Prezent la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca acordarea dublei cetatenii este un pas spre unificarea natiunii maghiare. "Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare. Dubla cetatenie este un pas spre unificare", a declarat premierul maghiar. Vorbind de acelasi ideal, Orban a declarat ca odata ce Romania va intra in spatiu Schengen, vor fi create 50 de puncte de trecere libera a frontierei. "Circulatia intre cele doua tari va fi libera. Acesta este si unul din motivele pentru care Guvernul maghiar s-a luptat pentru intrarea Romaniei in Schengen", a declarat oficialul maghiar.

Laszlo Tokes si Viktor OrbanFoto: Hotnews

Premierul Victor Orban despre situatia economica a Europei si drumul Ungariei:

  • Universitatea de Vara de la Baile Tusnad reprezinta un punct de referinta in viata natiunii noastre. Aici vorbim de viitorul nostru ca natiune. Vorbim de perspectiva neamului maghiar. O perspectiva ingusta este aceea ca am putea avea o guvernare condusa de forte internationale iar o alta este aceea ca in acesta criza a occidentului noi cautam solutiile de iesire. Eu nu aleg aceste perspective ci ma gandesc la un orizont mai inalt.
  • Punctul de pornire pentru maghiari in contextul actual al crizelor si punctul de pornire pentru a cauta optiunile este istoria. Trebuie sa ne uitam la ultima suta de ani. Acesta suta de ani nu s-a petrecut asa cum am fi vrut noi.
  • Pana la al doilea razboi mondial am avut un context potrivnic. Teritoriile pierdute au ajuns si ele in situatii nefavorabile. Iar noi Ungaria ne-am luptat pentru a supravietui. Dupa al doilea razboi a urmat o dictatura dar nu numai politica ci si una economica. Care ne-a adus intr-o situatie precara dupa caderea dictaturii politice. Este fara asemanare ce s-a petrecut in Ungaria atunci.
  • Dupa 1990 au venit pietele globale. Chiar daca din anumite puncte de vedere situatia Ungariei s-a schimbat, ultimii 20 de ani au insemnat indatorarea Ungariei, instrainarea bunurilor nationale. Declinul demografic s-a intetit. Natiunea pe de-a intregul a facut pasi inapoi. Celor batrani de 100 de ani si celor tineri de 30 de ani li se parea ca mergem inapoi si nu progresam.
  • Intrebarea este daca in acest contex in care pe o lume veche se cladeste o lume noua se schimba rolul natiunii. Si nu numai al natiunii maghiare ci si al perceptiei pentru toate natiunile.
  • Daca ne uitam la ultimul an, schimbarile ne arata ca lumea occidentala se schimba, trece printr-o schimbare majora.
  • In urma cu un an, occidentul vobea de finalul crizei. Intre timp, Grecia a crapat. Vedem ca tarile de la periferia UE care sunt si in zona euro incep incet sa piarda teren in fara Europei Centrale. Au intrat in bucluc Spania, Grecia, Italia, Portugalia.
  • Vedeti in ziare declaratiile lui Obama care a spus ca gradul de indatorare al tarii prevazut in legislatie trebuie ridicat pentru ca altfel nu vor mai putea lua credite. Africa a traversat criza araba. Dupa nenorocirea din Japonia intreaga dezvoltare atomica a Europei a fost pusa sub semnul intrebarii. Aceste crize sunt semnale ce prevestesc inceputul unei noi istorii globale.
  • Avem si o stire buna care este mica la nivel global, dar pentru noi este esentiala. In urma cu un an eram in plutonul tarilor aflate in criza, acum ne-am indepartat de acest pluton. Vedem ca orizontul occidentului este intunecat. Tarile puternice au devenit slabe, iar tari slabe au devenit puternice.
  • Eu vad ca toate aceste semne vor duce la un colaps general care va insemna si un nou inceput. Colapsul poate fi tradus si prin indatorarea fara posibilitate de plata a tarilor. Mai precis asta inseamna indatorarea tarilor pana la punctul in care este clar pentru toata lumea ca datoriile nu mai pot fi platite.
  • Citim stirile despre Grecia pe care eu nu le suport in care vedem ca din nou si din nou apar planuri de salvare. Se vorbeste de cum sa nu declare falimentul Greciei si sa mareasca gradul de indatorare, desi e clar ca acesta tara nu isi poate plati datoriile. In acesta situatie se poate ajunge usor indiferent de cat de puternica e economia unei tari. 
  • Ne uitam cum rezolva SUA problema datoriei nationale si vedem ca solutia lor este sa tipareasca dolari pentru ca e moneda internationala. Trebuie sa vedem cum facem ca datoriile suverane care nu pot fi platite sa le facem prin magie platibile.
  • Daca o tara nu poate plati datoriile ajunge la faliment. Daca bancile care au creditat nu primesc banii intra si ele in faliment si atunci si cei care si-au pus banii in banci pierd banii. Daca asta se intampla totul se duce de rapa, se duc de rapa economiile personale, economiile nationale. In aceste cazuri intervine inflatia si devalorizarea monedelor. Asta numim noi colaps.
  • Daca se uita cineva la structura datoriei Greciei atunci vedem ca 60% apartine bancilor din Franta si 34% celor din Germania. Criza grecilor nu este numai a lor ci a intregii Europe.
  • Teoria occidentului este ca natiunile nu se pot opri din dezvoltare si ca societatea de consum nu poate fi oprita iar cosumul va putea fi sustinut. A aparut un concurs al consumului. Vedem ca din acest consum neechilibrat au aparut creditarea fara acoperire si criza creditarilor. Astfel ca tarile occidentale au ajuns in situatia de nesustenabilitate, iar viitorul generatiilor viitoare este amanetat.
  • Datoria nationala nu inseamna altceva decat ca iei bani de la cineva si ca la un moment dat va trebui sa ii returnezi. Acum datoriile grecilor sunt esalonate pe 30 de ani, adica tinerii greci vor fi intatorati pe acesta perioada. Am ajuns la finalul vremurilor bune ale occiedentului. Viata buna de consum irational a occidentului este la final.
  • Ne amintim cand Imperiul Roman s-a destramat, intrebarea fost ce urmeaza dupa el. Asa este si acum, trebuie sa vedem nu ce se intampla cu societatile de consum occidentale, ci ce urmeaza dupa ele.
  • Primul lucru pe care il stim este ca guvernele vor avea rolul principal in economie. Datoriile se pot plati numai cu ajutorul guvernului. Am vazut ca la primul val de ciza din 2008 cand a aprut problema platii datoriilor, atunci a fost nevoie de interventia statului.
  • Pe piata de munca observam ca este nevoie de interventia statului. Forta de munca disponibilizata trebuie pusa la munca si aici doar statul poate interveni. Muncitorii dati afara din piata privata pot fi recuperati numai de stat si cu ajutorul statului.
  • Contrar a ceea ce au crezut socialistii in ultima suta de ani, statul de unul sigur este neputincios daca nu stie care ii sunt reponsabilitatile si care ii sunt obiectivele si ceea trebuie sa faca pentru popularie. Fara aceste lucruri statul devine corupt si birocratic.
  • In situatia actuala de criza nu putem sa cream un stat puternic decat daca este sustinut de o natiune puternica. O natiune pe care statul prin munca lui sa o serveasca. Adevarata putere a statului vinde de la natiune.
  • Ce inseamna asta pentru Ungaria? Ungaria protejeaza pe toata lumea. Ungaria a dat un raspuns cinsitit pentru toate tarile europene fata de situatia de cotitura in care ne aflam.

Victor Orban despre unificarea neamului maghiar:

  • Unificare si uniunea nu inseamna nimic daca nu provine dintr-o decizie politica. La alegerile din 2010, cetatenii maghiarii au decis ca trebuie sa realizam o unificare si uniune fara seaman. Maghiari au inteles ca societetea maghiara veche si nesustenabila nu mai poate continua si ca este nevoie de o schimbare.
  • Alegerea unei majoritati de doua treimi, o noua constitutie, consultarea publica pentru o noua constitutie, reglementari economice noi, consultari sociale la care iau parte milioane de oameni arata ca se schimba ceva in Ungaria. Nu ma gandesc la schimbarea ideologiei, ci la intarirea simtamintelor nationale si la faptul ca e o societate responsabila de viitorul ei.
  • Rezultatele alegerilor si ale consultarilor arata ca maghiarii vor sa lupte. Asta arata ca nu vor sa sufere in tacere si sa accepte impasibili ce li se intampla si sa fie oportunisti. Vor sa lupte impotriva datoriilor, impotriva crizei, impotriva somajului. Vor sa lupte impotriva lucrurilor care ne-au afectat si ne-au facut nefericiti, dar pe care le-am tolerat.
  • De aceea acum nu suntem in situatia Greciei, ci suntem pe drumul cel bun. De acea am facut reforma constitutionala, dubla cetatenie, polticile bancare, politicile sociale. Nu spun ca toate aceste nu s-au realizat fara discutii.
  • In Ungaria se duce o lupta intre fortele care doresc construirea unui stat modern si sustinatorii regulilor vechi si ineficiente. Gandirea veche care spunea ca piata privata sa fie a tot-puternica si cea care dicteaza, iar statul sa fie slab.
  • Cand natiunea maghiara cauta viitorul, trebuie sa ne vina in minte pildele din trecut. Ce a facut Ungaria cand lumea era in criza si cum si-a gasit calea de iesire. Reflexul Europei de Est a fost acela de a privi ce fac tarile din occident, ca solutiile ocidentului sa le implementam in Ungaria si asa avem rezolvari si avem directia buna. Acum situatia este ca cei pe care ar trebui sa-i urmam au esuat.
  • Acum vedem ca nu mai putem aplica solutiile occidentului. Vedem ca noi suntem cu un pas inainte. Vedem ca solutii gasim, pe care apoi occidentul le copiaza de la noi. Un exemplu este legea media mult discutata in tara noastra. Anglia tocmai a anuntat ca va adopta o lege care este similara cu legea media din Ungaria.
  • Sa ne uitam la reglementarile de pe piata bancara, de pe piata pensiilor private. Noi am fost primii, acum vedem ca tot mai multe tari adopta politici similare. Sigur, nu toti au avut o majoritate ca a noastra. Unii au incercat, dar au dat inapoi. Cei mai de succes sunt bulgarii, care insa vor ajunge la nivelul nostru in cinci ani.
  • Vedem ca nu mai putem aplica modele occidentale. Europa de Est trebuie sa isi croiasca propriul drum, sa aiba propriile modele.
  • Colapsul unor tari mari ne ingrijoreaza pentru ca, desi Ungaria nu este acum in pericol, efectele colapsarii unor tari mari ne vor atinge si pe noi. Noi trebuie sa ne departam de zona periculoasa a crizei tarilor occidentale. Anul trecut eram in epicentrul acestei zone de pericol. Acum nu mai suntem acolo, dar nu am scapat de tot.
  • Nu trebuie sa deplangem colapsul lumii vechi. Si noi in 2008 am trecut prin momente dificile si nimeni nu ne-a consolat. Avem constiinta impacata. Nu noi am decis asta.
  • Neamului maghiar nu trebuie sa ii fie frica de schimbare. Trebui sa ne gasim drumul propriu. Trebuie ca natiunea maghiara sa-si croiasca propiul destin, sa se invarta in jurul propriei axe. 
  • Nu am trecut de greu. Ne asteptam la vremuri grele pentru toata natiune maghiara, chiar si pentru cea din afara granitelor. In aceste timpuri schimbatoare, putem sa realizam o schimbare de optica.
  • Cand spunem acasa trebuie sa devenim oameni care reusesc prin fortele proprii. Trebuie sa aratam ca o natiune capabila prin fortele proprii.
  • In aceasta perioda de rascruce, daca facem pasi corecti putem realiza unificarea maghiarimii. Unul din elementele concrete este acordarea dublei cetatenie. Asistam in aceste momente la unificare sectoriala a natiunii maghiare.
  • Astfel ca e clar de ce Ungaria s-a luptat pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen. Poate ca nu a fost destul de clar mereu de ce am militat pentru asta. Sigur ca a fost vorba si de solidaritate, dar am avut si un interes propriu.
  • Sa ne uitam ce s-a intamplat cand Ungaria si Slovacia au intrat impreuna in spatiul Schengen. Fara nicio disputa politica cu Slovacia, ne-am inteles sa realizam 100 de puncte de trecere a frontierei pe unde se poate circula liber, fara oprelisti. Cand Romania va intra in Schengen, vor fi realizate 50 de puncte unde se va putea trece liber dintr-o tara in alta. Cred ca fara dispute politice, acest lucru se va intampla. Asta ar ajuta unificarea neamului maghiar.
  • Am creditat ca in aceasta regiune se va intari conlucrarea intre fortele democrate. Romania e un exemplu bun in acest sens. Am vazut din spusele lui Tokes Laszlo cate probleme sunt chiar si intre conducerea romana si minoritati.
  • Am vazut ca daca nu avem o Ungarie puternica, nu avem nici o maghiarime puternica in bazinul Carpatic. Daca avem o tara puternica, numai atunci putem sa ajutam si maghiarimea din afara tarii.
  • Cand vorbim de schimbarea Ungariei, de un nou drum, le cerem oamenilor sa isi schimbe si strategia din familie. Un exemplu este ca zeci de mii de maghiari au plecat din campul muncii prin diferite forme. Dar vedem ca strategia nu este ca mii de maghiari sa intre pe piata muncii, ci sunt mii de familii care traiesc din nemunca. In Ungaria sunt familii in care nimeni nu a lucrat cu zecile de ani. Sunt copii care nu si-au vazut parintii muncind. Asta trebuie schimbat. 
  • Economia neagra-gri nu mai are loc in tara noastra. Intarirea tarii nu e o posibilitate, ci o nevoie. O politica economica reusita, o dezvoltare buna se poate face numai printr-o insantosire a natiunii.
  • Politicile de incluziune a tiganilor trebuie sa fie astfel: trebuie sa-i transformam din asistati social in oameni care isi castiga traiul prin munca. Este clar ca Uniunea Europeana si politicile pentru romi permit integrarea romilor pe piata muncii.
  • Situatia economica din Europa este proasta pentru ca in toate tarile datoria externa creste, pana si a Germania, in afara de doua tari: Ungaria si Suedia.

Viktor Orban despre regionalizare:

  • Universitatea Sapientia din Romania este copilul nostru. Daca plange il auzim, daca ii e foame ii dam de mancare. Dar ce trebuie sa facem noi din Ungaria asta trebuie sa ne-o spuna conducerea universitatii Sapientia.
  • In privinta planului de regionalizare propus de statul roman pot sa spun ca nu a venit timpul in care guvernul maghiar sa-si dea cu parerea. Fortele maghiare de aici trebuie sa isi exprime doleantele si sa se implice. Nu vreau sa intru in detalii.
  • Despre valul de migratie al maghiarilor din Ardeal - Acesta este cea mai sensibila problema. Pe pamant avem o singura viata, din ce stiu. Oamenii au dreptul legitim sa-si paraseasca tara natala, sa plece sa lucreze, sa fie fericiti, dar asa nu se poate construi o natiune puternica.
  • Cheia impotiva migratiei este contruirea unor conditii economice favorabile, astfel incat cei plecati sa revina.
  • Vom adopta o lege pentru minoritatile din afara si din interiorul tarii, astfel incat sa fie reprezentate in Parlament.
  • Se intreaba unii cu cine e Ungaria - cu Tokes, cu UDMR? Credinta mea este ca trebuie sa aratam ca exista uniune intre maghiarii din afara tarii. Noi cautam parteneri in acele organisme care doresc uniunea fortelor maghiare. Cu aceste entitati suntem in relatii bune.