Esential

Iasi - Primul Centru Alzheimer din Romania va functiona la Iasi Conducerea Spitalului Socola doreste infiintarea la Iasi a primului Centru Alzheimer. Aceasta decizie a fost luata datorita numarului mare de solicitari.

Tanara conducere a spitalului Universitar de Psihiatrie Socola Iasi a inaintat Ministerului Sanatatii un proiect revolutionar, care constituie o premiera absoluta in domeniu.

Romania libera editia de Moldova

Hunedoara - Roci radioactive in Muntii Orastiei Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, Elena Badescu, a declarat, ieri, ca in zona unor exploatari din Parcul National Gradistea Muncelului

au fost facute analize punctuale de catre specialisti ai laboratorului de la Craiova, care au fost interpretate la Laboratorul National de Referinta de la Bucuresti. Momentan, nici macar cei de la protectia mediului nu cunosc exact aria pe care se intind exploatarile miniere de uraniu.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Constanta - Protest in fata sediului Arhiepiscopiei Tomisului De aproape o luna, Arhiepiscopia Tomisului este zguduita de scandaluri, unele ascunse de ochii credinciosilor, altele care au tinut prima pagina a ziarelor constantene.

Cu toate ca razmerita de la Viisoara este inca departe de un deznodamint, un alt scandal afecteaza credibilitatea Eparhiei Tomisului in fata credinciosilor constanteni. Nemultumiti ca preotul pe care il doresc in sat, protoiereul Marius Mustata, a fost suspendat din functie, acum trei saptamini, in urma unei decizii a Arhiepiscopiei Tomisului, enoriasii din Baneasa au protestat, ieri, in fata Palatului Arhiepiscopal.

Desi actiunea celor citiva enoriasi se anuntase a fi una linistita, furia oamenilor veniti pentru a-l sustine pe duhovnicul lor a iscat un adevarat taraboi in curtea Arhiepiscopiei.

Telegraf Online

Cluj - Institutul de investigare a crimelor comunismului a organizat o dezbatere privind casarea sentintelor fostilor detinuti politici Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), impreuna cu Ministrul Justitiei, a propus un proiect de lege prin care sentintele fostilor detinuti politici ar urma sa fie casate.

Pentru a sustine acest proiect, IICCR a organizat marti, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, o dezbatere publica pe aceasta tema. La dezbatere au fost prezenti parlamentari, profesori universitari, dar si fosti detinuti politici.

"Reabilitarea victimelor comusimului este o datorie morala a fiecarui stat. Dupa 1989, fostii detinuti politici au primit unele compensatii, dar numai de natura financiara. In schimb, ei sunt in continuare considerati infractori, pedepsele lor nu au fost sterse.

Este tragic sa vezi oameni care au luptat impotriva comunismului si care nu pot lua un credit pe motiv ca au cazier, ca ei apar in continuare drept infractori", a explicat Raluca Grosescu, coordonator al Serviciului de Documentare si Cercetare din cadrul IICCR.

Cat priveste sansele ca un asemenea act sa fie aprobat de Parlament, cei prezenti la dezbatere au apreciat ca ele sunt foarte mici. "In Parlament nu exista deocamdata un curent favorabil unei asemenea initiative. Vorbim de o lege cu caracter organic, or asemenea legi nu prea trec.

O presiune a opiniei publice este benefica, poate ii mai imbuneaza pe cei din opozitie sau pe cei care se opun acestui proiect", a declarat senatorul UDMR de Cluj, Kovacs Peter Eckstein.

Clujeanul

Economie

Eveniment

Cluj - Taximetristii blocheaza arterele centrale timp de doua ore Sindicatul Liber Napoca al Taximetristilor din Cluj-Napoca participa la un miting de protest care se va desfasura pe ruta Calea Manastur - Piata Unirii. La manifestatie sunt asteptate cateva sute de masini. Politia rutiera avertizeza ca traficul din Manastur spre centru va fi restrictionat pana la ora 19.

Principalele nemultumiri ale taximetristilor sunt legate de lipsa locurilor de stationare si de numarul mare de taximetristi care nu au autorizatie.:”Deorece autorizarea taximetrelor a fost suspendata de catre consiliul local, estimam ca numaaul celor care opereza ilegal este de 1.500 a declarat Grigore Sarmasan, Sindicatul Liber Napoca al Taximetristilor.

HotNews.ro

Bihor - Drum Expres 1 Arad-Oradea, din 2008 Compania Nationala a Drumurilor (CNANDR) pregateste de pe acum constructia a cinci noi drumuri expres care urmeaza sa fie finalizate in 2010.

Acestea vor avea o lungime de 415 kilometri si vor fi construite pe rutele Oradea-Arad, Sebes-Turda, Baia Mare-Satu Mare, Craiova-Pitesti si Sibiu-Fagaras. Costurile de constructie depasesc 1,2 miliarde de euro, a aratat, pentru Click!, Mihai Grecu, directorul general al CNANDR.

Drumul expres Oradea-Arad va intra in constructie chiar din 2008, lucrarile fiind estimate la circa 392 de milioane de euro. Actualul drum national intre Oradea si Arad este unul dintre cele mai aglomerate din tara, fiind inregistrat un trafic zilnic apropiat cu cel de pe autostrada Bucuresti-Constanta.

Bihor Online

Cluj - Blue Air a plecat din Cluj din cauza taxelor Cursele low-cost operate de pe Aeroportul Cluj-Napoca de compania aeriana Blue Air au fost preluate de Tarom. Reprezentantii Blue Air sustin ca au decis sa paraseasca aeroportul clujean din cauza taxelor mult prea mari practicate aici, care le-ar dezavantaja produsul low-cost.

Aeroportul International Cluj-Napoca a anuntat ca toate cursele operate de compania aeriana low-cost Blue Air au fost preluate de compania Tarom. Motivul? Neconcordante privind legislatia in domeniul transportului aerian si politica de marketing practicata de fiecare companie aeriana in parte.

Ziua de Cluj

Constanta - RAJA va folosi tehnologia cu raze ultraviolete in tratarea apei potabile Prin vizita de lucru efectuata de delegatia firmei internationale „LIT Group” din Rusia, care a avut loc la invitatia SC RAJA SA, societatea constanteana a primit recunoasterea unei activitati la cele mai inalte standarde internationale.

Intilnirea s-a desfasurat la sediul RAJA Constanta, iar delegatia a fost intimpinata de intreg board-ul director al societatii. Inca de la infiintare, din anul 1991, LIT Technology s-a specializat in dezvoltarea si promovarea tehnologiei cu raze ultraviolete pentru dezinfectia apei potabile si a celei uzate.

Cu peste 2.500 de instalatii UV de mare capacitate, montate in intreaga lume, firma LIT a devenit lider de piata in fabricarea de astfel de echipamente in Europa de Est. Iradierea cu raze ultraviolete este o metoda sigura pentru dezinfectia apei deoarece nu foloseste adaosuri chimice si, implicit, nu afecteaza mediul inconjurator.

In urma tratarii cu raze ultraviolete, proprietatile fizice si chimice ale apei nu se schimba, dar se reuseste eliminarea tuturor componentelor bacteriologice, motiv pentru care metoda este folosita cu succes in numeroase tari, atit pentru tratarea apei potabile, cit si a celei uzate, dar si in industria alimentara si farmeceutica.

Telegraf Online

Cluj - Ce marci mai vin la mall-uri Calvin Klein, Starbucks, Stefanel sau Piazza Italia sunt cateva dintre magazinele care se vor deschide in marile complexe clujene

Polus Center si Iulius Mall aduc la Cluj cateva dintre cele mai asteptate marci de catre cumparatorii locali. Pe langa nume deja prezente in Cluj, complexele comerciale vin cu brand-uri noi, chiar pentru pentru piata romaneasca. Au intrat Zara, Mango, Motivi, Sephora, Hervis si se pregatesc Bossini, Stefanel, Bam Boo, Calvin Klein si Starbucks.

Ziua de Cluj

Cluj - Lupta pentru Palocsay, pasata in 2008 Autoritatile promit din nou ca anul viitor vor fi impartite 366 de hectare de teren, 288 dintre ele urmand a fi restituite proprietarilor.

Oficialii Prefecturii Cluj s-au angajat sa sustina impartirea celor 366 de hectare administrate de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura si sa promoveze documentul la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Este vorba despre restituirea a 88 de hectare pentru hostezeni, 200 de hectare pentru felecani, atribuirea a 19 hectare pentru inelul de ocolire al municipiului Cluj-Napoca si a 59 de hectare pentru Statiune. Aceasta presupune insa amanarea punerilor in posesie pentru hostezeni si felecani pentru primavara anului 2008.

Ziua de Cluj

Cluj - Razmerita taranilor Cateva zeci de tarani care-si vand produsele in piata agroalimentara centrala a Clujului, Mihai Viteazu, le-au cerut ieri consilierilor locali si primarului Emil Boc sa le gaseasca un alt spatiu unde sa-si vanda produsele agricole.

Ei au explicat ca, in caz contrar, vor trebui sa-si caute alta ocupatie, deoarece nu-si permit chiria lunara de peste 600 de lei ceruta de modernizatorul pietei, firma Ardeal Construct.

Evz Transilvania

Dolj - Doljul e „fruncea“ la solicitari de munca in strainatate Satui de griji si impovarati de lipsa banilor, tot mai multi doljeni se hotarasc sa plece la munca in strainatate. Baza de date a solicitantilor de joburi peste hotare a crescut in trei luni de la 2.500 la 3.300 de persoane.

Gazeta de Sud

Braila - Greva la uzina Laminorul Ieri, aproximativ doua sute de angajati ai Laminorului brailean, membri ai sindicatului “Metal '94”, au protestat impotriva unei modificari aduse Contractului Colectiv de Munca.

Acest lucru a venit ca urmare a refuzului administratiei uzinei de a sta de vorba cu salariatii despre modificarea efectuata in documentul cu pricina, fara stirea angajatilor.“Va solicitam interventia dumneavoastra, mult mai consistenta, rapida si eficienta, aceasta in conditiile in care administratia si persoanele care va reprezinta la Braila, refuza calea dialogului sau o discutie telefonica.

Sindicatul «Metal '94» nu mai poate accepta situatiile create si solicita rezolvarea rapida a problemelor”, au cerut sindicalistii sprijin, pe 29 octombrie, patronului SC Laminorul SA Braila, Alexander Denisov.

Arcasu`

Banci/Finante

Cluj - Banca In Baciu Banca Transilvania (BT) a deschis ieri un sediu in comuna Baciu. “In acest an am avut ca prioritate cresterea bancii, ca numar de locatii, de clienti si ca standarde. Clujul a avut un loc prioritar.

Suntem tot mai prezenti in aceasta zona, am patruns inclusiv in localitati mici”, sustine Robert Rekkers, director BT. Echipa agentiei cuprinde sase persoane.

Ziua de Cluj

Dolj - Pe ce se duc imprumuturile doljenilor Cu toate ca fac credite de aproape doua miliarde de lei in numai o luna, imprumuturile nu sunt folosite pentru investitii, ci pentru cumparaturile de zi cu zi.

Potrivit unui studiu al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, in luna august a acestui an, doljenii, persoane fizice, au reusit sa faca imprumuturi in lei in valoare de peste 1,038 miliarde.

Cu toate ca in sistemul bancar exista deja peste zece banci care acorda credite flexibile, creditele imobiliare nu sunt insa principala destinatie a acestor bani, doar 5,4% fiind folositi in acest sens.

„Din cei 1,038 miliarde, valoarea creditelor avand ca destinatie consumul a fost de peste 958 de milioane de lei“, a declarat Gheorghe Gherghinescu, directorul BNR Dolj.

Gazeta de Sud

Iasi - SIF 2 vrea sa investeasca in sectorul energetic si in cel medical SIF 2 si-a propus o crestere de 12 la suta pe an a profitului net.

Deziderat destul de usor de realizat daca tinem cont ca profitul net estimat pentru 2007, de 44 milioane lei, a fost depasit chiar dupa primele sase luni, respectiv 46 milioane lei.

Potrivit administratiei SIF Moldova, societatea de investitii financiare s-a angajat sa continue politica de acordare de dividende in paralel cu sustinerea programului de investitii. De asemenea, societatea isi mai propune si o crestere de 20 la suta pe an a valorii unitare a activului net (VUAN).

In plus, se va lua in calcul si varianta atragerii de resurse financiare suplimentare prin emisiune de actiuni. Totodata, SIF2 isi propune ca investitiile sa atinga 70 milioane lei anual.

Numai in primul semestru, au fost facute investitii de 33 milioane lei, reprezentand 47 la suta din obiectivul anual. 90 de procente din aceasta suma au fost plasate in actiuni.

La 30 iunie, din portofoliul SIF-ului faceau parte 281 de companii, impartite pe domenii, in procent de 42,10 la suta in actiuni la banci si in asigurari, 18,15 la suta in constructii masini, 8,33 la suta in textile.

SIF Moldova a anuntat ca se va orienta catre noi emitenti, din oferta de privatizare AVAS si din portofoliul "Fondul Proprietatea", catre actiuni din sectorul energetic si din cel medical, precum si catre actiuni listate pe pietele externe.

Informatia Bacaului

Imobiliare

Cluj - Vot unanim pentru cartierele Lomb si Tineretului Proiectele referitoare la cele doua noi cartiere ale Clujului, Tineretului si Lomb, au primit votul unanim al consilierilor locali.

Astfel, in cartierul Tineretului Polus Real Estate va construi in prima faza sase blocuri de sapte etaje si alte opt de trei niveluri, iar in cazul Lomb, alesii locali au delimitat suprafata cartierului.

Conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) al primului raion din cadrul cartierului Tineretului, Polus Real Estate va incepe constructia cu blocurile de locuinte sociale.

Ziua de Cluj

Cluj - 18 etaje in Manastur marca Tower Proiectul societatii Tower, care prevede constructia unui ansamblu rezidential pe Calea Floresti, a fost aprobat de consilierii locali in sedinta ordinara de ieri.

Proiectul va fi dezvoltat de catre Tower pe terenul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si va include trei turnuri de cate 18 etaje fiecare. in cadrul ansamblului vor fi amenajate atat locuinte, al caror numar a fost estimat la 570, cat si spatii comerciale si de birouri.

Pe langa acestea, complexul Tower va gazdui si un hotel de 85 de camere. Investitia este estimata la 50-60 de milioane de euro, iar proiectul care a trecut a fost realizat de biroul de arhitectura Interproiect.

Ziua de Cluj

Botosani - Hypermarket Real in loc de fabrica Compania Real Hypermarket, parte a grupului german Metro, intentioneaza sa deschida un magazin la Botosani. Primaria a primit la inceputul acestei saptamani o propunere din partea firmei Real pentru construirea unui hypermarket pe trei nivele.

Acesta va fi ridicat pe locul fostei fabrici de tesaturi Armonia, cladirile existente urmand sa fie demolate. Catalin Flutur, primarul municipiului Botosani, sustine ca magazinul se va intinde pe o suprafata de 40.000 de metri patrati, urmand sa se amenajeze si o parcare cu 800 de locuri.

Evz Moldova

Companii

Cluj - Noua marca de lux Casa de moda italiana Pinko va intra anul viitor pe piata clujeana printr-un magazin amplasat in centrul orasului, a anuntat ieri Nicoleta Ilie, director general al companiei Blumarin Lux, detinatoarea francizei pe Romania.

Marca se adreseaza femeilor tinere, fiind pozitionata pe segmentul de lux. Pinko se comercializeaza in 410 magazine si a cunoscut vanzari de 100 de milioane de euro in 2005.

Blumarin a deschis ieri pe str. Ferdinand nr. 16, in prezenta oficialitatilor locale clujene, un magazin de prezentare a produselor Liu Jo, axat pe imbracaminte si accesorii pentru femei, colectia toamna-iarna. Compania mai detine francizele pentru marcile Guess si Le Silla.

Ziua de Cluj

Sibiu - Moment crucial la Metalcar Actionarii societatii Metalcar SA sunt chemati in 30 noiembrie sa decida daca inchid productia si vand cladiri si terenuri ale firmei.

Potrivit presedintelui Consiliului de Administratie, Alexandru Muntean, societatea a ajuns intr-un moment de rascruce din cauza faptului ca nu mai face fata competitiei de pe piata.

Sibiu Standard

Cluj - Terapia s-a mutat Compania Terapia Ranbaxy si-a relocat birourile sale din Bucuresti intr-un sediu situat in zona Pipera, complexul Iride Parc.

“Relocarea este in ton cu evolutia ascendenta a companiei si reprezinta o consecinta fireasca a dezvoltarii si consolidarii pozitiei de lider in productia de medicamente generice din Romania”, a precizat Ramona Tcaciuc-Dumitru, corporate communications manager.

Ziua de Cluj

Alba - Kronospan se joaca de-a demolarea Kronospan Sebes a incasat ieri o noua amenda in valoare de 100.000 de lei de la Garda de Mediu Alba pentru ca nu a demolat, pana azi, noua instalatie de formaldehida, ridicata fara autorizatie de constructie si de mediu.

Firma din Sebes a mai incasat o amenda similara in luna martie, cand autoritatile au descoperit ilegalitatea comisa de reprezentantii societatii.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Accenture, la Cluj Compania de consultanta in management, solutii tehnologice si outsourcing Accenture ar putea sa se extinda in urmatorii ani si in alte orase din Romania, vizate fiind Cluj-Napoca si Timisoara.

“Cand vom ajunge la 2.000 de angajati si vom acoperi piata din Bucuresti, ne vom extinde si in alte orase din Romania. Ne propunem ca in urmatorii 5-10 ani sa angajam 2.000 de persoane, care sa lucreze pentru clientii globali”, a declarat Vaclav Susen, reprezentant al Accenture Europa.

Accenture are in vedere recrutarea de persoane cu aptitudini in domenii precum resursele umane, financiar si tehnologia informatiei, vizand atragerea studentilor.

Ziua de Cluj

Cluj - Centru regional de imagistica de trei milioane de euro Cea mai recenta companie specializata in furnizarea de servicii de imagistica, clinica Scandia Imagistica din Cluj a devenit,

in urma unei investitii de peste trei milioane de euro a companiei norvegiene Sentrum Rontgeninstitutt, unul dintre principalele centre de profil din regiune.

Potrivit reprezentantilor companiei, la mai putin de sase luni de la deschidere, clinica a avut peste 3.600 de pacienti, dintre care examinarile RMN au avut o pondere de 56%, urmate de CT, cu 30%, iar diferenta a fost acoperita in mare parte de mamografiile si ecografiile mamare.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Bacau - Termon Onesti a intrat in faliment Sectia comerciala si contencios administrativ din cadrul Tribunalului Bacau a dispus deschiderea procedurii de insolventa impotriva societatii Termon SRL Onesti, fosta firma de termoficare din municipiul de pe Trotus.

Actiunea a fost formulata de Sucursala Electrocentrale Borzesti, din cadrul Termoelectrica, care a pretins de la Termon 342,2 miliarde de lei vechi, datorie preluata din momentul in care fostul guvern PSD a decis, in 2002, sa transfere consiliilor locale centralele de termoficare, printre acestea figurand si CET Borzesti.

Romania libera editia de Moldova

Cluj - Trei zboruri noi spre Viena Tarom a mai decis sa lanseze in aceeasi perioada alte trei curse externe cu plecare din Cluj-Napoca, precum si un zbor intern, de la Bucuresti la Satu Mare, potrivit Mediafax.

Astfel, Tarom va zbura din 24 noiembrie de pe aeroportul din Cluj- Napoca catre Barcelona, iar din 3 decembrie catre aeroportul londonez Gatwick. In ceea ce priveste cursele interne, Tarom va reintroduce, in 29 octombrie, zborul Bucuresti- Satu Mare.

Compania detine o flota compusa din 20 aeronave, respectiv doua aparate tip Airbus 318-111, doua Airbus 310-325, cinci Boeing 737-300, patru Boeing 737-700 si sapte ATR 42-500. Operatorul aerian estimeaza pentru acest an, conform datelor anuntate in luna aprilie, o crestere de 6,5% a veniturilor totale, la 1,04 miliarde lei, si o majorare cu 5,6% a veniturilor din exploatare, la 890,2 milioane lei.

Profitul brut estimat pentru acest an este de 5,97 milioane lei, in crestere cu 95% fata de rezultatul consemnat anul trecut. Cea mai mare parte a profitului va fi utilizata pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti.

Sibiu Standard

Pitesti - Auchan - cel mai mare hypermarket, cele mai mici preturi Ieri, pe DN65B, in zona Vamii, si-a deschis larg portile publicului hipermarketul Auchan Pitesti, eveniment asteptat cu nerabdare de pitesteni, fapt dovedit de prezenta numeroasa a clientilor, inca de la primele ore ale diminetii.

Auchan Romania patrunde in Pitesti dupa Targu-Mures si Timisoara. Situat pe DN65B in zona Vamii, hypermarketul Auchan Pitesti este ancora unui ansamblu comercial amplu, care mai cuprinde o galerie cu 36 de magazine si servicii din toate domeniile: imbracaminte, incaltaminte, curatatorie s.a. La acestea se adauga, pe aceeasi platforma comerciala, magazinul de bricolaj Bricostore.

Observator Argesean

IT

Cluj - Hotspotul internet gratuit din Piata Unirii, din nou nefunctional Acum aproape doua luni a fost inaugurat la Cluj-Napoca, cu mare fast, chiar de ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Iuliu Winkler, primul hotspot public din oras. Dupa o investitie de 34.000 de lei, punctul de acces liber la internet nu mai functioneaza.

Nu este prima data cand clujenii care incearca sa se conecteze la internet au o surpriza neplacuta in momentul in care isi deschid laptop-urile, dar nu pot naviga.

Clujenii care au incercat in ultimele zile hotspotul din Piata Unirii spun ca, odata cu montarea schelelor pentru renovarea statuii lui Matei Corvin, si hotspotul para sa fi disparut.

Punctul de acces internet nu este detectat de niciun fel de calculator portabil, desi alte hotspot-uri din jur sunt vizibile de la prima scanare, iar clujenii pot intra pe internet folosind astfel de puncte de acces private.

Clujeanul

Iasi - Vederi tridimensionale ale Iasului, pe internet Iesenii pot sa vada imagini inedite cu municipiul. Pe site-ul Primariei, www.primaria-iasi.ro, pot fi accesate imagini tridimensionale cu 32 de obiective din Iasi. Sectiunea unde pot fi vizualizate fotografiile este denumita "Tur virtual".

"Am avut un contract cu firma Panovision din Iasi. Contractul a fost de 14.543 lei, cu TVA. S-a folosit o tehnologie noua cu care se pot obtine fotografii 360 grade x 360 grade. Exista un aparat de fotografiat special, de tipul celor de la criminalistica", a declarat Ninel Berneaga, seful Biroului de Comunicare din cadrul Primariei.

Imaginile postate pe site-ul Primariei prezinta mai multe obiective considerate reprezentative pentru Iasi. Astfel, sint fotografii cu Palatul Culturii, Ripa Galbena, Palatul Roznovanu, interior si exterior, Piata Unirii sau Parcul Copou.

"Pe fiecare imagine exista si un scurt istoric al obiectivului. Insemnarile apar cind ajungi cu mouse-ul pe obiectiv. Pentru mai multe detalii se poate apasa mouse-ul si esti directionat pe site-ul centrului de turism pentru mai multe detalii", a adaugat Berneaga.

El a mai spus ca, anul viitor, programul va fi extins, in jurul manifestarilor organizate pentru "Iasi 600". In 2008, Iasul va implini 600 de ani de la prima atestare documentara.

Ziarul de Iasi

iPod Touch disponibil in Romania Apple, producatorul playerelor MP3 iPod si a computerelor personale Macintosh, va lansa pe piata locala noul dispozitiv multimedia iPod Touch, care va fi disponibil in magazine incepand cu saptamana aceasta.

In reteaua iStyle (fostul MacGallery), unul dintre cei mai mari reseleri Apple de pe piata locala, iPod Touch poate fi achizitionat la preturile de 1.107 lei (pentru varianta de 8 GB), respectiv 1.474 de lei (16 GB). Preturile de vanzare ale dispozitivului in Statele Unite sunt de 299 de dolari (aproximativ 698 de lei), respectiv 399 de dolari (aproximativ 931 de lei).

ZF

EuroJurnal

Ungaria - Circulatie restrictionata in Ungaria Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Bihor, circulatia se restrictioneaza tuturor autovehiculelor a caror masa autorizata depaseste 7,5 tone.

Interdictia este valabila atat pentru masinile inmatriculate in Ungaria, cat si pentru cele din strainatate. Comisarul sef Dan Lazar, purtatorul de cuvant al Inspectoratului a precizat ca masura se datoreaza Zilei tuturor sfintilor, 1 noiembrie, o sarbatoare catolica de pomenire a tuturor persoanelor decedate.

Sursa citata aminteste ca autoritatile ungare au transmis, si in cursul anului, alte asemenea restrictii. Este stiut ca in weekend TIR-urile nu circula prin Ungaria, iar soferii trebuie sa astepte ziua de luni in vama Bors sau in municipiul Oradea.

Radio Cluj

Bursa

Sibiu - Tranzactii de 5,9 mil- lei la Simerom MAI MULTE pachete de actiuni reprezentand 14,9% din capitalul producatorului de utilaje pentru prelucrarea metalelor Simerom Sibiu au fost transferate marti pe piata Rasdaq.

Valoarea tranzactiilor a fost de 5,9 milioane lei (1,7 milioane euro). Pana la ora 11:00, au fost cedate circa 404.000 de actiuni, prin intermediul a patru tranzactii operate pe piata negocierilor extrabursiere, la un pret de 9 lei pe titlu, cu 24,3% sub cotatia de referinta.

Compania a inregistrat, in primul semestru, afaceri de 4,1 milioane de lei (1,23 milioane de euro), cu 13,25% peste nivelul raportat in perioada similara din 2006, si un profit de 83.000 de lei, fata de castigul de 1,22 milioane lei, consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

Principalii actionari ai Simerom sunt Baltag Ion, care detine 75,63% din capital, si SIF Transilvania, cu 14,95%. Producatorul de masini-unelte furnizeaza produse si sisteme de prelucrare a metalelor, asigura reparatii capitale ale utilajelor si piese de schimb.

Sibiu Standard

Dolj - SIF Oltenia, actionar la Biofarm si Otelinox SIF Oltenia a subscris ieri zece milioane de lei la majorarile de capital de la Biofarm si Otelinox.

Societatea de investitii a subscris, prin exercitarea dreptului de preferinta, la majorarea capitalului social al Biofarm, peste 6,5 milioane de lei reprezentand contravaloarea a 65,11 milioane de actiuni.

SIF Oltenia a fost un cumparator activ al titlurilor Biofarm. De la inceputul acestui an, societatea de investitii si-a majorat participatia la 14,93% la finele lunii septembrie, in conditiile in care, la inceputul anului, SIF 5 controla 13,78% din Biofarm.

Gazeta de Sud

Cultura/Educatie

Iasi - Colaborare romano-scotiana la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi In perioada 27-31 octombrie, Universitatea "Petre Andrei" din Iasi este vizitata de Inspectorul Maiestatii Sale Regina Marii Britanii, Alan Milson,

aflat la Iasi pentru pregatirea protocolului dintre universitatea ieseana si Departamentul Serviciilor Educationale din Regiunea North Ayrshire din Scotia. Colaborarea dintre cele doua institutii a inceput in urma cu 7 ani, intr-un proiect european Socrates derulat pe parcursul a trei ani. Activitatile comune au mai cuprins conferinte si consultari periodice.

Romania libera editia de Moldova

Cluj - Noiembrie cu teatru la Cluj Nationalul clujean isi continua activitatea si in luna care urmeaza, in ciuda problemelor legate de fondurile pentru reparatii si mai ales de oprirea sistemului de incalzire. Primul spectacol din noiembrie va fi „Cenusa de piatra“, de Daniel Danis, in regia lui Cristian Nedea, programat duminica, de la ora 19, in coproductie cu Teatrul Imposibil.

Marti, 6 noiembrie, se reia piesa „Vicontele“, de Eugen Ionescu, cu Ioan Gyuri Pascu. Joi, 15 noiembrie, de la aceeasi ora, se joaca „Insemnarile unui nebun“, de N. V. Gogol, in regia lui Anton Tauf, iar simbata „Bolnavul inchipuit“, de Moliere. Regizorul Andrei Serban revine iar in fata publicului clujean cu „Don Juan in Soho“, de Patrick Marber (duminica, 18 noiembrie, de la ora 19),

si „Purificare“, de Sarah Kane (marti, 27 noiembrie). In studioul Euphorion se vor juca spectacole precum „Cerere in casatorie“, de A. P. Cehov, „Pasarea Ibis“, de Dumitru Cerna, ambele in versiunea scenica a regizorului Sorin Misiriantu, sau „Interviu cu o femeie dezertor“, de Anca Doczi.

Monitorul de Cluj

Iasi - Adomnitei: Vreau rector neutru la UPA, nu Tompea sau Niculescu Ministrul Educatiei spune ca nu il recunoaste in functie pe nici unul din cei doi, ambii alesi rectori de taberele lor. Ei au fost convocati la o discutie cu Adomnitei.

"Am convocat pe miine (n.r., astazi) o intrunire cu cei trei fondatori de la «Petre Andrei». Voi incerca sa ii conving sa desemneze de comun acord o persoana care sa indeplineasca functia de rector interimar. Dar nu Tompea, si nici Niculescu, care sint principalii actori in conflict, ci altcineva.

Eu am sperat, cind am dat ordinul, ca vor ajunge la un consens si vor desemna impreuna pe cineva neutru. Nu s-a intimplat asa si incercam acum sa ii aducem la o intelegere", a precizat ministrul Adomnitei.

Ziarul de Iasi

Cluj - Primul targ din Romania dedicate exclusiv cartilor aparute inainte de 1947 La Cluj va fi organizat, in 10 noiembrie, un targ de carte veche, eveniment care are loc in premiera in Romania. Manifestarea va fi gazduita de Casa Municipala de Cultura, iar unele dintre exponate vor putea fi achizitionate de cei interesati.

Ideea organizarii in Romania a unui astfel de targ ii apartine clujeanului Vlad Jucan (foto 2), el insusi un colectionar de carte veche. "M-am gandit la asta dupa ce am vazut targurile de carte veche organizate in strainatate, unde astfel de manifestari, targuri sau licitatii, au caracter regulat.

Si in Ungaria sunt 10-15 licitatii de carte veche pe an, insa la noi nu s-a ajuns acolo", explica Vlad Jucan. Acesta este primul targ romanesc dedicat exclusiv cartii vechi, adica volumelor aparute mai devreme de anul 1947.

Pana acum, la targul de la Cluj si-au anuntat participarea 10 expozanti, colectionari si reprezentanti ai anticariatelor din Cluj, Alba, Timisoara si Bucuresti.

"Eu o sa expun din colectia personala, carti si autografe legate de Casa Regala, multe dintre acestea nu vor fi insa de vanzare", adauga Jucan.

Intrarea la aceasta manifestare este libera, iar initiatorul targului isi propune sa-l organizeze, de acum inainte, cel putin o data pe an.

Clujeanul

Iasi - Doua eleve premiate de Consiliul Suprem al Culturii din Egipt Doua eleve de la Colegiul „Emil Racovita" au luat medalia de argint la Concursul International de Pictura „Egiptul in viziunea Copiilor din intreaga lume", desfasurat in tara Piramidelor.

Mihalea Cobaschi si Sherine Habib Sabau, eleve in clasa a X-a, au primit vineri medaliile si diplomele trimise scolii pentru ele de catre juriul concursului egiptean organizat de Consiliul Suprem al Culturii - Centrul National pentru Cultura Copilului din Egipt.

Ziarul de Iasi

Vrancea - Biblioteca de Hallowen Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu", prin filiala sa din cartierul SUD invita copii la carnaval. Astazi, incepind cu orele 18.00, nu e rost de stat acasa.

Bibliotecarii anunta o petrecere in stilul celor facute peste ocean de ziua de Hallowen. Numai ca, la noi, carnavalul va fi adaptat in functie de specificul romanesc, strigoii si personajele morbide fiind inlocuite de personaje de poveste ceva mai prietenoase si hazlii. Bineinteles nu va lipsi decorul cu dovleci scobiti si luminati de pe interior cu luminari. Copiii care vor sa participe la carnaval trebuie sa se astepte la multe surprize.

Ziarul de Vrancea

Showbiz&Fun

Cluj - September cinta in Obsession Club Celebra solista September sustine miine un concert in clubul Obsession. Alaturi de ea vor mai concerta si trupele romanesti Akcent si Fly Project. DJ Optick completeaza vineri saptamina Halloween.

Solista suedeza Petra Marklund, cu numele de scena September, va fi prezenta miine seara in clubul Obsession, unde va sustine un concert. Artista se afla pentru prima data in Romania, in deschiderea evenimentului concertind trupele romanesti Akcent si Fly Project.

September a devenit cunoscuta in Romania cu piesele „La La La“ si „Sattelites“, pe plan european impunindu-se ca fiind unul din cele mai importante nume ale muzicii dance. Evenimentul face parte din turneul de promovare a ultimului sau album, „Dancing Shoes“, cu ocazia caruia artista concerteaza in mai multe orase din tara, printre care si Cluj-Napoca.

Recitalul suedezei va incepe la ora 1.45, pretul unui bilet fiind de 10 lei. Costurile evenimentului, care va fi organizat in Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Sibiu, Iasi, Constanta si Bucuresti, se ridica la 9.000 de euro pentru fiecare locatie, sponsorul principal fiind compania Sony Ericsson.

Monitorul de Cluj

Bacau - Halloween party la Centrul de Resurse Engleze al Colegiului National “Vasile Alecsandri” Desi cu o zi mai tarziu, coordonatorii Centrului de Resurse Engleze din cadrul Colegiului National “Vasile Alecsandri”,

dar si invitatii lor, vor sarbatori Noaptea tuturor sfintilor asa cum ne-au obisnuit in fiecare an. Intitulata Halloween si marcata in special in tarile in care au ajuns imigrantii scotieni si irlandezi, sarbatoarea este celebrata in fiecare an pe 31 octombrie.

Informatia Bacaului

Sport

Cluj - Dorsin, milionarul CFR-ului Fundasul stanga transferat de “feroviari” de la Rosenborg e primul fotbalist din Liga I al carui venit va depasi 1 milion de euro pe an.

Site-ul www.rosenborg.info a anuntat ieri ca fundasul stanga Mikael Dorsin va avea la CFR Cluj un salariu fabulos: 1.250.000 de euro pe an. Astfel, el devine cel mai bine platit jucator din campionatul intern. Surse din interiorul clubului CFR sustin insa ca jucatorul va primi mai putin: “doar” 1.150.000 de euro in 2008.

Ziua de Cluj