Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Augustin Zegrean, a declarat, joi seara, la finalul dezbaterilor, ca toate textele din proiectul revizuirii Constitutiei analizate pana in prezent au fost considerate ca respecta limitele revizuirii, cu unanimitate de voturi.

"Principala discutie a fost daca discutam pe fiecare articol in parte sau daca dam o decizie in general ca textul este valabil. S-a considerat ca nu putem sa dam o decizie generala, pentru ca trebuie vazut fiecare text daca raspunde necesitatii articolului 152 din Constitutie, cel referitor la limitele de revizuire", a afirmat Zegrean, citat de Agerpres.

Despre discutiile avute de judecatorii CCR, Zegrean a spus ca au fost dezbateri normale, dar pentru ca este prima data cand Curtea este chemata sa se pronunte pe o astfel de propunere de revizuire, cea din 2003 era pe o lege venita din Parlament, a trebuit sa se stabileasca mai intai procedura, pentru ca legea este deficitara in acest domeniu.

"Acolo am avut mai multe discutii. S-a stabilit, am inceput discutiile pe articole, am ajuns la articolul 61, cel care incepe cu Parlamentul unicameral. Miine dimineata, la ora 9.30, vom continua dezbaterile", a precizat el.

Seful CCR a spus ca avizul va ajunge la presedintele Romaniei, cel care i-a sesizat, dupa care acesta va trimite propunerea de modificare a Constitutiei, impreuna cu decizia Curtii Constitutionale, la Parlament.

Intrebat ce se intampla daca se constata cu unele articole incalca prevederile referitoare la limitele revizuirii, el a mentionat ca in aceasta faza nu pot sa opreasca procedura.

"Noi putem sa dam un punct de vedere doar. Presedintele nu este obligat sa tina cont de el, pentru ca, pana la urma, presedintele face o propunere de revizuire a Constitutiei, hotararea o ia Parlamentul in final", a subliniat presedintele CCR.

El a mentionat ca, daca vor gasi elemente care incalca limitele Constitutiei, vor scrie acest lucru in decizia pe care o sa o pronunte.

Zegrean a spus insa ca, ulterior, presedintele poate reveni asupra textului si sa tina cont de decizia CCR.

Curtea Constitutionala va continua vineri dimineata dezbaterile privind proiectul de revizuire a Constitutiei transmis de presedintele Traian Basescu.