99,9 cultivata

Pana la ora actuala, suprafata cultivata in Prahova a ajuns la 38.000 de hectare din totalul de 39.000 propuse pentru aceasta toamna.

„Din totalul de 38.000 de hectare cultivate pana la momentul acesta, 30.000 de hectare sunt cultivate cu grau, 1.500 cu orz, 5.900 cultivate cu rapita, iar restul cu plante furajere si orzoaica de toamna, asadar, producatorii sunt in grafic, ceea ce e bine”, ne-a declarat Marian Marcu, purtatorul de cuvant al Directiei Agricole Prahova.

Bonurile valorice i-au incurajat

Ajutoarele de la stat, constand in bonuri valorice, i-au incurajat foarte mult pe fermierii prahoveni. „Un rol important l-a avut sprijinul sub forma de bonuri valorice pentru infiintarea culturilor de toamna. Acest sprijin i-a incurajat pe producatori sa cultive terenurile pe care le detin si, de asemenea, sa efectueze si la timp lucrarile”, a mai adaugat Marin Marcu.

Folosirea semintelor certificate a reprezentat si ea una dintre motivele pentru care agricultorii prahoveni se afla in grafic. „Atunci cand primesc bonurile, ei sunt conditionati sa foloseasca samanta certificata si sa respecte epoca optima de semanat, adica tehnologia, si sa asigure cultura respectiva.

Putem spune, avand in vedere situatia culturilor din acest moment, precum si stare de vegetatie a plantelor, ca exista premiza unui an bun, anul 2008, in ceea ce priveste productia la hectar”, a precizat purtatorul de cuvant al DADR Prahova, Marian Marcu.