Sorin Adam Matei, impreuna cu un grup de intelectuali printre care Michael Shafir, Daniel Barbu, Caius Dobrescu si Gabriel Andreescu, au lansat teoria intelectualului clasei de mijloc, specializat, de preferat elitei intelectualilor enciclopedici, prezentati drept fara specializare si amatori, in rolul de educatori ai maselor. Intre cei din urma s-ar numara Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, H-R Patapievici, Traian Ungureanu, considerati intelectualii lui Basescu. In replica, Andrei Cornea, unul dintre membrii de marca ai GDS, ii raspunde intr-un articol in Revista 22: Sorin Adam Matei inventeaza niste idoli pe care apoi, cu o sfanta indignare, tot el ii doboara de pe soclu. Impresionant curaj, fapta mareata!.

Sorin Adam Matei si Andrei CorneaFoto: matei.org si Revista 22

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.

Ce scrie Sorin Adam Matei

  • Intelectualii publici romani sunt plini de prejudecati intelectuale, incluzand pe aceea ca o cultura generala vasta, enciclopedica, bazata pe principii esentiale, imuabile poate oferi toate raspunsurile la toate problemele. Acest mod de gandire e perimat si interesat. E perimat pentru ca presupune ca lumea e o cantitate definita si ca o minte suficient de elastica si cuprinzatoare o poate cuprinde. E interesat, pentru ca enciclopedismul intelectualilor publici este confundat cu genialitatea, iar genialitatea este folosita ca mijloc de legitimare a ocuparii unei pozitii sociale de elita.
  • Identificarea geniului cu enciclopedismul este gresita mai ales pentru ca ignora teoria idolilor. Cunoasterea nu este acumulare cantitativa enciclopedica, iar cea geniala cu atat mai putin. Cunoasterea este examinarea critica a ideilor primite de-a gata si generarea de noi idei, care resping ideile existente. In culturile dominate de idolii cunoasterii, solutiile pe care le propun intelectualii cresc prin pura aglutinare. Ele sunt un melanj coplesitor de idei care rareori se potrivesc unele cu altele. In Romania, de pilda, teoria pietei libere este combinata de intelectuali generalisti cum ar fi H.R. Patapievici sau Dan Aligica cu teoria lui Dante si preceptele morale ale Sfintilor Parinti ai Bisericii Ortodoxe cu un curaj comic. 
  • Ideologia culturala dominata de idolii cunoasterii din Romania nu este numai enciclopedica si fascinata de cultul geniului, ea mai este structurata si propagata de mecanisme sociale elitare, care pun accentul pe relatia maestru atotstiutor - discipol ascultator. 
  • Asa cum aratam in Boierii mintii, din cauza acestui elitism, dublat de eclectism intelectual si o ideologie a idolilor cunoasterii clasice, de tip teologal, Romania contemporana este intr-o faza istorica paramoderna. Sfera publica este dominata de cei ce sunt fascinati de un model intelectual care, desi vorbeste despre teme moderne, este in esenta sa traditional, profetic, uneori de-a dreptul feudal.  
  • De intelectuali si genii autentice nu poate duce lipsa nici o societate. Mai ales de cei/ cele reprezentate de intelectuali specialisti, profesionisti, care stiu ce stiu bine si sunt gata sa recunoasca faptul ca in anumite domenii nu se pot pronunta. Acest tip de intelectual este, de fapt, indispensabil pentru cresterea si maturizarea oricarei societati moderne, pentru ca acesta are ceva cu adevarat important de spus despre nevoile noastre imediate sau despre dilemele noastre morale si filozofice majore.  
  • Vezii detalii despre dezbatere pe site-ul idolii.com.
  • Cine este Sorin Adam Matei. Detalii aici

Ce raspunde Andrei Cornea

  • Cititorul afla ca in prima categorie se afla Liiceanu, Patapievici si poate inca cativa, mai mult aluziv sugerati, afiliati grupului paltinisenilor si, mai aproape, identificabili cu "intelectualii lui Basescu". Defectul lor este ca nu au o specialitate (sunt generalisti, amatori), se autoproclama "geniali" si sunt educati in spiritul obedientei oarbe fata de maestrii si ideile lor.
  • Ca "intelectual specializat", cum se considera pe sine, d-l Matei s-ar fi cuvenit sa ilustreze teoria sa cu numeroase exemple, citate si analize. Ceea ce nu o face. Nu aflam, de pilda, de ce Liiceanu (despre care stiam ca este filosof si interpret solid al lui Heidegger) nu ar avea o specialitate. Nu aflam de ce Patapievici, care e fizician si specialist in istoria stiintei, nu are nici el una si de ce e neaparat generalist. Acelasi lucru despre Andrei Plesu, istoric de arta, autorul unei carti memorabile despre Peisaj. Pe de alta parte, autorul nu se intreaba care ar fi statutul altor intelectuali publici si daca a fi generalist e atat de catastrofal.
  • De fapt, Sorin Adam Matei isi confectioneaza un adversar inchipuit, pentru a avea in cine sa loveasca: al sau intelectual "generalist", care se autoidolatrizeaza, care ignora modernitatea si critica nu se identifica catusi de putin cu grupul invataceilor paltiniseni. Nici Patapievici, nici Plesu, nici Liiceanu, nici altii, nenumiti, nu au de-a face cu acest scenariu scris si montat de Sorin Adam Matei.
  • Si aproape intreg articolul este scris in aceeasi maniera dogmatica, foarte putin potrivita cu statutul clasei mijlocii a spiritului. Sorin Adam Matei inventeaza niste idoli pe care apoi, cu o sfanta indignare, tot el ii doboara de pe soclu. Impresionant curaj, fapta mareata!
  • Citeste intreg articolul Idoli si Idolatri in editia online a Revistei 22 
  • Cine este Andrei Cornea. Detalii aici.