Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, analizeaza intr-o postare pe blog remanierea guvernului, subiect pe care recunoste ca nu ar fi dorit sa-l abordeze pana ce nu a vazut finalul. "Cruciada a fost purtata de un numar mic de deputati, ca si de un membru al guvernului. Ea a esuat pentru ca nu a fost rostit numele vreunui inlocuitor. Istoria e ceva mai complicata, dar esentialul este ca frica de necunoscut a fost mai tare decat curajul de a-i spune adio lui Emil Boc", noteaza Preda.

Publicul a avut parte si de doua mari surprize, mai noteaza Preda. Prima este solicitarea demisiei premierului. Asa cum se stie, demisia e opusul remanierii, fiindca presupune un nou vot in parlament. A doua surpriza este plecarea din guvern a domnilor Videanu si Berceanu, care aveau si influenta in partid, si experienta guvernamentala.

"Remanierea a vadit sporirea fortei politice a deputatilor si senatorilor in interiorul PDL. E o consecinta a introducerii votului in circumscriptii uninominale. Premierul care a sustinut mereu ca remanierea se face, nu se discuta a asteptat sa discute cu grupurile parlamentare pentru a face schimbarile in guvern. Am putea spune ca remanierea s-a parlamentarizat. Nu doar din perspectiva mecanismului, ci si a rezultatului final. Spun asta pentru ca toti ministri noi sunt deputati sau senatori, in timp ce ministrii inlocuiti nu erau cu exceptia lui Berceanu parlamentari. Filialele PDL care au obtinut ministere sunt: Bacau, Brasov, Bistrita-Nasaud, Bucuresti (sector 2), Sibiu si Timis", mai arata Cristian Preda pe blog.