Ei au incercat sa sensibilizeze autoritatile in legatura cu situatia mineritului din Apuseni, considerind ca daca investitia pe care Gabriel Resources vrea sa o realizeze la Rosia Montana nu va fi dusa la indeplinire, zona se va confrunta cu o criza sociala greu de stapinit.

Oamenii s-au aratat nemultumiti de faptul ca statul roman taraganeaza luarea unei decizii in cazul proiectului Rosia Montana si si-au declarat deschis sustinerea fata de proiect. Protestatarii au purtat pancarte cu sloganuri in favoarea proiectului minier, dar si impotriva autoritatilor, in special a ministrului mediului Attila Korodi.

Cu dedicatii

Oamenii au venit in fata Prefecturii Alba “inarmati” cu o statie de amplificare si boxe puternice, pentru a putea fi auziti foarte bine si din interiorul cladirii.

Pe tot parcursul manifestatiei, la microfon s-au perindat mai multi lideri ai minerilor care au exprimat doleantele angajatilor RMGC si ale localnicilor, cu criticile “de rigoare”, intre discursuri putind fi auzite cintece motesti, triste sau de “imbarbatare”.

“Vedeta zilei” a fost ministrul Attila Korodi, care a primit si dedicatii din partea protestatarilor, prima dintre acestea fiind “Doamne, ocroteste-i pe romani”, in interpretarea Vetei Biris.

Altfel, protestul a fost destul de linistit, in sensul ca au lipsit scandarile zgomotoase si portavocile folosite de obicei mai mult pentru sunetele gen sirena decit pentru ca oamenii sa se faca auziti.

Viorel Hutuleac: “Protestam pentru ca Guvernul roman sa respecte interesele locuitorilor din zona si ale statului, in general, si sa dovedeasca faptul ca sint profesionisti, sa faca o analiza corecta a proiectului, de aprobare a documentatiei depuse, pentru ca este un proiect european, la nivelul celor care functioneaza deja (...)”

Legea impotriva cianurilor este clar impotriva acestui proiect si incalca toate principiile de legiferare (...) Un guvern care face proiecte de legi impotriva unor proiecte este un Guvern neserios. Uniunea Europeana are, din 2006, managementul cianurilor reglementat foarte bine. Se spune clar care sint emisiile posibile a se face fara a afecta mediul si viata.

Si proiectul inglobeaza toate aceste norme care functioneaza la nivelul Uniunii Europene”, a explicat motivul protestului Viorel Hutuleac, presedintele filialei Alba a Confederatiei Nationale Sindicale “Meridian”.

El a subliniat ca lipsa locurilor de munca este deja cronica in zona Abrud-Rosia Montana, iar acum sint puse in pericol si locurile de munca ale celor 400 de angajati care lucreaza, in prezent, la Rosia Montana Gold Corporation. Hutuleac a estimat ca, la ora actuala, rata somajului in zona Abrud-Rosia Montana este de peste 60%.

“Tara se guverneaza pe interese politice”

O delegatie a protestatarilor, formata din noua persoane, a fost primita de prefectul de Alba si de subprefectul Clement Negrut, subprefectul Arpad Ladanyi lipsind din institutie pe durata protestului.

Oamenii au tinut sa precizeze ca ii intereseaza in special problema sociala si ca mineritul sa functioneze, nu neaparat cine investeste in zona.

Ei au aratat ca insista asupra acestei investitii deoarece in zona vin foarte greu investitori, deoarece nici infrastructura nu este la nivelul necesar, zona dintre Zlatna si Cimpeni, zona Abrud-Rosia Montana fiind “moarta” din punctul de vedere al investitiilor.

“In vederea respectarii legii, tot ceea ce tine de noi va promit ca vom incerca sa nu fie nici o depasire. Tot ceea ce tine de nivelul de la judet. Noi vom transmite la Bucuresti, insa decizia este de doua feluri. O data este o decizie politica pe care Guvernul Romaniei probabil ca o va lua intr-un mod sau altul... sau va fi o decizie politica in Parlament.

Si asta o sa vedem, probabil, cit de curind pentru ca am inteles ca procedura de discutare a legii este demarata.

Pe de alta parte, va sustinem in continuare daca la Guvern ati depus anumite solicitari si s-au depasit termenele, ne puteti comunica si noi o sa atragem in scris atentia ministrilor asupra depasirilor de termene (...) Cred ca este foarte important ca ambele parti sa isi respecte termenele prevazute de lege. (...) Nu stiu cit vom rezolva noi aici, astazi.

Trebuie sa fim realisti, nu vom rezolva... decizia va fi una politica, trebuie sa o spunem, tara se guverneaza pe interese politice, ca sint politici economice, ca sint politici sociale, este o decizie pe care o vor lua cei care fac aceste lucruri”, a declarat prefectul de Alba.

Promisiuni

In fata reprezentantilor protestatarilor, el a vorbit despre ce incearca sa faca autoritatile pentru dezvoltarea zonei, mai ales din punct de vedere turistic, dar a recunoscut ca accesul dificil in zona este o problema pentru oamenii de afaceri.

Prefectul de Alba: “Noi ce incercam acum sa promovam este ca zona respectiva sa devina organizatoarea unor jocuri olimpice. Deci, este un proiect pe care noi lucram si in acest moment cu Ministerul Turismului si speram sa-l demaram”, a mai spus prefectul de Alba, fara a lua in calcul ca accesul dificil in zona “ucide din fasa” origanizarea unei actiuni chiar si de amploare nationala.