Ambasada Romaniei la Budapesta a obtinut in urma cu cateva zile aprobarea de a organiza festivitatile de la Teatrul National Maghiar ocazionate de ziua nationala a Romaniei. Ulterior, in urma unor presiuni politice, directorul teatrului a decis sa anuleze intelegerea facuta cu Ambasada Romaniei. HotNews.ro a chestionat cativa politicieni maghiari. Vezi in text cum au comentat membrii UDMR scandalul din Ungaria.

Marko BelaFoto: Hotnews

VIDEO:Vicepremierul Marko Bela pentru HotNews.ro: "Inainte sa comentez pe larg trebuie sa ma informez. Abia in acesta dupa-amiaza am aflat. Ce pot sa spun este ca nu au disparut inca litigiile sensibilitatile dintre noi care de altfel ar fi trebuit sa dispara de mult. Asta pot sa va spun"

In 2008 liderul UDMR Marko Bela declara ca pentru maghiari 1 decembrie nu este o sarbatoare ci un moment dureros. "Pata rosie (de pe harta, n.r.) putea fi si mai mare daca nu exista Trianonul in 1920. Trebuie sa intoarcem roata istoriei. Sa fim uniti in orice clipa pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Ne doare Trianonul si ne doare 1918. Dupa alegeri e sarbatoarea nationala a Romaniei, dar evenimentul nu ne bucura, ne doare, pentru ca acea intorsatura a istoriei a insemnat 70 de ani de agonie. Nimeni sa nu ne ceara sa ne bucuram de aceasta zi, desi o respectam", declara Marko Bela pe 26 noiembrie 2008.

Koto Iosif, deputat UDMR:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Sper ca in viitor istoricii sa se puna de acord asupra istoriei si a anumitor date. Cred ca ar fi fost mai bine ca acest lucru sa fie evitat. Pana la urma nu stiu daca, in conditiile in care ziua de 1 decembrie s-ar fi tinut la teatrul national din Budapesta, ar fi existat o reactie de masa in Ungaria, dar o anumita patura a societatii sigur ar fi reactionat"

Marton Arpad, deputat UDMR:

Descarca fisierul audio in format MP3

"A existat o intelegere intre Ambsada Romaniei din Budapesta si Teatrul National Maghiar pentru organizarea manifestarilor ocazionate de 1 decembrie. In Parlamentul Ungariei au existat luari de pozitie mai ales din partea partidului Jobbik care au pus problema in felul urmator: ce ar zice guvernul roman daca in Teatrul de la Bucuresti s-ar organiza o manifestare de celebrare a dictatului de la Viena. 1 decembrie inseamna pentru statul maghiar pierderea unei treimi din teritoriu in favoarea Romaniei. Fiind o dezbatere politica, directorul teatrului a iesit din acesta intelegere ca sa nu existe polemici. Problema in sine a fost locul ales, nu despre sarbatoarea in sine."

Lakatos Peter, deputat UDMR:

Descarca fisierul audio in format MP3

"Daca initial a fost o intelegere pentru inchirierea salii, refuzul ulterior reprezinta cel putin un act neprietenesc. Mai ales explicatiile sunt puerile, din ce imi spuneti. Este un gest neinteles, mai ales cand vorbim de o intelegere si mai ales ca vorbim de diplomatie. Este la fel ca si atunci cand a existat o intelegere intre guvernele maghiar si roman pe tema mostenirii Gojdu dar pe care apoi nu am aprobat-o in Parlament. Putem sa ne inchipuim scenarii similare, dar nu inteleg de ce nu se putea pe 1 decembrie. Oare pe 2 decembrie se putea face? Este o treaba nedemna pentru acest secol."

Fekete Andras, senator UDMR:

"Nici un conflict de acest gen nu este bine venit. Pentru unii este o zi nationala, pentru altii este o zi mai putin fasta, dar trebuie sa ne respectam. Noi respectam aici ziua nationala."