Propunerea legislativa privind aplicarea timbrului cultural pe fiecare gen de produs artistic in parte (literar, cinematografic, teatral, muzical, de divertisment, arhitectural sau al artelor vizuale) a primit marti, cu o larga majoritate de voturi, un raport de admitere din partea senatorilor din Comisia pentru cultura, informeaza Agerpres.

Prin propunerea legislativa este interzisa detinerea produselor artistice in vederea comercializarii sau introducerea lor in circuitul comercial de catre distribuitori fara ca acestea sa aiba aplicat timbrul cultural.

'Aceasta prevedere se impune ca urmare a faptului ca produsele artistice sunt tiparite cu cod de bara, nemaiexistand astfel posibilitatea verificarii daca valoarea timbrului cultural este adaugata la pretul de vanzare a produselor artistice. (...) In plus, s-au constatat disfunctionalitati privind modul de incasare de catre Uniunile de creatori a sumelor reprezentand valoarea timbrelor', se arata in expunerea de motive a propunerii legislative.

Potrivit documentului citat, procentele pentru determinarea valorii timbrului cultural au fost mentinute la nivelul actual.

Astfel, timbrul literal reprezinta 2% din pretul de vanzare al cartii de beletristica si 0,20 lei din pretul de vanzare al manualelor de literatura si al culegerilor de texte comentate. Timbrul cinematografic este de 2% din pretul de vanzare al unui bilet, timbrul teatral este de 5% din pretul unui bilet.

Timbrul muzical si cel folcloric sunt de 5% din pretul unui bilet si 2% din pretul fiecarui produs video sau audio cu caracter muzical inregistrate. Timbrul de divertisment este de 3% din pretul biletului, timbrul arhitecturii de 0,05% din valoarea investitiei, iar timbrul pentru artele vizuale se stabileste in functie de aplicarea unor procente.

Legea este ordinara, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.