UDMR a fost "tradata de partenerii de guvernare", sustine Antal Arpad, liderul filialei din Sfantu Gheorghe a formatiunii, adaugand ca prefera "alegerile anticipate decat jocul": "Este o decizie politica a Curtii Constitutionale, o decizie absurda. Cred ca trebuie un semnal foarte clar din partea UDMR pentru ca nimeni nu poate sa spuna ca acest lucru nu a fost o tradare din partea partenerilor de guvernare", a spus Antal Arpad, citat de Mediafax.

Liderul UDMR Sfantu Gheorghe este de parere ca Uniunea ar trebuie sa dea partenerilor de guvernare un termen limita pentru aprobarea unui proiect social, precum si a unui proiect important pentru comunitatea maghiara, iar daca acestea nu vor fi finalizate Uniunea sa intre in opozitie.

  • "Cred ca ar trebui, in zilele urmatoare, sa dam un termen limita pentru parteneri sa-si demonstreze corectitudinea pe un proiect social si pe unul care este important pentru comunitatea maghiara, iar daca acest lucru nu se intampla, sa intram in opozitie, chiar cu riscul de alegeri anticipate."

El a adaugat ca prefera alegerile anticipate decat "jocul acesta":

  • "Noi ne-am tinut de tot ce am promis, chiar mai mult decat atat . Am facut compromisuri peste compromisuri pentru a tine aceasta guvernare si cred ca nu se poate ca doar unii sa se tina de cuvant si ceilalti niciodata. Asta nu se poate".

Curtea Constitutionala a constatat, miercuri, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii educatiei din Senat, de catre Executiv, in vederea asumarii raspunderii.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi ca Uniunea asteapta motivarea Curtii Constitutionale, care a declarat neconstitutionala Legea educatiei, pentru ca exista conflict intre Parlament si Executiv, si ulterior va "reactiona" si va analiza detaliile acestei decizii. Liderul UDMR a subliniat ca "nu poate merge mai departe intr-o coalitie care nu reuseste sa-si impuna reformele".

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, ca, in opinia sa, "Coalitia va trece acest test, in orice conditii. Nu putem intra intr-un derapaj, in instabilitate politica dintr-o intamplare".