Printre piesele de teatru si concertele care vor avea loc pe scena institutiei culturale constantene se numara si spectacolul „Mic si-al dracu’...”, cu Maia Morgenstern si Vali Rosca.

Piesa este pusa in scena de binecunoscuta actrita Maia Morgenstern, iar coregrafia este semnata de Vali Rosca, cei doi fiind si interpretii rolurilor principale. Piesa de teatru va fi jucata la Constanta, pe data de 13 noiembrie, cu incepere de la ora 19.00, iar biletele, in valoare de 30 si 35 de lei, au fost puse in vinzare, de ieri, la agentia institutiei de cultura.

Telegraf Online

Showbiz&Fun

Cluj - Se monteaza scena pentru Beyonce Montarea scenei pe care Beyonce va sustine luni concertul de la Cluj a inceput ieri pe stadionul “Ion Moina”. Scena are dimensiuni impresionante: 24 de metri lungime, 20 de metri latime si 20 de metri inaltime, la care se adauga anexele si ecranele.

Plafonul este pregatit sa suporte aproximativ 20 de tone de echipamente video si de lumini. Echipamentele vor fi aduse cu un avion charter si transportate de la aeroport la stadion cu cinci TIR-uri. Compania care se ocupa de montarea scenei a dat asigurari ca toate lucrarile vor fi gata pana luni, cu doua ore inainte de inceperea concertului.

Beyonce va concerta dupa recitalul sustinut de Paula Seling, care va incepe la ora 19.00. Solista americana va sosi la Cluj duminica alaturi de staff-ul sau care numara 80 de persoane. Pe scena ea va fi acompaniata de 20 de instrumentisti si dansatori. Concertul sau va dura doua ore.

Ziua de Cluj

Bistrita Nasaud - Hotel revervat Peste o suta de turisti din Statele Unite ale Americii sunt asteptati in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie la Hotelul Castel Dracula pentru a-si petrece aici sarbatoarea de Hallowen. Organizatorii pregatesc un program incarcat care culmineaza cu petrecerea de Halloween din Pasul Tihuta.

Turistii folosesc masti si toata noaptea danseaza in jurul focului de tabara. De fiecare data, gazdele le pun la dispozitie turistilor intregul hotel in care ei se distreaza organizand concursuri de escaladat ziduri, participa la un foc de tabara si isi prepara singuri frigarui in asteptarea intalnirii cu Contele Dracula, de la miezul noptii.

Acesta nu intarzie niciodata sa apara, el iesind din cavoul de la subsolul hotelului. Hotelul Castel Dracula a fost inaugurat in 1983 in stilul unei case medievale si se afla la hotarele dintre judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. El este amplasat la altitudine de peste o mie de metri, in imediata apropiere a Drumului National 17.

Radio Cluj