​BALVANYOS 2011, editia XXII Viktor Orban: Asistam in aceste momente la unificarea sectoriala a natiunii maghiare. Dubla cetatenie este un pas spre unificare

de Attila Biro     HotNews.ro
Sâmbătă, 23 iulie 2011, 16:34 Actualitate | Politic


Laszlo Tokes si Viktor Orban
Foto: Hotnews
Prezent la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca acordarea dublei cetatenii este un pas spre unificarea natiunii maghiare. "Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare. Dubla cetatenie este un pas spre unificare", a declarat premierul maghiar. Vorbind de acelasi ideal, Orban a declarat ca odata ce Romania va intra in spatiu Schengen, vor fi create 50 de puncte de trecere libera a frontierei. "Circulatia intre cele doua tari va fi libera. Acesta este si unul din motivele pentru care Guvernul maghiar s-a luptat pentru intrarea Romaniei in Schengen", a declarat oficialul maghiar.


Premierul Victor Orban despre situatia economica a Europei si drumul Ungariei:

 • Universitatea de Vara de la Baile Tusnad reprezinta un punct de referinta in viata natiunii noastre. Aici vorbim de viitorul nostru ca natiune. Vorbim de perspectiva neamului maghiar. O perspectiva ingusta este aceea ca am putea avea o guvernare condusa de forte internationale iar o alta este aceea ca in acesta criza a occidentului noi cautam solutiile de iesire. Eu nu aleg aceste perspective ci ma gandesc la un orizont mai inalt.
 • Punctul de pornire pentru maghiari in contextul actual al crizelor si punctul de pornire pentru a cauta optiunile este istoria. Trebuie sa ne uitam la ultima suta de ani. Acesta suta de ani nu s-a petrecut asa cum am fi vrut noi.
 • Pana la al doilea razboi mondial am avut un context potrivnic. Teritoriile pierdute au ajuns si ele in situatii nefavorabile. Iar noi Ungaria ne-am luptat pentru a supravietui. Dupa al doilea razboi a urmat o dictatura dar nu numai politica ci si una economica. Care ne-a adus intr-o situatie precara dupa caderea dictaturii politice. Este fara asemanare ce s-a petrecut in Ungaria atunci.
 • Dupa 1990 au venit pietele globale. Chiar daca din anumite puncte de vedere situatia Ungariei s-a schimbat, ultimii 20 de ani au insemnat indatorarea Ungariei, instrainarea bunurilor nationale. Declinul demografic s-a intetit. Natiunea pe de-a intregul a facut pasi inapoi. Celor batrani de 100 de ani si celor tineri de 30 de ani li se parea ca mergem inapoi si nu progresam.
 • Intrebarea este daca in acest contex in care pe o lume veche se cladeste o lume noua se schimba rolul natiunii. Si nu numai al natiunii maghiare ci si al perceptiei pentru toate natiunile.
 • Daca ne uitam la ultimul an, schimbarile ne arata ca lumea occidentala se schimba, trece printr-o schimbare majora.
 • In urma cu un an, occidentul vobea de finalul crizei. Intre timp, Grecia a crapat. Vedem ca tarile de la periferia UE care sunt si in zona euro incep incet sa piarda teren in fara Europei Centrale. Au intrat in bucluc Spania, Grecia, Italia, Portugalia.
 • Vedeti in ziare declaratiile lui Obama care a spus ca gradul de indatorare al tarii prevazut in legislatie trebuie ridicat pentru ca altfel nu vor mai putea lua credite. Africa a traversat criza araba. Dupa nenorocirea din Japonia intreaga dezvoltare atomica a Europei a fost pusa sub semnul intrebarii. Aceste crize sunt semnale ce prevestesc inceputul unei noi istorii globale.
 • Avem si o stire buna care este mica la nivel global, dar pentru noi este esentiala. In urma cu un an eram in plutonul tarilor aflate in criza, acum ne-am indepartat de acest pluton. Vedem ca orizontul occidentului este intunecat. Tarile puternice au devenit slabe, iar tari slabe au devenit puternice.
 • Eu vad ca toate aceste semne vor duce la un colaps general care va insemna si un nou inceput. Colapsul poate fi tradus si prin indatorarea fara posibilitate de plata a tarilor. Mai precis asta inseamna indatorarea tarilor pana la punctul in care este clar pentru toata lumea ca datoriile nu mai pot fi platite.
 • Citim stirile despre Grecia pe care eu nu le suport in care vedem ca din nou si din nou apar planuri de salvare. Se vorbeste de cum sa nu declare falimentul Greciei si sa mareasca gradul de indatorare, desi e clar ca acesta tara nu isi poate plati datoriile. In acesta situatie se poate ajunge usor indiferent de cat de puternica e economia unei tari. 
 • Ne uitam cum rezolva SUA problema datoriei nationale si vedem ca solutia lor este sa tipareasca dolari pentru ca e moneda internationala. Trebuie sa vedem cum facem ca datoriile suverane care nu pot fi platite sa le facem prin magie platibile.
 • Daca o tara nu poate plati datoriile ajunge la faliment. Daca bancile care au creditat nu primesc banii intra si ele in faliment si atunci si cei care si-au pus banii in banci pierd banii. Daca asta se intampla totul se duce de rapa, se duc de rapa economiile personale, economiile nationale. In aceste cazuri intervine inflatia si devalorizarea monedelor. Asta numim noi colaps.
 • Daca se uita cineva la structura datoriei Greciei atunci vedem ca 60% apartine bancilor din Franta si 34% celor din Germania. Criza grecilor nu este numai a lor ci a intregii Europe.
 • Teoria occidentului este ca natiunile nu se pot opri din dezvoltare si ca societatea de consum nu poate fi oprita iar cosumul va putea fi sustinut. A aparut un concurs al consumului. Vedem ca din acest consum neechilibrat au aparut creditarea fara acoperire si criza creditarilor. Astfel ca tarile occidentale au ajuns in situatia de nesustenabilitate, iar viitorul generatiilor viitoare este amanetat.
 • Datoria nationala nu inseamna altceva decat ca iei bani de la cineva si ca la un moment dat va trebui sa ii returnezi. Acum datoriile grecilor sunt esalonate pe 30 de ani, adica tinerii greci vor fi intatorati pe acesta perioada. Am ajuns la finalul vremurilor bune ale occiedentului. Viata buna de consum irational a occidentului este la final.
 • Ne amintim cand Imperiul Roman s-a destramat, intrebarea fost ce urmeaza dupa el. Asa este si acum, trebuie sa vedem nu ce se intampla cu societatile de consum occidentale, ci ce urmeaza dupa ele.
 • Primul lucru pe care il stim este ca guvernele vor avea rolul principal in economie. Datoriile se pot plati numai cu ajutorul guvernului. Am vazut ca la primul val de ciza din 2008 cand a aprut problema platii datoriilor, atunci a fost nevoie de interventia statului.
 • Pe piata de munca observam ca este nevoie de interventia statului. Forta de munca disponibilizata trebuie pusa la munca si aici doar statul poate interveni. Muncitorii dati afara din piata privata pot fi recuperati numai de stat si cu ajutorul statului.
 • Contrar a ceea ce au crezut socialistii in ultima suta de ani, statul de unul sigur este neputincios daca nu stie care ii sunt reponsabilitatile si care ii sunt obiectivele si ceea trebuie sa faca pentru popularie. Fara aceste lucruri statul devine corupt si birocratic.
 • In situatia actuala de criza nu putem sa cream un stat puternic decat daca este sustinut de o natiune puternica. O natiune pe care statul prin munca lui sa o serveasca. Adevarata putere a statului vinde de la natiune.
 • Ce inseamna asta pentru Ungaria? Ungaria protejeaza pe toata lumea. Ungaria a dat un raspuns cinsitit pentru toate tarile europene fata de situatia de cotitura in care ne aflam.Victor Orban despre unificarea neamului maghiar:

 • Unificare si uniunea nu inseamna nimic daca nu provine dintr-o decizie politica. La alegerile din 2010, cetatenii maghiarii au decis ca trebuie sa realizam o unificare si uniune fara seaman. Maghiari au inteles ca societetea maghiara veche si nesustenabila nu mai poate continua si ca este nevoie de o schimbare.
 • Alegerea unei majoritati de doua treimi, o noua constitutie, consultarea publica pentru o noua constitutie, reglementari economice noi, consultari sociale la care iau parte milioane de oameni arata ca se schimba ceva in Ungaria. Nu ma gandesc la schimbarea ideologiei, ci la intarirea simtamintelor nationale si la faptul ca e o societate responsabila de viitorul ei.
 • Rezultatele alegerilor si ale consultarilor arata ca maghiarii vor sa lupte. Asta arata ca nu vor sa sufere in tacere si sa accepte impasibili ce li se intampla si sa fie oportunisti. Vor sa lupte impotriva datoriilor, impotriva crizei, impotriva somajului. Vor sa lupte impotriva lucrurilor care ne-au afectat si ne-au facut nefericiti, dar pe care le-am tolerat.
 • De aceea acum nu suntem in situatia Greciei, ci suntem pe drumul cel bun. De acea am facut reforma constitutionala, dubla cetatenie, polticile bancare, politicile sociale. Nu spun ca toate aceste nu s-au realizat fara discutii.
 • In Ungaria se duce o lupta intre fortele care doresc construirea unui stat modern si sustinatorii regulilor vechi si ineficiente. Gandirea veche care spunea ca piata privata sa fie a tot-puternica si cea care dicteaza, iar statul sa fie slab.
 • Cand natiunea maghiara cauta viitorul, trebuie sa ne vina in minte pildele din trecut. Ce a facut Ungaria cand lumea era in criza si cum si-a gasit calea de iesire. Reflexul Europei de Est a fost acela de a privi ce fac tarile din occident, ca solutiile ocidentului sa le implementam in Ungaria si asa avem rezolvari si avem directia buna. Acum situatia este ca cei pe care ar trebui sa-i urmam au esuat.
 • Acum vedem ca nu mai putem aplica solutiile occidentului. Vedem ca noi suntem cu un pas inainte. Vedem ca solutii gasim, pe care apoi occidentul le copiaza de la noi. Un exemplu este legea media mult discutata in tara noastra. Anglia tocmai a anuntat ca va adopta o lege care este similara cu legea media din Ungaria.
 • Sa ne uitam la reglementarile de pe piata bancara, de pe piata pensiilor private. Noi am fost primii, acum vedem ca tot mai multe tari adopta politici similare. Sigur, nu toti au avut o majoritate ca a noastra. Unii au incercat, dar au dat inapoi. Cei mai de succes sunt bulgarii, care insa vor ajunge la nivelul nostru in cinci ani.
 • Vedem ca nu mai putem aplica modele occidentale. Europa de Est trebuie sa isi croiasca propriul drum, sa aiba propriile modele.
 • Colapsul unor tari mari ne ingrijoreaza pentru ca, desi Ungaria nu este acum in pericol, efectele colapsarii unor tari mari ne vor atinge si pe noi. Noi trebuie sa ne departam de zona periculoasa a crizei tarilor occidentale. Anul trecut eram in epicentrul acestei zone de pericol. Acum nu mai suntem acolo, dar nu am scapat de tot.
 • Nu trebuie sa deplangem colapsul lumii vechi. Si noi in 2008 am trecut prin momente dificile si nimeni nu ne-a consolat. Avem constiinta impacata. Nu noi am decis asta.
 • Neamului maghiar nu trebuie sa ii fie frica de schimbare. Trebui sa ne gasim drumul propriu. Trebuie ca natiunea maghiara sa-si croiasca propiul destin, sa se invarta in jurul propriei axe. 
 • Nu am trecut de greu. Ne asteptam la vremuri grele pentru toata natiune maghiara, chiar si pentru cea din afara granitelor. In aceste timpuri schimbatoare, putem sa realizam o schimbare de optica.
 • Cand spunem acasa trebuie sa devenim oameni care reusesc prin fortele proprii. Trebuie sa aratam ca o natiune capabila prin fortele proprii.
 • In aceasta perioda de rascruce, daca facem pasi corecti putem realiza unificarea maghiarimii. Unul din elementele concrete este acordarea dublei cetatenie. Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare.
 • Astfel ca e clar de ce Ungaria s-a luptat pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Poate ca nu a fost destul de clar mereu de ce am militat pentru asta. Sigur ca a fost vorba si de solidaritate, dar am avut si un interes propriu.
 • Sa ne uitam ce s-a intamplat cand Ungaria si Slovacia au intrat impreuna in spatiul Schengen. Fara nicio disputa politica cu Slovacia, ne-am inteles sa realizam 100 de puncte de trecere a frontierei pe unde se poate circula liber, fara oprelisti. Cand Romania va intra in Schengen, vor fi realizate 50 de puncte unde se va putea trece liber dintr-o tara in alta. Cred ca fara dispute politice, acest lucru se va intampla. Asta ar ajuta unificarea neamului maghiar.
 • Am creditat ca in aceasta regiune se va intari conlucrarea intre fortele democrate. Romania e un exemplu bun in acest sens. Am vazut din spusele lui Tokes Laszlo cate probleme sunt chiar si intre conducerea romana si minoritati.
 • Am vazut ca daca nu avem o Ungarie puternica, nu avem nici o maghiarime puternica in bazinul Carpatic. Daca avem o tara puternica, numai atunci putem sa ajutam si maghiarimea din afara tarii.
 • Cand vorbim de schimbarea Ungariei, de un nou drum, le cerem oamenilor sa isi schimbe si strategia din familie. Un exemplu este ca zeci de mii de maghiari au plecat din campul muncii prin diferite forme. Dar vedem ca strategia nu este ca mii de maghiari sa intre pe piata muncii, ci sunt mii de familii care traiesc din nemunca. In Ungaria sunt familii in care nimeni nu a lucrat cu zecile de ani. Sunt copii care nu si-au vazut parintii muncind. Asta trebuie schimbat. 
 • Economia neagra-gri nu mai are loc in tara noastra. Intarirea tarii nu e o posibilitate, ci o nevoie. O politica economica reusita, o dezvoltare buna se poate face numai printr-o insantosire a natiunii.
 • Politicile de incluziune a tiganilor trebuie sa fie astfel: trebuie sa-i transformam din asistati social in oameni care isi castiga traiul prin munca. Este clar ca Uniunea Europeana si politicile pentru romi permit integrarea romilor pe piata muncii.
 • Situatia economica din Europa este proasta pentru ca in toate tarile datoria externa creste, pana si a Germania, in afara de doua tari: Ungaria si Suedia.Viktor Orban despre regionalizare:

 • Universitatea Sapientia din Romania este copilul nostru. Daca plange il auzim, daca ii e foame ii dam de mancare. Dar ce trebuie sa facem noi din Ungaria asta trebuie sa ne-o spuna conducerea universitatii Sapientia.
 • In privinta planului de regionalizare propus de statul roman pot sa spun ca nu a venit timpul in care guvernul maghiar sa-si dea cu parerea. Fortele maghiare de aici trebuie sa isi exprime doleantele si sa se implice. Nu vreau sa intru in detalii.
 • Despre valul de migratie al maghiarilor din Ardeal - Acesta este cea mai sensibila problema. Pe pamant avem o singura viata, din ce stiu. Oamenii au dreptul legitim sa-si paraseasca tara natala, sa plece sa lucreze, sa fie fericiti, dar asa nu se poate construi o natiune puternica.
 • Cheia impotiva migratiei este contruirea unor conditii economice favorabile, astfel incat cei plecati sa revina.
 • Vom adopta o lege pentru minoritatile din afara si din interiorul tarii, astfel incat sa fie reprezentate in Parlament.
 • Se intreaba unii cu cine e Ungaria - cu Tokes, cu UDMR? Credinta mea este ca trebuie sa aratam ca exista uniune intre maghiarii din afara tarii. Noi cautam parteneri in acele organisme care doresc uniunea fortelor maghiare. Cu aceste entitati suntem in relatii bune.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2064 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Subscriu, Domnule Orban! (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 17:15)

  Rescatorul [anonim]

  Un mic pas pentru Romania si Ungaria, un mare pas pentru Europa, casa noastra!
 • 0 (2 voturi)    
  ce sa (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 17:24)

  yvon [anonim]

  intamplat cu imperiul roman? dar cu imperiul austro-ungar?ai uitat, sau tare ai vrea un nou imperiu.
 • +5 (7 voturi)    
  Stati linistiti! (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 17:36)

  István Lobonczi [anonim]

  Vaicareala, auto-compatimire agresiva, autism politic si istoric("noi am fost întotdeauna victime, niciodata agresori"), patetism gaunos fara nicio acoperire, isterie paranoica("dispare natiunea maghiara!!!"), magalomanie tipic ungureasca("noi am fost primii care am facut, am vazut, am implementat etc.etc."), anti-europenism,admiratie pentru tari autoritare si tendinte dictatoriale, cam la asta s-ar putea rezuma discursul acestui bufon unguresc.Multa abureala si vrajeala gaunoasa("are loc unificarea natiunii maghiare"), pe scurt o furtuna într-un pahar de apa, atâta tot! Românii ar face bine sa ramâna relaxati, sa nu intre în panica si sa stie ca nu se va întâmpla absolut NIMIC, nationalistii unguri nu mizeaza pe altceva decât ca românii sa intre în panica si sa se înfurie si sa comita acte nesabuite(asta e visul de aur al fanaticului radicalizat Tökés), pentru ca apoi sa urle nationalistii unguri ca "uite dom'le, am spus-o dintotdeauna, valahii sunt barbari si necivilizati, care nu merita sa stapâneasca pe maretii maghiari!" si sa ceara mai mult decât acum. Ei stiu foarte bine ca ungurilor din România le merge bine si ca în linii mari sunt multumiti de situatia si drepturile pe care le au. Precum stiu si ca ungurii din România tocmai din acea cauza nu se vor rascula contra românilor:în aproape 100 de ani de când românii stapânesc Transilvania ungurii nu s-au rasculat nici macar o singura data, iar asta îi roade si îi enerveaza pe nationalistii unguri la culme! Care sa fie oare explicatia pentru asta? Ori sunt ungurii cei mai lasi oameni din lume(unii nationalisti fanatici unguri chiar cred asta!), lucru neplauzibil, deoarece nu exista natiuni lase, în plus ar trebui sa se dea o definitie clara a "lasitatii"; sau ungurii din România nu prea au avut motive sa se rascoale împotriva "valahilor"! Asa ca români, stati linistiti, nu se va întâmpla nimic, nationalistii unguri produc din nou doar o furtuna într-un pahar de apa, asa cum o tot fac de 21 de ani fara succes!!!
 • -4 (8 voturi)    
  exceptional! (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 17:59)

  clujean [anonim]

  un Viktor Orban ne lipseste si noua! Doamne, ce deosebire intre acest politician pragmatic si eficient si jalnicii Boc si Basescu, pe care Orban ii foloseste cum vrea muschii lui...
 • +4 (6 voturi)    
  Tampenii (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 18:36)

  redscorpion [utilizator]

  Am ajuns la urmatoarea concluzie: ungurii sunt mult mai inapoiati mintal decat romanii. Daca vii in secolul asta, in UE, si vorbesti de asemenea aiureli inseamna ca ai probleme cu scafarlia. In timp ce in Romania ei isi permit sa discute asemenea lucruri, iar in Ungaria doar la o simpla incercare de a sarbatori Ziua nationala a Romaniei fac un intreg scandal, nu rezulta decat ca natia maghiara a ramas prinsa in trecut. Pacat. De acum incolo o sa ii privesc cu mila. Sunt niste oameni cu probleme.
  • 0 (0 voturi)    
   Inca unul (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 21:56)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui redscorpion

   care s-a eliberat de mitul "civilizatiei" ungurilor.
   Sa zica mai departe si Vadim va luam dublu fata de Partidele maghiare. De la unguri.
 • +1 (1 vot)    
  ce-a zis Orban e nimic pe langa ce vrea Tokes!! (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 19:03)

  lili [anonim]

  "De asemenea, europarlamentarul Laszlo Tokes a precizat că maghiarii trebuie să primească toate drepturile de autonomie, în schimbul pierderii Ardealului. ”Dacă am pierdut teritoriu, cerem în schimb drepturi, inclusiv dreptul la autodeterminare naţională limitată, dreptul la toate tipurile de autonomie”, a afirmat Laszlo Tokes.
  Vicepreşedintele PE l-a acuzat pe Traian Băsescu că a propus un proiect de reorganizare teritorială care "atacă maghiarii" şi a subliniat că în această chestiune nu este loc de compromis. "Prin reorganizarea teritorială surprinzătoare, Traian Băsescu, oaspetele nostru de anul trecut şi partidul majoritar, sub pretextul regionalizării europene, ne atacă împreună cu UDMR, care e aliat. Bravo ţie regiune Secuiască. În Slovacia deja au înfăptuit regionalizarea antimaghiară, la care am asistat fără să crâcnim şi acum aşteptăm să se întâmple asta şi la noi. Nu e loc pentru compromis, acest loc liber de lângă mine (n.r cel pe care a stat la ediţiile de anii trecuţi preşedintele Traian Băsescu) îmi spune că nu suntem apţi de compromis", a afirmat Laszlo Tokes.
  El a readus în atenţie ideea potrivit căreia în zonele locuite de maghiari din ţara noastră se poartă o politică de "românizare", prin construirea de biserici ortodoxe.
  "În România se continuă politica de omogenizare. Continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei. (...) Vorbim de un un stat naţional pan-ortodox şi pan-românesc. Dacă nu spunem aceasta nici şansă nu vom avea să găsim soluţii şi vindecare pentru această problemă", a conchis deputatul european.
  • 0 (0 voturi)    
   Cine s-a opus in Romania? (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 21:58)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui lili

   " În Slovacia deja au înfăptuit regionalizarea"
   Deci se poate, tovarasi USLasi
 • +3 (5 voturi)    
  cu astia nu e de gluma.... (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 19:20)

  costica [anonim]

  dupa cum vorbeste Orban si dupa tenacitatea cu care de 20 de ani UDMR isi urmareste obiectivul autonomiei teritoriale este greu de crezut ca ceva mai poate opri procesul. Romania nu a reusit ceea ce Slovacia a reusit, sa opreasca aceste tendinte separationiste ale maghiarilor. In cativa ani, dar nu prea multi, Tinutul Secuiesc va fi regiune autonoma, si asta nu ar fi asa grav daca nu am sti cum se comporta ei ca majoritari cu romanii minoritari. Este evident ca in zona romanii nu vor mai veni(deja tineretul nu se mai intoarce) iar romanii care vor mai fi nevoiti sa ramana viata linistita aici nu vor mai avea in timp.... autoritatile romane oricum au uitat de soarta romanilor minoritari din Secuime, fiecare partid cand ajunge la guvernare alaturi de UDMR le acorda astora tot ceea ce cer. Nu m-ar mira ca USL daca va aveni la guvernare din 2012 sa guverneze si ei alaturi de UDMR si sa le mai dea si ei ultima dorinta: autonomia teritoriala, in definitiv cat il intereseaza asta pe Ponta sau pe Antonescu?! de nici un fel, asa cum nu-l interesa nici pe Tariceanu cand a guvernat cu UDMR si a mai cedat si el putin cate putin... pe urma a venit Boc(care-l ataca urat pe Tariceanu ) si a mai acceptat si el cate ceva, asa incat ceea ce le-a mai ramas este autonomia, in rest au tot felul de institutii, sunt foarte organziiati, maine de se proclama autonomia astia se vor putea guverna. Singura problema pe care nu o discuta este saracia din zona, de unde vor fi bani pentru salarii, pensii, taxe locale ca economia din zona e moarta de-a binelea!! Sper ca nu vor astepta bani de la Guvernul Romnaiei si vor fi si autonomi in acelasi timp!!!! Nu m-ar mira, nu??!! UDMR ar putea cere, ce-or decide guvernantii Romaniei e greu de stiut....
 • -1 (5 voturi)    
  despre conducatori (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 21:26)

  Vlad Ionescu [anonim]

  Interesele natiunii maghiare intra in conflict cu cele ale natiunii romane. Nu in totalitate, dar in ceea ce priveste controlul teritoriului transilvan in mod evident. Va castiga natiunea care se va dovedi mai puternica. Ce constatam; in timp ce natiunea maghiara se intareste in spirit, cea romana se dizolva haotic. Nu pot decat sai invidiez pe maghiari pentru conducatorii pe care ii au!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by