Autoritatile sibiene si reprezentantii romilor si-au dat intilnire, ieri, la Avrig, orasul de bastina al romanului care a speriat Vestul. In frunte cu subprefectul Marin Craciun, membrii grupului mixt pentru romi au vazut cu ochii lor conditiile mizere in care traiesc, la marginea localitatii, aproape 200 de oameni.

Aproximativ 50 de case au aparut dupa 1999 intr-o adevarata colonie, fara ca administratia locala sa-si fi dat girul. Familiile de acolo nu dispun de cele mai elementare conditii de igiena si confort.

Primele trei masuri

Dupa doua ore de discutii, autoritatile au hotarit sa aloce fonduri bugetare si sa atraga finantari europene pentru ca improvizatul cartier avrigean sa ajunga mai aproape de civilizatie. „Initiem si realizam concret o formare profesionala pentru etnia roma, dar nu numai", a anuntat subprefectul Craciun.

Cursurile vor fi organizate prin institutii abilitate si in parteneriat cu scolile din zona, avind in vedere necesarul de forta de munca in domeniul sticlariei si al constructiilor. Meseriile traditionale ale romilor vor fi si ele valorificate. O alta masura va fi realizarea unui plan urbanistic zonal, prin care cartierul sa fie integrat orasului.

In fine, pentru a stimula integrarea sociala, in Avrig va fi amenajat un centru de zi pentru copiii devaforizati, unde acestia sa isi poata face temele sub indrumarea profesorilor.

Incendierile continua

Un copil de patru ani si-a pierdut viata si alti doi au fost raniti grav, dupa ce baraca unde locuiau impreuna cu familia, in orasul italian Bologna, a fost cuprinsa de flacari. Potrivit vecinilor, familia ar fi din Sibiu. Pompierii au gasit o sticla de gaz in apropierea baracii, dupa cum a relatat o parte a presei.