Candidatii de dreapta sunt considerati mai frumosi si acest lucru are un efect asupra numarului de voturi, arata un studiu realizat de trei economisti suedezi si finlandezi si citat de AFP.

"O explicatie posibila este ca oamenii considerati mai frumosi sau care se considera frumosi au o tendinta mai accentuata de a fi anti-egalitaristi, deci de dreapta", a declarat miercuri Niclas Berggren, unul dintre cei trei co-autori ai studiului.

Cercetarea a fost facuta pe baza rezultatelor alegerilor din 2003 si 2004 in Finlanda, subiectii fiind internauti straini, care au fost intervievati asupra a 1.357 de candidati finalndezi.

Peste 2.500 de oameni din afara Finlandei au atribuit fotografiilor candidatilor note mergand de la 1 (foarte urat) pana la 5 (foarte frumos), fara sa stie daca acestia apartin partidului de dreapta (Partidul Coalitiei Nationale) sau celor doua formatiuni de stanga (Partidul social-démocrat si Alianta de Stanga).

"Am obtinut doua rezultate principale. In primul rand, candidatii de dreapta sunt mai seducatori. In al doilea rand, am constatat un efect crescut al frumusetii, in termeni de voturi, la candidatii de dreapta", scriu autorii.

"Multe studii au aratat ca a fi frumos iti aduce mai multe voturi, dar credem ca suntem primii care am studiat raportul dintre frumusete si tendinta politica", explica Berggren.

La nivel international, "stanga a folosit poate mai des o abordare mai rationala, bazata pe argumente, in timp ce dreapta a fost mai constienta de factori externi", spun ei, citand exemplele lui Ronald Reagan si Sarah Palin, in Statele Unite.

Cercetatorii noteaza ca relatia "frumusete - numar de voturi" este mai sensibila in cadrul alegerilor municipale decat la cele legislative. Ei explica acest lucru prin faptul ca, cu cat un candidat este mai putin cunoscut, cu atat mai mult criteriul fizic este mai important.

Studiul publicat de Institutul de studiu al Muncii din Germania este considerat preliminar inainte de o eventuala publicare intr-o revista stiintifica.