Esential

Arad - Lozinci anti-italieni in Arad Cativa angajati ai Sanpaolo Imi Bank din Arad, banca comerciala cu capital italian, au descoperit, ieri dimineata, pe o usa laterala a unitatii bancare, scris cu vopsea rosie "Fara italieni!!".

Dupa ce a fost descoperita inscriptia, conducerea bancii a dispus stergerea ei. De asemenea, a fost depusa o plangere scrisa la Politie. "Conducerea unitatii bancare a depus o plangere scrisa, marti, la Politia municipiului Arad, sustinand ca angajatii, la sosirea la serviciu, au descoperit ca pe o usa erau unele

inscriptii. Au fost intocmite actele premergatoare pentru savarsirea infractiunii de distrugere cu autori necunoscuti. Pentru aceasta fapta, autorul risca o pedeapsa cu inchisoare de pana la doi ani", a declarat, ieri, inspectorul Camelia Tuduce, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Arad.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Sibiu - 4.000 de m: Zbor de Cartea recordurilor Valentina Mihanciu ar putea fi numita cu usurinta cea mai interesanta si mai talentata sibianca. Ieri a fost omologata oficial in Cartea Recordurilor de catre World Records Academy ca cea mai tanara saritoare cu parasuta in tandem.

Si nu este la prima performanta de acest gen. Avea doar sase luni cand zbura prima oara cu avionul. "La 1 an si patru luni mai bine mergea pe schiuri decat mergea pe jos", povesteste tatal Valentiei, si el instructor de sarituri cu parasuta si detinator al unui record mondial si al altor 16 recorduri nationale in acest sport.

Sibiu Standard

Cluj - "Teroristul" Matar s-a temut de fiica lui Faraon Matar Khaled, arabul stabilit in anii ’90 la Cluj si suspectat de legaturi cu Al Qaeda, a fost audiat ieri la Curtea de Apel Cluj, intr-un proces in care a cerut repunerea pe rol a unui dosar in care a fost condamnat la sase ani de inchisoare.

Khaled a precizat ca nu a stiut ca a fost condamnat in lipsa sau ca a fost urmarit penal si de aceea a facut doua cereri: repunerea in termen a apelului si apelul peste termen. Miza era judecarea arabului in stare de libertate. In cele din urma, judecatorii au admis cea de a doua solicitare si anume apelul peste termen, caz in care inculpatul poate fi judecat si in stare de arest.

Evz Transilvania

Economie

Eveniment

Cluj - Datorii de 100 de milioane de dolari la Finante Restantele acumulate in noua luni de catre contribuabilii clujeni depasesc bugetul judetului pe intreg anul 2007

Datoriile pe primele trei trimestre ale persoanelor juridice si fizice din judet au ajuns la 249 de milioane de lei, informeaza Directia Generala a Finantelor (DGF) Cluj. In aceste conditii, restantele acumulate la Cluj depasesc bugetul Consiliului Judetean pe tot anul 2007, de numai 232 de milioane de lei.

Ziua de Cluj

Sibiu - Search Corporation castiga pe centura Compania Search Corporation a fost singura care si-a depus oferta la licitatia organizata de CNADNR pentru realizarea SF-ului pentru varianta de ocolire Sibiu 2 si modernizarea 106B.

Termenul limita de depunere a expirat acum doua zile, moment in care a fost decis si castigatorul. Fiind singurii participanti la licitatie, mai mult ca sigur ca cei de la Search Corporation vor fi declarati castigatori, in zilele urmatoare.

Cei de la Search Corporation au termen de 60 de zile de la semnarea contractului pentru realizarea celor doua SF-uri. Pe baza acestora urmeaza sa fie organizata si licitatia de executare a lucrarilor necesare.

Sibiu Standard

Bacau - Bacaul conduce in topul salariilor din Moldova Cu un salariu mediu lunar de aproximativ zece milioane de lei vechi bacauanii se situeaza in acest moment pe primul loc in topul celor mai bine platiti salariati din Moldova.

Ultimul buletin de analiza intocmit de Institutul National de Statistica arata ca angajatii bacauani din domeniul serviciilor au un castig mediu lunar de 1.062 lei iar cei care lucreaza in constructii sau industrie, au un venit mediu lunar de 1.018 lei.

La nivel national, castigul salarial mediu nominal brut a fost in luna august de 1.395 lei, cu 0,5 la suta mai mic fata de luna precedenta iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.030 lei, in scadere cu zece lei fata de luna anterioara.

Cele mai mari castiguri salariale, respectiv 2.653 lei, s-au inregistrat in domeniul intermedierilor financiare iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta unde leafa medie a unui salariat nu a depasit 605 lei. Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva.

Din ianuarie 2007 esantionul cuprinde 22.200 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar, respectiv administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala, sunt cuprinse exhaustiv in cercetare. Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu mai mult de patru salariati, unde lucreaza 90,8 la suta din numarul total de angajati din acest sector.

Romania libera editia de Moldova

Constanta - Mafia automatelor bancare Banii constantenilor care isi primesc banii pe card nu mai sunt in siguranta. Grupari specializate devalizeaza conturile cu ajutorul unor dispozitive electronice.

In judetul constanta exista, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, peste 300.000 de carduri active. Majoritatea sunt folosite numai pentru primirea drepturilor salariale. Banii adunati in conturile aferente nu mai sunt deloc siguri.

Romania libera editia de Dobrogea

Imobiliare

Sibiu - Investitii imobiliare de 3 miliarde euro IMMOEAST, fond austriac ce detine deja terenuri in Sibiu, AFI Europe si Plaza Centers, trei dinte cei mai mari investitori in piata imobiliara din Romania, au in plan, in urmatorii trei-patru ani, investitii de peste trei miliarde de euro.

Potrivit NewsIn, investitiile urmeaza sa se concretizeze in constructia de centre comerciale, logistice cat si in amenajarea de locuinte. Africa-Israel Europe (AFI Europe) este o divizie a grupului israelian Africa Israel Investments, detinut de miliardarul israelian Lev Leviev.

Africa Israel Investments vizeaza, printre altele, achizitia de unitati hoteliere in marile orase din Romania, in urmatoarea perioada. Plaza Centers a intrat pe piata din Romania la sfarsitul anului 2006, iar pana in prezent a demarat cinci proiecte imobiliare, insumand aproximativ 700.000 mp construiti si investitii de peste 700 de milioane de euro.

Recent, compania cu capital israelian a format un joint venture cu BAS Development pentru a dezvolta o serie de proiecte rezidentiale si cladiri de birouri in Romania.

Sibiu Standard

Companii

Cluj - E oficial: Lufthansa, la Cluj Asa cum ZIUA de Cluj anunta in premiera inca din 27 octombrie, compania aeriana Lufthansa a decis ca din primavara anului 2008 sa opereze zboruri de pe Aeroportul International Cluj-Napoca, rutele de zbor si restul conditiilor de colaborare urmand a fi stabilite intre reprezentantii Lufthansa si cei ai aeroportului clujean.

Anuntul oficial a fost facut abia astazi, prin intermediul unui comunicat de presa, de catre Consiliul Judetean Cluj. in document se arata ca presedintele Marius Nicoara a avut o intalnire cu reprezentantii companiei aeriene Lufthansa German Airlines, cea mai mare companie germana si printre cele mai mari din Europa.

Ziua de Cluj

Cluj - Expansiune Carrefour Carrefour, al doilea mare retailer la nivel mondial, intentioneaza sa deschida in Bulgaria 20 de hypermarket-uri si complexuri comerciale in urmatorii sapte ani, cea mai mare investitie fiind un shopping mall in Sofia, care va fi inaugurat in 2009, a relatat agentia bulgara de stiri Novinite.

Carrefour este unul dintre cei mai importanti retaileri din Romania, cu zece hypermarket-uri, dintre care cinci in Bucuresti si cate unul in Ploiesti, Constanta, Brasov, Iasi si Cluj-Napoca, dintre care ultimele doua au fost inaugurate in luna octombrie.

Vanzarile Carrefour in Romania au avansat in trimestrul al treilea cu 36%, continuand evolutia ascendenta din perioada aprilie-iulie, cand cresterea a fost de 27%.

Ziua de Cluj

Dolj - Electroputere Craiova, o afacere de 120 milioane de euro Producatorul de locomotive Electroputere Craiova, cumparata de grupul Al Arab Contracting Company, in urma unei tranzactii de 120 milioane de euro,

va intra in proprietatea investitorului arab pana la finele anului, a anuntat, ieri, la semnarea contractului, Teodor Atanasiu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Business Standard

IT

Cluj - Securitatea eBay, la cheremul lui Vladuz Tepes Vladuz este un "nickname" care stirneste angoasa in comunitatea internationala eBay. Aparent el apartine unui hacker roman cautat de Serviciile Secrete SUA, eBay si de autoritatile romane pentru frauda pe siteul licitatiilor online.

Frauda in sine n-ar fi o problema de securitate care sa nu poatea fi rezolvata, insa exista dovezi ca, inca de la inceputul acestui an, Vladuz are acces la listele clientilor si la liniile de teleconferinta ale executivilor din eBay.

In sporadicele emailuri trimise, hackerul recunoaste ca a ascultat convorbiri duse de directorul executiv al siteului, Meg Whitman. Astfel, de 3 ani, eBay ia teapa dupa teapa de la hackerul roman.

Foaia Transilvana

Cluj - Joburi on-line Targul de cariere” organizat la Cluj-Napoca la sfarsitul lunii octombrie de catre compania Foreground continua on-line pana in 15 noiembrie. Astfel, persoanele care nu au putut participa la targ sau nu au avut la ele un Curriculum Vitae pot aplica pentru posturile oferite de participanti prin intermediul Internetului, pe www.targuldecariere.ro.

Pe site sunt postate ofertele a 40 de companii, printre care Bechtel, Terapia-Ranbaxy, Michelin, companii din domeniul IT precum Nokia, Recognos, Brinel sau retailerii Carrefour si Auchan.

De exemplu, antreprenorul Autostrazii Transilvania doreste sa angajeze muncitori in constructii cu experienta de minimum doi ani, iar

Terapia-Ranbaxy are disponibile posturi de chimist, farmacist, medic, inginer etc. Brinel cauta studenti sau absolventi de studii tehnice ori economice pentru posturi de inginer hardware, developer software, marketing, vanzari.

La targul din 24-25 octombrie au participat, potrivit organizatorilor, aproximativ 5.500 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Ziua de Cluj

Cultura/Educatie

Cluj - Securisti contra masoni Documente din arhivele CNSAS despre "procesul francmasonilor" vor fi expuse in premiera la Cluj-Napoca. Horea, Bratienii, Balcescu, baronii Ladislau si Ioan Kemeny, contele Gheorghe Banffy, Alexandru Vaida-Voevod - toti au in comun apartenenta la masonerie.

Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Cluj - Trupa NOI2, premiata la Festivalul National de Folk Elevii clujeni s-au bucurat de succese la festivalul national de interpretare si creatie de muzica folk “Toamna Baladelor”, care a avut loc la Bucuresti.

Castigatorii trofeului la sectiunea Interpretare au fost membrii trupei folk NOI2, compusa din Mirona Pascu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National “G. Baritiu”, si Catalin Pop, elev al Liceului de Informatica “T. Popoviciu”, in clasa a XI-a.

Ziua de Cluj