In Romania, doar 24,54% din elevii din mediul rural intra la liceu. In judetul Alba populatia scolara din mediul rural inseamna aproximativ 28-30 % din total si asta nu e putin. Pentru acestia sint necesare strategii concrete, conditii echitabile”.

Acestea sint numai citeva dintre motivele enuntate de reprezentantii PD Alba, pe care ei le considera suficiente pentru a demonstra oportunitatea lansarii spre dezbatere a pachetului de legi pentru educatie. Ei cred ca este obligatorie consultarea celor care aplica sau suporta masurile legislative din domeniul educatiei.

Incepind de vineri, democratii din Alba au demarat, prin Organizatia Femeilor Partidului Democrat un dialog cu elevi, parinti si cadre didactice, pornind de la un chestionar referitor la generalizarea tezei cu subiect unic.

Baza pentru initiative legislative

“Lansarea” acestui dialog, programat sa dureze doua saptamini, a avut loc vineri, la Cugir, in cadrul caravanei “Partidul Democrat vine la tine, PD te asculta!”.

Pe linga demararea acestei consultari a opiniei publice pe temele educatiei, consilierul judetean Rodica Andronescu a facut si o prezentare cu privire la Uniunea Europeana, axata pe principiile, obiectivele si institutiile acesteia.

“Rezultatele consemnate in urma consultarii publice, vor fi baza atitudinilor noastre cu privire la noile legi ale educatiei si vor fi date publicitatii. De asemenea, credem ca aceste rezultate pot sa conduca la initiative legislative ale parlamentarilor PD de Alba.

PD considera necesara evaluarea la nivel national a elevilor la sfirsit de ciclu, dar credem ca aceasta evaluare trebuie sa aiba rol de diagnosticare a sistemului din punct de vedere al calitatii si eficientei sale. Noi trebuie sa incepem sa accentuam tot mai mult masura in care elevul a dobindit competentele unui nivel de scolarizare.

Trebuie sa vorbim tot mai mult despre autonomia liceelor in stabilirea numarului de locuri precum si despre autonomia acestora in stabilirea procedurilor de selectare si admitere”, au aratat reprezentantii PD Alba.

“Asteptarile actorilor implicati in pastrarea echilibrului din interiorul sistemului de invatamint, elevi, cadre didactice, parinti sint singurele care pot ghida chiar si un corp de oameni ce detin expertiza in acest domeniu. In fond, orice reforma ia chipul si asemanarea celor care participa sau nu la infaptuirea sa.

Ce inseamna o reforma pe care cei ce trebuie sa o puna in practica nu o inteleg sau, mai rau, nu o accepta? Cu siguranta asa apare esecul masurilor reformatoare. Cadrele didactice trebuie sa inceteze a fi considerate doar executanti, iar elevii si parintii acestora cimpuri de experienta”, a completat Oana Badea, vicepresedinte al PD Alba.