Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca o eventuala colaborare la putere intre alianta PSD-ACD si presedintele Traian Basescu ar functiona doar in directia suspendarii din functie a sefului statului, transmite Agerpres. Social-democratul a mai afirmat ca strategia actualei puteri, prin care sa se creeze disensiuni intre PSD si liberali, nu va mai functiona, chiar daca mai sunt "unele clarificari" de facut pana la realizarea unei "constructii" intre PSD si ACD (PNL+PC).

Adrian NastaseFoto: Agerpres

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Adrian Nastase la Craiova:

  • despre posibila colaborare intre un guvern PSD-ACD si Traian Basescu:

"In momentul in care putem forma guvernul inseamna ca avem majoritatea in parlament, iar daca avem majoritatea in parlament, atunci inseamna ca ne putem gandi si la suspendarea presedintelui. Asa ca eu vad o colaborare directa, foarte clara in aceasta directie, pentru ca eu nu cred ca Traian Basescu poate sa colaboreze cu cineva. Nu cred ca el este in stare sa inteleaga ce inseamna coabitare, nu cred ca acest cuvant l-a folosit vreodata sau i-a inteles vreodata sensul"

  • despre oportunitatea revizuirii Constitutiei:

"Americanii au o constitutie foarte simpla dar ei nu au un presedinte cum este Traian Basescu si noi trebuie sa precizam in Constitutie ce nu are voie sa faca Traian Basescu. Deci acesta este scopul revizuirii Constitutiei, pentru ca orice lege si constitutie sunt facute pentru cei care au bun simt, pentru cei care sunt capabili sa inteleaga si spiritul unei legi sau spiritul unei constitutii. Spre exemplu, nimeni nu si-a pus problema in 1991 sa spuna ca atunci cand un partid sau o alianta au o majoritate de locuri in parlament, presedintele poate sa isi aleaga el un prieten si sa il puna prim-ministru si acest candidat poate sa mearga prin restaurante si sa-si faca o majoritate cumparand voturile si facand guvernul dupa aceea. Nimeni nu s-a gandit la asa ceva. Bine, Traian Basescu s-a gandit si a facut lucrul acesta de mai multe ori. Acum in Constitutie o sa punem foarte clar ca daca un partid castiga foarte clar, el pune candidatul, iar daca nu avem o astfel de situatie, atunci partidul care obtine cel mai mare numar de voturi in parlament, el stabileste candidatul. Dar dupa ce l-am auzit pe Lazaroiu spunand ca si intr-o astfel de situatie Traian Basescu stabileste cine din partid sa fie candidat, deci nu partidul sau alianta vor decide cine sa fie candidatul de prim-ministru si pune Basescu pe prietenul lui din partid. Asa ca va trebui sa clarificam si chestia asta. Noi facem proiectul asta de revizuire, ca sa inteleaga Traian Basescu ce scrie in Constitutie. Deci facem un fel de crestomatie, o formula postglosatori, ca la textele lui Justinian. Deci asta incercam sa facem. Altfel, Constitutia a functionat 15 ani fara probleme"

  • despre noua constructie politica PSD - ACD:

"Daca noi respingem ideea de paritate, acestia (adversarii, n.red.) vor spune: 'iata ca Antonescu a luat-o in barba', iar daca acceptam, atunci vor spune: 'iata ca, desi nu trebuia, Ponta a acceptat ca un fraier aceasta formula'. Deci nu tine. Avem suficienta experienta. Evident ca exista un joc de comunicare al partidelor si eu vreau sa repet ca in ceea ce ma priveste este important sa construim un proiect de tip win-win, insa e mai greu de vorbit de fifty-fifty, pentru ca ar trebui sa facem intelegea asta cu populatia. Insa punctul meu de vedere este ca printr-o strategie de tip win-win castigam impreuna si pierde Basescu"

"Noi vrem sa facem o alianta cu ACD, o intelegere cu Alianta de Centru- Dreapta (PNL+PC), pentru ca vrem sa blocam o anumita involutie democratica, vrem sa eliminam riscurile unei evolutii totalitare in Romania si vrem sa revenim la normalitatea vietii publice. Vrem sa eliminam posibilitatea ca Traian Basescu sa fie in continuare presedinte jucator, sa decida soarta Romaniei izoland-o mai rau ca pe vremea lui Ceausescu. Ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in relatia cu Franta, cu Germania, in relatia cu tarile membre ale Uniunii Europene ne arata ca, practic, Traian Basescu nu poate sa fie cu adevarat presedintele unei Romanii care se modernizeaza"

"Sigur ca putem sa stam in continuare in indiferenta, o indiferenta politica, ce-i va permite lui Basescu sa il numeasca din nou pe Boc prim-ministru, sa ne uitam la ce se intampla in PDL si la felul in care vor sa preia controlul pe Bucuresti, la felul in care vor sa stabileasca prin proiecte de 4 miliarde de euro modalitatea de a cumpara toti primarii din tara. Dar noi ne propunem nu o alianta de tip negativ, ci una care isi propune sa repare ceea ce s-a stricat in acesti ani. Strategia actualei puteri - divide et impera - o formula prin care sa se creeze disensiuni intre noi si liberali, nu va mai functiona"

"Insa PSD nu poate intra in ACD, pentru ca este un partid de stanga si asa ceva nu ar avea sens. Am vazut la unele televiziuni anuntul potrivit caruia PSD-ul este asteptat sa intre in ACD (PNL+PC). Nu este vorba de asa ceva. Nu intram in Alianta de Centru-Dreapta, pentru ca nu putem: suntem un partid de stanga si asa ceva nu ar avea sens. Formula este foarte clara: ACD, formata din PNL si PC - daca doreste va putea sa isi mai adauge si alti membrii in aceasta alianta -, va putea forma cu noi o alta alianta care va purta o alta denumire si care va fi o entitate rezultata dintr-un partid de stanga, care este PSD, si ACD. Deci nu se pune problema ca noi sa aderam, sau sa intram, sau sa fim primiti, sau sa mergem alaturi sau nu stiu ce alaturi de ACD. Deci este vorba, pe de o parte, de o constructie de centru-dreapta, pe care PNL, PC si eventual alte partide care o realizeaza si de alta constructie separata, pe care o discutam si care sper sa fie realizata in cel mai scurt "

  • despre politica externa a Romaniei: "In prezent, Romania nu mai are politica externa, iar ceea ce se numeste a fi politica externa in momentul de fata reprezinta o formula prin care tara noastra se autoizoleaza, un exemplu in acest sens fiind esecul intrarii in spatiul Schengen. Cel mai bun exemplu il reprezinta esecul intrarii in spatiul Schengen si care nu inseamna ca Romania, din punct de vedere tehnic, nu a intins suficienti metri sau kilometri de sarma ghimpata la frontiera, ci inseamna ca relatia de incredere intre tarile Uniunii Europene, Franta si Germania, pe de-o parte, si Romania, pe de alta, nu functioneaza. Amanarea intrarii in spatiul Schengen a Romaniei reprezinta si o acumulare de nemultumiri ale acestor tari care, din 2007 sau din 2004, au acumulat numeroase frustrari, numeroase ratiuni pe care nu le pun neaparat in termeni de frontiera, dar care sunt de fapt background-ul, fundamentul care justifica aceste rezerve. Asta inseamna o izolare a noastra, o incapacitate de a ne fructifica statutul nostru de membru al clubului, inclusiv din punctul de vedere al proiectelor financiare."

HotNews.ro a relatat ca presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat joi, la o dezbatere cu bloggerii liberali, ca la nivelul discursului politic opozitia nu o sa declare niciodata ca are ca obiectiv suspendarea presedintelui Traian Basescu. In opinia lui Constantin, Opozitia trebuie sa evite sa comunice electoratului ca are ca scop suspendarea presedintelui ci sa promoveze masurile anticriza. In schimb, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu a vorbit in permanenta despre necesitatea coagularii Opozitiei pentru inlaturarea lui Traian Basescu din functia de sef al statului.