Programul National de Reabilitare Termica a Cladirilor (PNRTC) are ca scop imbunatatirea conditiilor de igiena si confort termic al cladirilor. De asemenea, acesta mai are in vedere si reducerea pierderilor de caldura, reducerea costurilor de intretinere pentru incalzire si apa calda si, nu in ultimul rand, reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie.

Pentru atingerea acestor obiective au fost instituite masuri speciale de reabilitare termica a cladirilor de locuit multietajate si a instalatiilor aferente care necesita imbunatatirea performantelor de izolare termica a elementelor de constructie si cresterea eficientei energetice a instalatiilor de incalzire si alimentare cu apa calda de consum.

Ajutorul autoritatilor

In ceea ce priveste reabilitarea termica a imobilelor, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova este de parere ca autoritatile locale ar trebui sa poata sustina financiar si contributia Ministerului cu posibilitatea de a recupera sau nu fondurile utilizate pentru accelerarea programului.

Tot in cadrul propunerilor UAP Prahova se inscrie si faptul ca autoritatile locale ar trebui sa aiba posibilitatea de a contracta imprumuturi pentru asociatiile de proprietari.

Incurajati proprietarii!

Proprietarii care isi finalizeaza lucrarile de reabilitare pe banii proprii, achitand integral si in avans costurile pentru reabilitare ar trebui incurajati. UAP Prahova propune, pentru urgentarea punerii in practica a programului de reabilitare termica, ca, ulterior, proprietarilor sa li se returneze 67% din costuri, reprezentand contributia Guvernului si a Consiliului Local.

TVA 0 la reabilitare

In momentul executiei lucrarii de reabilitare, UAP Prahova este de parere ca TVA-ul pentru toate materialele de constructie necesare reabilitarii ar trebui sa fie zero. De asemenea, ar trebui sa se infiinteze o autoritate independenta care sa verifice 2% din auditurile realizate pe parcursul unui an de zile, iar realizarea de audituri necorespunzatoare sa fie penalizata.

In cazul in care situatia se repeta, UAP Prahova propune ca firmei de audit sa ii fie retrasa licenta.

TVA 9% la utilitati Reducerea TVA-ului la utilitati, gen apa, gaze, canalizare si salubritate este o alta solicitare a UAP Prahova. Banii economisiti din aceasta reducere de TVA ar putea fi folositi pentru finantarea reabilitarii fondului locativ.

In cadrul reabilitarii fondului locativ, Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova a solicitat, prin scrisoarea catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, sa fie introduse si balcoanele, ele reprezentand zonele cu cele mai multe pierderi.

Ce este auditul? Auditul este functia de control si de revizie contabila a unei firme. De asemenea, este un proces prin care persoane competente, independente colecteaza si evalueaza probe pentru a-si forma o opinie asupra gradului de corespondenta intre cele observate si anumite criterii prestabilite.