Presedintele Traian Basescu s-a dus luni dupa-amiaza la sediul BNR incercand sa-l convinga pe guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, sa accepte functia de premier, au declarat surse apropiate presedintiei. "Nu e pentru prima oara cand presedintele incearca sa-l convinga pe Isarescu, intrebarea e daca reuseste", au spus sursele. Pe de alta parte, surse din BNR au declarat pentru HotNews.ro ca discutia dintre Basescu si Isarescu ar fi fost pe tema arieratelor din economie si ca nu s-au abordat chestiuni politice.

Mugur Isarescu si Traian BasescuFoto: Agerpres

Duminica noaptea, presedintele Basescu s-a intalnit cu lideri de filiale si de la centru ai PDL, discutiile prelungindu-se pe durata a cateva ore, au declarat surse din partid, pentru HotNews.ro. Ziarul Gandul scrie ca Traian Basescu s-ar fi intalnit si in cursul zilei de luni cu lideri ai PDL, insa informatiile in acest sens obtinute de HotNews.ro sunt contradictorii.

Vasile Blaga a declarat luni la TVR ca la varful PDL nu au existat discutii despre un eventual inlocuitor al lui Emil Boc in persoana guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Evenimentele zilei de luni:

UPDATE Ora 23.00 Intalnirea presedintelui Basescu cu liderii PDL s-a incheiat. Niciunul dintre participanti nu a dorit sa faca vreo declaratie. Vom reveni cu amanunte.

Ora 21.50 Democrat liberalul Vasile Blaga a declarat luni la TVR ca la varful PDL nu au existat discutii despre un eventual inlocuitor al lui Emil Boc in persoana guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: "ca sa vorbesti de inlocuitor, Emil Boc ar trebui sa-si dea demisia si nu avem aceasta situatie".

Ora 19.00 Basescu discuta la Vila Lac 1 cu premierul Emil Boc si lideri ai PDL, anunta Mediafax.

Ora 18.55Surse din interiorul PDL sustin ca, in cadrul intalnirilor care au avut loc pana acum, s-au discutat varianta inlocuirii premierului iar Emil Boc sa-si anunte candidatura pentru un nou mandat in fruntea PDL.

Ora 18.40 Traian Basescu urmeaza sa aiba in aceasta seara o noua runda de discutii cu sefii de organizatii din teritoriu, pentru a discuta despre strategia alegerilor interne.

Ora 16.00 Presedintele Traian Basescu s-a deplasat la sediul BNR, unde a avut o intrevedere cu guvernatorul Isarescu.

Intalnirile de taina dintre Traian Basescu si liderii democrat liberali au ca scop stabilirea strategiei pentru alegerile interne din PDL. Sursele Hotnews.ro sustin ca presedintele Traian Basescu incearca sa evite preluarea sefiei PDL de catre Vasile Blaga si mentinerea lui Emil Boc la carma partidului. In acest sens, Traian Basescu ar fi propus sefiilor de organizatii ai PDL retragerea lui Emil Boc din functia de premier si mentinerea acestuia la sefia partidului. Aceleasi surse sustin ca liderii democrat liberali grupati in jurul tripletei Blaga-Videanu-Berceanu refuza sa accepte ideea unui premier independent.

In mai putin de o saptamana, pe 19 februarie are loc Consiliul National al PDL, sedinta in care se va decide data pentru alegerile la nivelul conducerii partidului. Conform surselor Hotnews.ro, statutul PDL se va modifica, astfel incat candidatii pentru functia de presedinte si de prim vicepresedinti sa fie alesi uninominal si nu prin motiune, asa cum este prevazut in statutul actual.

Duminica noaptea, presedintele Basescu s-a intalnit cu lideri de filiale si de la centru ai PDL, discutiile prelungindu-se pe durata a cateva ore, au declarat surse din partid, pentru HotNews.ro. Ziarul Gandul scrie ca Traian Basescu s-ar fi intalnit si in cursul zilei de luni cu lideri ai PDL, insa informatiile in acest sens obtinute de HotNews.ro sunt contradictorii.

Traian Basescu si-a anuntat, la inceputul saptamanii trecute, intr-o emisiune a postului public de televiziune, intentia de a discuta cu liderii de filiale din PDL, in perspectiva alegerilor interne, programate la jumatatea lunii mai.

Reamintim ca Mugur Isarescu a mai indeplinit functia de premier al Romaniei, in perioada 22 decembrie 1999 - 28 decembrie 2000, insa coalitia aflata atunci la putere a pierdut alegerile in noiembrie 2000, iar el s-a intors in functia de guvernator al BNR.

La alegerile din 26 noiembrie 2000, a fost candidat independent la presedintie, obtinand 9,54% din sufragii in primul tur.

Background. Traian Basescu a mai apelat la BNR in situatii de criza. In 2009, dupa caderea guvernului Boc in urma unei motiuni de cenzura, l-a nominalizat pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, la functia de prim-ministru.

Seful statului a avut pozitii publice confuze pe tema numirii unor tehnocrati in Guvern. Pe data de 18 ianuarie, Traian Basescu se declara sceptic cu privire la prezenta tehnocratilor la Palatul Victoria.

"Privind la măsurile pe care acest Guvern a trebuit să le ia în 2010 şi urmează să le ia în 2011, este exclus ca un ministru neangajat politic să poată să facă faţă. Eu ştiu şi de câte ori a fost necesară intervenţia mea la grupul parlamentar PDL pentrui a-i convinge să voteze o lege sau alta. Nu ştiu dacă vă imaginaţi cum e un ministru care nu are nicio legătură cu partidul sau cum ar fi fost un prim ministru tehnocrat mergând la grupul PDL, spunându-le «trebuie să trecem legea asta»", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

El a reamintit că, pentru a-i convinge pe parlamentarii din majoritate să voteze o anumită lege, a mers personal la grupurile parlamentare.

"M-am convins acum, în acest an, fiind extrem de conectat la convingerea grupurilor parlamentare să voteze, la un moment dat am plecat eu la fiecare grup să-i conving. Ce făcea un tehnocrat? Aveţi şi explicaţia de ce nu a rezistat un Vlădescu la Finanţe. Nu reuşea să-şi convingă grupurile parlamentare, pentru că nu erau de-ai lui şi grupurile nu-l recunoşteau ca fiind parte din ele. Lecţia anului 2010, pentru mine a fost o lecţie de substanţă din acest punct de vedere: nu ai ce căuta în Guvern cu tehnocraţi în perioadă de criză. Numai oameni politici care-şi pot convinge colegii", a mai spus şeful statului pe 18 ianuarie, la o dezbatere organizata de Institutul pentru Studii Populare.