Esential

Sibiu - Milioane de euro pentru final Incheierea grandioasa a programului Capitalei Culturale Europene costa municipalitatea 2,2 milioane de euro.

Anul in care Sibiul este Capitala Culturala Europeana se va incheia in forta cu mai multe evenimente si concerte de anvergura. Pentru ca succesul sa fie garantat, consiliul local va suplimenta bugetul pentru agenda cultural-sportiva de final.

Astfel, nu mai putin de 7,2 milioane de lei, circa 2,2 milioane de euro, au fost pusi la bataie pentru un final de an cum nu a avut si nici nu va mai avea, probabil, prea curand urbea de pe Cibin. Ca urmare, luna decembrie se anunta una foarte bogata in evenimente.

Evz Transilvania

Cluj - Taxa de 10 lei ii sperie pe locuitorii metropolei Proiectul metropolei Cluj a fost acceptat si de administratia comunei Floresti, a anuntat arhitectul judetului, Radu Spanu..

El a afirmat insa ca reprezentantii Consiliului Local Floresti au respins taxa de 10 lei de persoana prevazuta ca si contributie la bugetul metropolei.

Cele 18 comune incluse in aria metropolitana asteapta ca si municipiul Cluj-Napoca sa aprobe asocierea. “Chiar saptamana trecuta am primit hotararea de asociere si de la primarul din Floresti. In mare, Consiliul Local al acestei comune a acceptat proiectul metropolei. Consilierii nu au fost insa de acord cu taxa de 10 lei”, a declarat Radu Spanu.

Ziua de Cluj

Vrancea - Apele s-au "razvratit" din nou impotriva Vrancei Gospodarii inundate, case fara energie electrica, drumuri si podete deteriorate reprezinta bilantul ploilor care au atins o maxima de 91,7 l/mp u elevii n-au putut ajunge la cursuri in trei localitati.

Nivelurile pe Rimna si Putna ieri inca peste cotele de atentie, ieri la orele amiezii u Vrancea a intrat sub cod portocaliu, din cauza inundatiilor.

Ziarul de Vrancea

Hunedoara - Zeci de gospodarii inundate in Valea Jiului Zeci de gospodarii sunt sub ape in Valea Jiului, dupa ce raurile de munte au depasit cotele de atentie, iar Jiul mai are aproximativ 10 cm si iese din matca la Uricani.

Cele mai grave situatii s-au inregistrat in satul Livadia, aflat pe drumul ce leaga Valea Jiului de Deva, la Campu lui Neag si la Uricani, unde Jiul de Vest si mai multi afluenti ai acestuia din munte au inundat in noaptea de luni spre marti mai multe cartiere.

„Am lucrat toata dimineata la decolmatarea tuburilor si canalelor colectoare. Cateva cartiere din orasul Uricani si mai multe gospodarii din zona Campu lui Neag si Valea de Brazi au fost inundate. Apa a intrat in beciurile oamenilor si cateva case din munte au ramas izolate din cauza suvoaielor care au trecut peste podete“, a spus Constantin Stancu, viceprimarul orasului Uricani.

Gazeta de Sud

Botosani - Liceul din Pomarla, proprietar peste 1800 de hectare de padure: Cea mai bogata scoala din Moldova In urma unei hotarari judecatoresti, Liceul Teoretic „Anastasie Basota” din Pomarla a devenit proprietarul unei suprafete de 1.808 hectare de padure si 158 de hectare de teren arabil, pe care a primit-o mostenire in 1948, de la boierul Anastasie Basota.

Liceul Teoretic „Anastasie Basota” a devenit, astfel, cea mai bogata unitate de invatamant din judetul Botosani si una dintre cele mai instarite din tara, dupa ce instanta a decis sa ii acorde o suprafata de 1.808 hectare de padure.

Liceul a primit in 1948, printr-un act de donatie, din partea boierului Anastasie Basota, suprafata de 1808 hectare de padure si 158 de hectare de teren arabil.

Daca in ceea ce priveste terenul arabil nu au fost nici un fel de probleme, edilii comunei gasind o solutie pentru a pune in posesie liceul cu respectiva suprafata, in schimb, pentru a beneficia de suprafata de 1.808 hectare de padure, conducerea Liceului Teoretic „Anastasie Basota” a fost nevoita sa se adreseze instantei.

Evenimentul de Botosani

Economie

Eveniment

Cluj - Se cauta stapani de autostrazi Concesionarea investitiilor in drumurile expres si autostrazile Transilvaniei ar putea insemna taxarea intrarii pe acestea, ca in majoritatea statelor UE.

Investitiile in drumuri expres si autostrazi din Regiunea Nord-Vest ar putea fi concesionate pe 30 de ani, sustin reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Marile companii din domeniu considera sistemul avantajos, dar cred ca este necesara introducerea unei taxe pentru utilizatori.

“Este foarte probabil ca noile drumuri sa fie concesionate, pentru ca exista numeroase avantaje. La sfarsitul anului, un studiu cu aceasta tema ne va spune exact daca sistemul de concesionare este avantajos si in ce conditii”, ne-a declarat Narcis Neaga, director in cadrul CNADNR.

Ziua de Cluj

Sibiu - Limita la lemn: 18 mil. mc Persoanele fizice si firmele autorizate pentru lucrari exploatare forestiera vor putea taia din padurile aflate in proprietate publica, in 2008, un volum maxim de lemn pe picior de 18,5 milioane de metri cubi.

Lemnele vor putea fi preluate din paduri aflate in proprietatea publica a statului (in cantitate de 9,82 milioane m3), a unitatilor administrativ-teritoriale (3,41 milioane m3) si a persoanelor juridice de drept privat (2,50 milioane m3).

Alte cantitati de lemne vor putea fi preluate din padurile aflate in prorpietatea persoanelor fizice (1,75 milioane m3) si din vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national (1,02 milioane m3), conform unei hotarari aprobata de Guvern.

Sibiu Standard

Cluj - Pe coclauri pentru stoparea clauzei de salvgardare Agentia de Plati Cluj este restanta cu 6.699 de parcele neverificate in programul de acordare a subventiilor europene.

Seful Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Robert Tatu, a declarat ieri la Cluj ca specialistii de la cadastru vor pune umarul la verificarea parcelelor declarate de fermierii care au solicitat subventii europene pentru finalizarea pana in noiembrie a tuturor verificarilor si evitarea activarii clauzei de salvgardare.

Cu toate acestea, reprezentantii Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Cluj au explicat ca respectiva colaborare incetineste putin lucrurile, intrucat echipamentele ANCPI cantaresc foarte mult si trebuie carate pe toate dealurile.

Ziua de Cluj

Iasi - Incotro de Revelion? Turistii care vor sa-si petreaca sarbatorile de iarna in nordul Moldovei mai au la dispozitie cateva locuri de cazare.

Desi mai sunt doua luni pana la sarbatorile de iarna, mare parte dintre locurile de la la hotelurile si pensiunile din Moldova au fost deja rezervate. Din ofertele pentru acest an nu lipsesc plimbarile cu sania, serile cu karaoke si carnaval si mai ales bucate traditionale ca la mama acasa. Pentru rezervare, patronii solicita minimum 30% avans din pretul sejurului.

Evz Moldova

Constanta - Uleiul conduce in topul scumpirilor Directia Generala a Finantelor Publice, prin compartimentul Ajutor de Stat, Practici Neloiale si Preturi Reglementate, a inregistrat evolutia preturilor cu amanuntul la principalele produse alimentare si nealimentare,

precum si a tarifelor la unele servicii inregistrate la data de 15, respectiv 25 ale lunii septembrie. Potrivit analizei realizate, preturile de vanzare cu amanuntul la o serie de produse alimentare s-au mentinut constante. Este vorba despre paine, margarina, carne de porc, carne de vita, salam, lapte, unt si zahar.

Potrivit specialistilor DGFP, mentinerea constanta a preturilor se datoreaza in primul rand stabilitatii acestora la producatori, importatori si distribuitori. In acelasi timp insa, s-a inregistrat o crestere a preturilor cu amanuntul determinata, in special, de majorarea preturilor la producatori, importatori si distribuitori.

Un astfel de exemplu este cresterea cu 31% la uleiul de floarea - soarelui, care are drept cauza productia foarte slaba din acest an, productie afectata de seceta prelungita. De asemenea, au fost inregistrate si reduceri ale preturilor la alimente, de exemplu la unele specii de pui, unde scaderea a fost de 1%.

Romania libera editia de Dobrogea

Iasi - Investitorii ieseni au putut afla ieri cum isi pot proteja afacerile Seminarul desfasurat ieri la Iasi a fost organizat de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in colaborare cu Asociatia Oamenilor de Afaceri „Iasi 2003“ si Centrul Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale.

Expertii in acest domeniu au scos in evidenta importanta protejarii produselor si serviciilor atit la nivel national, cit si la nivel international. Ieri, oamenii de afaceri ieseni au putut afla de la expertii din cadrul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) ce inseamna marca si designul comunitare si care sint avantajele inregistrarii acestora.

In acest sens, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, cu sprijinul Asociatiei Oamenilor de Afaceri „Iasi 2003“ (AOAI 2003) si al Centrului Regional pentru Protectia Proprietatii Industriale, a organizat ieri seminarul cu tema „Protectia marcii comunitare si a designului comunitar“.

Jurnalul de Est

Imobiliare

Cluj - Unde se construieste in Cluj Printre cele mai dinamice zone se numara Zorilor, Buna Ziua, Marasti si cele unde se vor dezvolta noile cartiere.

Cel mai mult se construieste in zonele Buna Ziua, Zorilor si Marasti, spun expertii imobiliari. Ca densitate a constructiilor se remarca Florestiul, iar cele mai multe locuinte vor fi aduse de doua dezvoltari noi ce vor insuma peste 10.000 de locuinte, cartierele Tineretului si Lomb.

Un studiu realizat de agentia Trust Real Estate la sfarsitul anului trecut privind distributia constructiilor noi pe cartiere plasa Zorilor in fruntea clasamentului, cu 21%. Cartierul era urmat de Marasti (16%) si, la egalitate cu cate 13%, de Andrei Muresanu, Bulgaria si Plopilor.

Ziua de Cluj

Iasi - Zona industriala, scoasa la vanzare Firmele Moldomobila, Iasitex si Constructii Feroviare Moldova vor sa obtina milioane de euro pe terenuri de la marginea Iasiului.

Firmele iesene Moldomobila, Iasitex si Constructii Feroviare Moldova stau pe adevarate mine de aur. Cele trei companii se pregatesc sa vanda importante suprafete de teren pentru sume cuprinse intre 3 milioane de lei si 40 de milioane de euro.

Evz Moldova

Sibiu - Locuinte de 18 milioane de euro pe MagazinulDeCASE.ro La numai o luna din momentul lansarii in Sibiu, MagazinulDeCASE.ro a cistigat increderea sibienilor. Cele aproximativ 90 de locuinte listate pe MagazinulDeCASE.ro valoreaza in jur de 18 milioane de euro. Din 10 noiembrie, MagazinulDeCASE.ro vine si in ajutorul locuitorilor judetului Alba.

Cea mai ieftina locuinta listata pe http://www.magazinuldecase.ro/ este o garsoniera de 20.000 de euro, situata in zona Compa. La polul opus, cel mai scump imobil, o casa cu 20 de camere din zona Calea Dumbravii, costa 2.650.000 de euro.

Aproximativ 90 de proprietari si-au pus casele pe MagazinulDeCASE.ro in prima luna de cind serviciul on-line de vinzare a locuintelor a ajuns in Sibiu. Cele mai vizionate 10 locuinte au adunat peste 8.000 de vizitatori, interesati de achizitionarea unui nou camin, rezultat care ar fi fost imposibil prin sistemul clasic de vinzare a unei locuinte.

Monitorul de Sibiu

Timis - Locuinte noi pentru medicii rezidenti din Timisoara Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) a receptionat, ieri, doua noi blocuri, situate langa Clinica de Ortopedie Traumatologie a Spitalului Judetean din Timisoara, in cadrul programului locativ destinat medicilor rezidenti.

"Programul se adreseaza exclusiv medicilor rezidenti care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera, iar investitia se ridica la peste 7,2 milioane lei", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Palas, sub lupa Lucrarile de constructie a ansamblului imobiliar Palas vor fi supravegheate incepand de astazi de o comisie formata din 11 arheologi, reprezentand Complexul Muzeal Moldova, Muzeul de Istorie a Moldovei, Universitatea "Al. I. Cuza" si Institutul de Arheologie din Iasi.

Principala sarcina a comisiei este de a superviza excavatoarele firmei Iulius Group in momentul in care acestea ar ajunge sa sape in imediata apropiere a Palatului Culturii, zona in care se banuieste ca vor fi descoperite ruinele Vechii Curti Domnesti a Moldovei.

Evz Moldova

Constanta - Haos imobiliar in Delta Dunarii Zeci de constructii au aparut in zona, ca ciupercile dupa ploaie. Nu exista reglementari de urbanism pentru noile imobile. Multe case au o arhitectura similara celor de la munte.

In Delta Dunarii se construieste haotic. Constructii care nu au nici o legatura cu stilul arhitectonic local apar, precum ciupercile dupa ploaie, in zone dintre cele mai izolate ale Deltei.

Romania libera editia de Dobrogea

Iasi - Flamingo si-a vindut proprietatea din Iasi pentru a finanta deschiderea unor noi magazine Pe linga proprietatea de la Iasi, reprezentantii Flamingo au vindut alte trei locatii pe care le detineau in Bucuresti, Bacau si Brasov. In total, compania a reusit sa ia peste zece milioane de euro pe cele patru proprietati.

Cu acesti bani, conducerea Flamingo International doreste sa finanteze deschiderea de noi magazine Flanco World.

Compania Flamingo International a finalizat tranzactia incheiata cu Nepi Bucharest One pentru vinzarea a patru proprietati imobiliare detinute de grup in Iasi, Bucuresti, Bacau si Brasov, pentru peste zece milioane de euro, bani ce vor fi reinvestiti in dezvoltarea business-ului, au informat reprezentantii societatii.

„Vom folosi cele peste zece milioane de euro obtinuti in urma acestei tranzactii pentru a sustine dezvoltarea afacerilor din 2007, prin deschiderea a sapte noi magazine Flanco World pina la finalul anului si prin imbunatatirea cash-flow-ului, in scopul atingerii unui virf al vinzarilor in perioada urmatoare.

Jurnalul de Est

Companii

Cluj - Pregatiri pentru inaugurarea Real Cluj Compania Real Hypermarket, divizie a grupului german Metro, va deschide astazi primul magazin din Bucuresti, in urma unei investitii de 27 de milioane de euro, urmand ca pana la finele anului sa inaugureze alte cinci in Galati, Timisoara, Bucuresti, Cluj-Napoca si Deva. Toate magazinele din Bucuresti vor avea program non-stop.

Ziua de Cluj

Sibiu - Giganti straini la Concefa Julius Baer si East Capital, doua din fondurile cu cele mai mari investitii straine pe bursa romaneasca, au intrat in actionariatul firmei Concefa din Sibiu, datorita potentialului vazut in lucrarile de constructie pe cale ferata.

Julius Baer, European Fund si alte fonduri au cumparat 2,2 milioane de actiuni din Concefa, pe care au platit 8,8 milioane de lei, dupa ce, in septembrie, cumparau tot 2,2 mil. de actiuni la un pret total de 11 milioane de lei.

Potrivit directorului general al Concefa, Horatiu Cercel, cele doua fonduri au ales sa investeasca in Concefa pentru ca firma din Sibiu are un atu in comparatie cu alte firme specializate pe constructii din Romania, anume lucrarile de constructie pe cale ferata.

Sibiu Standard

Cluj - Importatorul camioanelor DAF mizeaza pe afaceri de 150 mil. euro Compania EVW Holding din Cluj, care desfasoara activitati de import si comercializare a autocamioanelor DAF in Romania, estimeaza ca va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 150 mil. euro,

ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 50% fata de anul trecut, cand firma clujeana a realizat vanzari de aproximativ 100 mil. euro. Potrivit reprezentantilor firmei clujene, EVW Holding a vandut in primele opt luni ale acestui an 935 de unitati DAF, in crestere cu 65,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost comercializate 565 autocamioane.

ZF Transilvania

Alba - Kronospan impacheteaza noua fabrica Noua fabrica de formaldehida de la Sebes cu o capacitate de 60.000 de tone/an, amplasata pe platforma industriala a societatii Kronospan, care a fost ridicata fara autorizatie de construire, va fi demontata, incepand de astazi.

Anuntul a fost facut ieri de catre directorul de productie al societatii Kronospan, Adrian Bacila. El a precizat ca decizia a fost luata saptamana trecuta de catre consiliul de administratie al societatii. Fabrica va fi demontata si va fi pastrata pentru a fi reconstruita dupa ce vor fi obtinute toate avizele si autorizatiile necesare.

Pana atunci, va fi mentinuta in functiune actuala fabrica de formaldehida, cu o capacitate de 35.000 de tone/an.

Noua fabrica de formaldehida pare sa fi ajuns un mar al discordiei si intre angajatii fabricii si conducerea societatii din Sebes, dupa ce a starnit proteste din partea locuitorilor municipiului, care au ajuns sa se finalizeze cu un referendum, care nu a fost validat, din cauza ca nu s-au prezentat suficienti votanti.

Evz Transilvania

Iasi - Accor cauta loc de hotel Un hotel Sofitel ar putea fi deschis la Iasi in urmatorii patru ani. Dupa Europa si Traian, aceasta ar urma sa fie al treilea spatiu de cazare de patru stele inaugurat la Iasi.

Reprezentantii Accor, cel mai mare grup hotelier din Europa, care detine marcile Sofitel, Novatel si IBIS, au anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Primarie, ca vor construi inca 15 hoteluri in Romania, pana in 2011, in afara celor cinci deschise pana acum, patru la Bucuresti si unul la Constanta.

Evz Moldova

Iasi - Planuri de relansare pentru Nicolina Directorul Barbulescu crede ca cele doua hale ramase pot produce din nou. Ar putea fi angajate 100 de persoane.

Ramasitele Nicolina au sansa de a se reprivatiza. Cel putin asa sustine directorul fabricii iesene, Mihai Barbulescu. Cu 6 hectare de teren, doua hale, si aproximativ 4 milioane de euro, bani ce vor ramine de la vinzarea ultimelor active, Barbulescu spune ca Nicolina si-ar putea reveni in cazul in care ar avea un nou patron, altul decit statul.

Mai exact, potrivit lui Barbulescu, la Nicolina s-ar putea fabrica din nou masini si utilaje pentru drumuri si constructii, dupa o pauza de trei ani in care intreprinderea a fost in colaps financiar. "Am facut de ceva timp o solicitare la AVAS (n.r.

- Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) pentru a reprivatiza ceea ce a mai ramas din Nicolina dupa vinzarea activelor functionale Utilaje Constructii si Utilaje Terasiere.

Din informatiile pe care le detin, in prezent solicitarea este in analiza si exista sanse mari sa fie si aprobata", a declarat Barbulescu.

Ziarul de Iasi

Bihor - Pic la Oradea, din 15 noiembrie Incepand cu 15 noiembrie, oradenii vor mai avea la dispozitie un hypermarket pentru efectuarea cumparaturilor.

Compania Pic Romania din Pitesti, controlata de Cornel si Ilie Penescu, proprietarii clubului de fotbal FC Arges, va deschide in 15 noiembrie un hypermarket pe o suprafata de 55.000 de metri patrati, pe Soseaua Borsului din Oradea la kilometrul 28.

In 25 octombrie, Pic va mai deschide un magazin la Braila, valoarea totala a investitiei fiind de 53 milioane euro.

Bihor Online

IT

Cluj - IT-ul da semne de oboseala la cresteri Piata de IT se va ridica in 2007 la doar 1,6 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta doar o crestere cu 12,1% fata de anul trecut, spune un studiu IDC, furnizorul de software Microsoft Romania.

Potrivit companiilor care au furnizat informatii de-spre aceasta piata, in urmatorii 4 ani, peste 13.000 de noi locuri de munca vor fi lansate in acest domeniu de activitate, in conditiile in care pina la sfirsitul anului vor fi peste 40.000 de angajati care vor lucra in domeniu.

Investitiile in software pentru 2007 sint estimate a ajunge la 200 de milioane de dolari, mai spun specialistii IDC. Toate acestea in conditiile in care piata de offshore, desi inca functioneaza, da semne de oboseala.

Cresterile mari ale cifrelor de afaceri si ale comenzilor in domeniu par sa fi ajuns la saturatie, spun managerii companiilor IT clujene, care mai adauga si faptul ca in acest moment pe piata clujeana cererea de specialisti hard si software depaseste cu mult disponibilul din piata.

Monitorul de Cluj

Iasi - Orasele iesene mari, vizibile pe harti on-line Hartile tuturor oraselor mari din judetul Iasi vor fi refacute pana la jumatatea anului viitor, atat in varianta print, cat si in format electronic, disponibil pe internet.

Proiectul apartine unei firme din Oradea, parte a unui grup multinational specializat in cartografie, care a prezentat deja, ieri, la Consiliul Judetean, o harta a judetului Iasi cu toate modificarile de relief si de infrastructura survenite pana in primavara anului 2007.

Harta contine traseele rutiere si feroviare, reteaua de rauri si lacuri, corectata dupa imaginile de satelit de ultima ora, precum si limita zonei metropolitane a municipiului Iasi. Din punct de vedere turistic, harta prezinta doar cele mai importante biserici, manastiri, cetati si monumente din judet.

Evz Moldova

Cluj - Telefon cu credit Vinzarile la electrocasnice, dar mai ales la telefoanele mobile au avut cresteri de peste 30% anul trecut. Clujenii sint mari amatori de telefoane scumpe, iar cu cit mai mare e valoarea telefonului, cu atit mai mica e virsta utilizatorului.

Marca cea mai iubita de clujeni este Nokia, urmata de Motorola si Samsung. Cele mai cautate sint ultimele modele, care sint mici gadgeturi ultradotate la nivel de tehnologie noua, sint modele de colectie sau au un design aparte si sint scoase pe piata in „editie limitata“.

„Pretul unor asemenea aparate pleaca de la 200 de euro, chiar si pe oferte, si pot ajunge la 300-350 de euro. Ceea ce am remarcat este ca adeseori aceste telefoane au proprietari aflati la virsta adolescentei. Pina la sfirsitul anului, vinzarile vor ajunge sa creasca cu cel putin 30% sau foarte aproape de acest procent“, Spune Adina Salajan, dealer al magazinului Connect.

Monitorul de Cluj

Braila - Conectarea la internet, prioritate pentru mediul rural Secretarul de stat brailean Constantin Teodorescu si ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler au participat, ieri,

la deschiderea celei de-a sasea editii a Conferintei “International Broadband Communication”, eveniment desfasurat sub patronajul Comisiei pentru IT&C din Camera Deputatilor. In cadrul conferintei, s-a discutat despre politicile si strategiile pe termen scurt si mediu ale mi-nisterului in vederea trecerii spre societatea informationala.

In perioada urmatoare, una dintre cele mai importante provocari o constituie diminuarea decalajului digital dintre mediul urban si cel rural, mi-nisterul avand in acest sens deja pregatite o serie de proiecte ce vizeaza conectarea micilor comunitati urbane, dar si a celor din mediul rural la reteaua de internet.

Ministrul a subliniat ca MCTI cauta solutii pentru extinderea retelelor de comunicatii de mare viteza si in mediul rural, stiut fiind faptul ca piata din Romania a inregistrat o crestere dinamica a numarului de conexiuni broadband, furnizorii acestui tip de conexiuni fiind grupati in marile aglomerari urbane.

In acest context, 70% din bugetul alocat Ministerului Comunicatiilor este destinat proiectelor care vor urmari extinderea infrastructurii de comunicatii in banda larga.

Arcasu`

MiniBook, laptop-ul de 245 euro Laptop-ul de 240 de euro e mai mult decat un computer: e o idee de marketing fenomenal care va aduce compania Asus foarte aproape de miliardele de persoane care-si doresc un laptop, dar n-au resurse sa achizitioneze unul dintre cele care se gasesc acum pe piata.

Calculatorul este surprinzator de bine dotat pentru un aparat care cantareste numai 890 de grame: are camera video incorporata, Wi-Fi, ethernet 10/100 Mbps, un modem incorporat, 4 GB de memorie, trei porturi USB, 512 MB memorie si un procesor Intel Celeron M de 900 MHz. In plus, cumparatorii vor primi un set de casti si microfon si un reader pentru card de date.

Sibiu Standard

Media/Pub/Creatie

Sibiu - Radio BBC se aude in Sibiu Radio BBC poate fi ascultat si in Sibiu, pe 88,5 MHz. BBC WORLD SERVICE a venit in Sibiu cu prima frecventa integrala lansata anul acesta in Europa si cu un nou tip de emisiuni. Noul radio va emite zilnic cate sase ore de emisiuni in limba romana si 18 ore in limba engleza.

Sibiu Standard

Constanta - Constanta, inspiratie pentru jurnalistii malaezieni Conducerea Prefecturii a primit ieri vizita unei delegatii de jurnalisti de la Compania Nationala de Radiodifuziune si Televiziune din Malaezia, insotita de Alina Radicenco, reprezentant al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale.

Scopul vizitei este realizarea unui film de prezentare a Romaniei, pelicula care va fi difuzata in cadrul unor emisiuni sub genericul “Europa vazuta prin ochii unui malaezian”. Proiectul de televiziune vizeaza si alte state precum Germania, Luxemburg, Franta, Spania, Italia, Elvetia, Austria, Polonia.

Din delegatie au facut parte Wendy Wong, Yong Yin han, Rohaizat Mold Hairi, Tai Yoon Khai si Samuel Chew.

Jurnalistii din Malaezia au spus ca tara noastra este extrem de interesanta si, in special, judetul Constanta, unde se afla numeroase vestigii istorice. In cadrul vizitei, subprefectul Adrian Nicolaescu le-a prezentat oaspetilor straini principalele obiective turistice, culturale si economice ale judetului.

Telegraf Online

AutoRoom

Cluj - Toyota in casa noua La inceputul saptaminii trecute, Toyota Cluj a inaugurat, prin concesionarul Profi Auto, un nou complex multifunctional de tip 3S, situat pe Calea Turzii nr. 176-178. Noul centru modern ofera clientilor Toyota din aceasta parte a tarii servicii integrate: showroom, service si piese de schimb.

"Cluj-Napoca este printre primele orase din Transilvania in care Toyota deschide acest tip de centru modern", a declarat Florin Tantau, Director General SC Profi Auto SRL, aducind o noua motivatie celor de mai sus.

"Realizat dupa cele mai inalte standarde internationale, noul centru vine in intimpinarea exigentelor in crestere ale clientilor nostri, investitia facuta aici fiind dovada angajamentului companiei de a oferi servicii complete la standarde Toyota".

Monitorul de Sibiu

EuroJurnal

Iasi - Proceduri simplificate de inregistrare comunitara a marcilor Producatorii nu mai trebuie sa-si inregistreze marca in toate statele UE. Firmele iesene detin 2.384 de marci inregistrate la nivel national.

Cu 1.500 de euro si o cerere la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), patronii ieseni isi pot inregistra marcile in toate tarile Uniunii Europene. Potrivit reprezentantilor OSIM prezenti ieri la Iasi, managerii obtin astfel un certificat prin care marca este protejata in UE.

Proprietarii de posibile marci de circulatie internationala pot inlocui astfel vechea metoda de a-si inregistra marca in toate cele 26 de state ale UE prin intermediul unei institutii specializate.

„Ca urmare a integrarii in UE si a acordurilor intre statele membre, intreprinzatorii romani isi pot inregistra produsele ca marci traditionale cu o singura cerere si cu o singura taxa.

Daca nici un stat membru nu se opune, marca va fi inregistrata in toate tarile membre, iar proprietarul va obtine un certificat cu care sa se prezinte in instanta daca ii sint incalcate drepturile", a precizat Tatiana Radu, expert in cadrul serviciului de strategie marketing al OSIM.

Ziarul de Iasi

Bursa

Cluj - BT si-a majorat participatia la Medicredit Banca Transilvania si-a majorat participatia la capitalul companiei Medicredit Leasing, specializata in leasingul pentru echipamente medicale, de la 38,89% la 57,39%, in urma unor achizitii si subscrieri de actiuni.

“Ne focusam din ce in ce mai mult pe sustinerea domeniului medical. Leasingul destinat dezvoltarii acestui sector este una dintre solutiile financiare pe care le propunem doctorilor”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Medicredit Leasing este divizia de finantare a grupului medical Medicare si activeaza pe piata romaneasca din anul 2003. Firma are ca obiect de activitate leasingul financiar destinat achizitionarii de echipamente medicale.

Ziua de Cluj

Sibiu - Dafora, la un pas de BVB Dafora Medias a transmis, la inceputul saptamanii, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) dosarul de transfer a actiunilor de pe piata Rasdaq.

Compania de foraj petrolier si constructii estimeaza ca listarea la BVB va avea loc spre sfarsitul anului. "Dosarul de listare completat si actualizat a fost inaintat catre BVB la inceputul acestei saptamani. Dupa depunerea acestuia, Bursa mai poate solicita informatii sau documente suplimentare", au declarat reprezentantii companiei, pentru Mediafax.

Sibiu Standard

Cultura/Educatie

Cluj - Rectorii germani se intalnesc la Cluj Conferinta Rectorilor Germani, ce se va desfasura pana pe 25 octombrie, a debutat ieri la Universitatea Babes-Bolyai.

La eveniment sunt prezenti rectorii si reprezentantii facultatilor partenere din Germania si Austria, scopul fiind promovarea si innoirea relatiilor de cooperare internationala.

Printre invitati se numara Ruprecht Wimmer, presedintele Universitatii Catolice Eichst?tt-Inglostadt, Holger Fischer, vicepresedintele Universitatii Hamburg, si Hans Kaiser, prorectorul Departamentului de relatii internationale al Universitatii Tehnice Viena. De asemenea, sunt prezenti reprezentantii a 16 universitati germanofone, cadre didactice si persoane din administratia universitatilor.

Ziua de Cluj

Iasi - Burse de pina la 3.000 RON pe an pentru studenti, la „Cuza“ Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ isi premiaza studentii performanti cu 18.000 lei.

In baza rezultatelor obtinute in anul universitar trecut, facultatea va acorda 92 de burse „Cum Laudae", cu o valoare cuprinsa intre 150 si 300 lei pe luna.

Studentii care au medii cuprinse intre 10 si 9,90 vor primi 300 RON, cei care au incheiat anul universitar cu medii intre 9,90 si 9,80 vor primi burse in valoare de 250 lei, cei cu medii pina in 9,70 vor fi premiati cu 200 lei, iar studentii cu o medie de cel putin 9,60 vor primi 150 RON.

Ziarul de Iasi

Cluj - Ioan Gyuri Pascu revine cu “Vicontele” Musicalul “Vicontele”, cu Ioan Gyuri Pascu in distributie, revine astazi la Casa de Cultura a Studentilor, in cadrul Festivalului International de Teatru de Papusi si Marionete “Puck”.

Spectacolul, coproductie a Teatrului “Puck” si a Teatrului National, s-a bucurat de succes la premiera de luna trecuta. A doua reprezentatie a fost anulata din motive obiective. “Vicontele” are ca punct de atractie atat jocul excelent al actorilor, cat si cele doua papusi uriase care au fost confectionate in aproape doua luni. Spectacolul incepe la ora 20.30.

Ziua de Cluj

Iasi - Teatrul Ludic, marele cistigator la Festivalul "Kaleidoszkop" din Ungaria Teatrul Studentesc "Ludic" s-a intors de la Budapesta cu Marele Premiu si Trofeul Festivalului International de Teatru si Poezie "Kaleidoszkop". Trupa de studenti-actori, sustinuta de ani de zile de regizorul Aurel Luca, a obtinut acest premiu pentru prestatia deosebita in piesa "Spectacolul imaginar".

Trupa de teatru a Casei de Cultura a Studentilor a facut, zilele trecute, o impresie deosebita la Festivalul International de Teatru si Poezie "Kaleidoszkop" din Ungaria. La evenimentul ce a avut loc in perioada 14-23 octombrie, Teatrul Ludic a fost singurul care a reprezentat Romania.

Si a facut-o foarte bine, pentru ca actorii ieseani s-au intors acasa cu Marele Premiu si cu Trofeul festivalului.

Ziarul de Iasi

Showbiz&Fun

Cluj - 600.000 de euro pentru Beyonce ZIUA de Cluj va prezinta culisele concertului sustinut luni seara la Cluj de vedeta americana.

Vodafone Romania a pus la bataie nu mai putin de 600.000 de euro pentru ca vedeta americana sa cante la Cluj, sustin sursele consultate de ZIUA de Cluj. Din pacate, organizarea sub orice critica a stirbit valoarea evenimentului, salvat doar de prestatia artistei.

Ziua de Cluj

Mures - Noapte alba si Bere Gratis, la Tirgu Mures Festivalul „Noaptea alba”, destinat tineretului targumuresean, se afla la cea de-a treia editie. Directia Judeteana pentru Tineret Mures, cu ajutorul Autoritatii Nationale pentru Tineret, le da si anul acesta posibilitatea celor interesati de a petrece o „noapte alba” plina de evenimente,

la Casa de Cultura „Mihai Eminescu” din municipiu si Complexul de Sport si Agrement „Muresul”, in 26/27 octombrie. Pe langa surprizele pe care organizatorii le-au pregatit, si pe care nu le voi dezvalui, din bugetul de 20.000 de lei, programul include un maraton de film de scurt metraj si animatie, karaoke, street-ball, skatboarding si body-painting.

In cadrul evenimentului vor concerta Endless, Groovy Base, Juniors, The Barricade, Vogue, dand astfel posibilitatea de afirmare talentelor targumuresene, precum si formatia Bere Gratis, pentru a da o nota aparte Noptii.

24 Ore Muresene

Sport

Cluj - “Ion Moina”, calcat in picioare Gazonul arenei pe care evolueaza “U” Cluj arata mai rau decat o aratura in urma concertului Beyonce de luni seara.

Cu patru zile inaintea importantului meci cu Steaua Bucuresti, jucatorii Universitatii Cluj au aflat ca sambata vor avea un adversar in plus. Gazonul stadionului “Ion Moina” arata ca o orezarie, ceea ce va afecta decisiv faza de constructie pe care antrenorul Gigi Multescu miza in fata “ros-albastrilor”.

Desi a avut parte de o audienta mai slaba decat se asteptau organizatorii Vodafone Romania si Fundatia Phoenix, concertul sustinut de cantareata americana Beyonce a avariat serios gazonul arenei “Ion Moina”.

Ziua de Cluj