Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc ar putea fi invitati, de opozitie, sa se adreseze Parlamentului, intr-o sesiune extraordinara, la inceputul saptamanii viitoare, a anuntat luni presedintele Senatului, Mircea Geoana.

Potrivit acestuia, propunerea a venit din partea vicepresedintelui Senatului, Dan Voiculescu. "In opinia sa si a unui numar important de colegi, inclusiv a mea, intr-un asemenea moment, presedintele trebuie sa vina in fata romanilor cu un raport privind starea natiunii. Asa cum, pe 6 mai, a venit la televizor si a prezentat care sunt masurile pe care le propune, credem ca ar trebui sa faca si in acest moment un gest similar", a explicat Mircea Geoana, citat de Agerpres.

El a precizat ca seful statului nu este obligat de Constitutie sa accepte o astfel de invitatie, de aceea, s-a luat decizia "ca grupurile parlamentare care doresc sa initieze un astfel de demers sa il faca". "Daca presedintele va dori sa onoreze invitatia, vom convoca o sesiune extraordinara pentru a asculta un eventual mesaj", a spus Geoana.

In ceea ce priveste prezenta premierului Emil Boc in Parlament, Mircea Geoana a mentionat ca s-a decis ca, inainte de a i se adresa invitatia, sa se astepte decizia de miercuri a Guvernului privind ordonantele de urgenta care vor reglementa cresterea TVA si alte masuri de austeritate.

"Probabil ca Guvernul va adopta miercuri ordonantele privind cresterea TVA la 24% si alte masuri de austeritate, privite cu teama si ostilitate de populatie si, cand vom vedea care este forma la care se va opri, vom putea adresa premierului o invitatie sa vina in fata Parlamentului", a precizat presedintele Senatului.

El a adaugat ca grupul PNL a anuntat ca, de indata ce ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare cu invitarea premierului. "Cred ca acest lucru va fi sprijinit si de grupul PSD+PC", a mai spus Mircea Geoana.