Consiliul National Secuiesc (CNS) a amenintat, miercuri, printr-un comunicat de presa, cu organizarea de proteste, acte de nesupunere civica si demonstratii stradale in cazul adoptarii variantei de regionalizare a Romaniei in forma propusa de Partidul Democrat Liberal, relateaza Agerpres.

"Toti cetatenii, toate autoritatile administratiei publice locale din Tinutul Secuiesc trebuie sa protesteze hotarat si sa se pregateasca chiar si la nesupunere civica, demonstratii stradale, facand guvernul Romaniei sa inteleaga: asa ceva nu se poate face cu Tinutul Secuiesc!", se arata in protestul remis presei, autoritatilor statului roman si ambasadelor SUA, Rusiei si statelor membre ale Uniunii Europene.

Liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, miercuri, ca expresia de "nesupunere civica" poate avea mai multe forme si ca printre acestea se regaseste neplata impozitelor, blocarea unor portiuni de drumuri si "multe alte forme de protest pasnice".

Izsak a recunoscut ca, desi ideea unui astfel de protest este asemanatoare cu cea sustinuta de conducerea UDMR, CNS "nu este concurenta nimanui, nici a UDMR, nici a PCM".

In protestul remis presei de CNS se mai arata ca planul Guvernului Romaniei privind reorganizarea administrativa a tarii este "antidemocratic, contrar angajamentelor internationale asumate de Romania, lezeaza vointa si interesele locuitorilor Tinutului Secuiesc si are drept scop modificarea fortata a proportiilor etnice, in vederea eliminarii din viata publica si din deciziile de nivel local a populatiei de nationalitate maghiara din Tinutul Secuiesc".

"Metoda este caracteristica sistemelor totalitare, iar caracterul ei anti-minoritar insidios este o evidenta nu numai pentru specialisti, dar si in fata opiniei publice internationale, deoarece exista numeroase conventii internationale, ratificate si de Romania, care interzic modificarea delimitarilor unitatilor administrative in defavoarea minoritatilor", se mai arata in document.

Potrivit sursei citate, CNS, "recunoscand pericolul care planeaza asupra secuimii sub pretextul reformei administrative", a initiat in 2009 convocarea Adunarii Alesilor Locali, care a declarat printr-o hotarare adoptata ca 'Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa".

"Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei. La reimpartirea administrativ-teritoriala a Romaniei trebuie avut in vedere principiul european, conform caruia o regiune nu se marcheaza, ci se recunoaste", precizeaza CNS.

In comunicat se mai subliniaza ca rezonanta sociala si eficienta infiintarii Adunarii Alesilor Locali ar fi fost diminuata de contramanifestatia organizata de alianta UDMR-CNMT, "care a impus alesilor locali derutati sa voteze afirmatia falsa conform careia in Romania nu exista o politica centrala constienta de rasturnarea proportiilor etnice".

"A intarziat si reactia guvernului patriei-mama si aceste erori si omisiuni laolalta au incurajat generarea unei politici antimaghiare din partea Bucurestiului, creand situatia in care guvernul Romaniei se pregateste astazi sa adopte o impartire administrativa, care intrece in privinta caracterului sau antimaghiar 'reforma administrativa' din 1968 a lui Ceausescu. Concomitent atragem atentia, ca este in spiritul asimilarii voluntare conceptia care identifica Tinutul Secuiesc cu judetele Mures, Harghita si Covasna, considerand parte a Tinutului Secuiesc si teritoriile majoritar romanesti alipite judetului Mures de Ceausescu. Contrar acestei conceptii, in conformitate cu hotararea Adunarii Nationale Secuiesti din Ditrau, delimitarea Tinutului Secuiesc este cea descrisa in Statutul de Autonomie adoptat de Consiliul National Secuiesc si inaintat Parlamentului Romaniei", se mai arata in documentul citat.