63 de proiecte finalizate

In ultimii cinci ani, la nivelul judetului Prahova au fost finalizate 63 de proiecte cu finantare SAPARD. Suma totala cheltuita prin acest program se ridica la circa 13,5 milioane de euro. In urma cu doua luni, in Prahova se lansa Programul National de Dezvoltare Rurala.

La momentul respectiv, Florentin Chitoran, directorul adjunct al Oficiului de Plati pentru Dezvoltare Rurala si pescuit declara: „Prin acest program vor fi derulate proiecte in domeniul cresterii calitatii vietii, unde se pot inscrie toate primariile din judet, modernizarea exploatatilor agricole, cresterea valorii adaugate a produselor agricole, dezvoltarea si modernizarea fermelor si, nu

in ultimul rand, dezvoltarea agroturismului”. In general, proiectele cu finantare SAPARD au fost in domeniul infiintari sau modernizarii fermelor agricole. Totodata, oamenii de afaceri prahoveni au accesat si ei aceste fonduri, multi folosind banii pentru modernizarea brutariilor sau infiintarea de asociatii pentru exploatarea culturilor agricole.

Micii intreprinzatori nu apeleaza

Fondurile europene nu au prins, insa, si la micii intreprinzatori care se considera defavorizati din punctul de vedere al rambursarii banilor. „Eu am mult pamant. Initial m-am gandit sa infiintez o asociatie agricola. Una din problemele de care m-am lovit a fost concurenta si a doua a fost rambursarea banilor.

Prin noul program de accesare a fondurilor sunt nevoita sa pun afacerea pe picioare pe banii mei si dupa aceea sa primesc inapoi investitia”, ne-a marturisit Silvia Marica, o mica intreprinzatoare din Urlati.