Conducerea PDL trebuie sa ceara demisia deputatului Dan Pasat, afirma Monica Macovei, care avertizeaza ca respingerea solicitarii DNA de incuviintare a arestarii preventive pentru deputatul democrat-liberal se traduce, in statele democrate, prin faptul ca "nu exista o vointa politica majoritara din partea partidelor politice romanesti" pentru lupta anti-coruptie.

"Dupa decizia Camerei Deputatilor, am un singur mesaj pentru domnul Pasat si pentru PDL: domnul Pasat sa isi dea demisia din Parlament si din partid, iar conducerea PDL sa ii ceara acest lucru public. Pentru celelalte partide, nu am mesaje, caci nu au facut campanii anti-coruptie si pentru egalitatea in fata legii", scrie fostul ministrul al Justitiei, pe blogul sau.

Monica Macovei considera ca "primii responsabili politic si moral sunt cei de la putere care trebuiau sa asigure majoritatea pentru ridicarea imunitatii si sa voteze toti (TOTI) cu 'bilele la vedere', ca sa vedem toti cine si cum a votat".

"Stiti cum se traduce decizia Camerei Deputatilor in statele democrate? Simplu: ca nu exista o vointa politica majoritara din partea partidelor politice romanesti pentru anti-coruptie 'pe bune', indiferent de cine este acuzatul, si ca nu exista o vointa politica majoritara pentru egalitate in fata legii a inculpatilor politicieni cu ceilalti oameni cercetati penal. Pentru multi dintre ei, interesul national, anti-coruptia, vointa electoratului sau angajamentele luate de Romania in cadrul MCV (Mecanismul de cooperare si verificare) luate la intrarea in UE sunt secundare in raport cu interesele anti-justitie ale partidelor atunci cind 'ai lor' sunt anchetati", afirma europarlamentarul PDL.

Pentru evitarea situatiilor de acest gen, Monica Macovei propune, pana la modificarea Constitutiei si eliminarea imunitatilor, schimbarea rapida a Regulamentelor camerelor si introducerea urmatoarelor prevederi:

  • vot public, la vedere, in cazurile de ridicare a imunitatii parlamentare
  • stabilirea unui termen de 48 de ore pentru adoptarea de catre Parlament a cererilor de ridicare a imunitatii
  • luarea deciziilor pentru avizarea de catre Parlament a perchezitiilor si retinerii/arestarii preventive cu majoritatea simpla a celor prezenti.

"Trebuie sa lasam judecatorii sa decida perchezitiile, arestarile preventive si orice tine de ei, indiferent de nemultumirile acumulate impotriva unor magistrati. Trebuie sa eliminam orice obstacol politic sau administrativ din calea justitiei. Iar pe judecatorii si procurorii care sunt independenti, profesionisti, curajosi si respecta principiul egalitatii in fata legii, trebuie sa ii sustinem. Pentru ca numai asa putem avansa pe calea democratiei", adauga ea.