PDL a castigat batalia si la Camera Deputatilor acolo unde candidatul lor, Stefan Minea, a fost desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul Opozitiei, Valer Dorneanu, nu a obtinut decat un singur vot pentru si 168 de voturi impotriva. S-au inregistrat si doua abtineri. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.
Circul din Parlament s-a transformat intr-un razboi al nervilor sedinta prelungindu-se pana dupa miezul noptii, rezultatele fiind anuntate la ora 02.00. PDL a avut ordin sa obtina cu orice pret validarea candidatului lor la CCR inaintea votului pe motiunea de cenzura pentru ca astfel slabeste sansele Opozitiei de a obtine castig de cauza prin contestarea la CCR a legilor asumate de Guvernul Boc. Prin validarea lui Minea, PDL obtine controlul CCR iar masurile de austeritate ar putea fi puse in aplicare mai repede.
- CV Stefan Minea (sursa: UBB Cluj)
- CV Iulia Motoc (sursa: Comisia Prezidentiala de Analiza a sistemului politic si constitutional)
Desfasurarea evenimentelor
PDL a reusit sa-si mobilizeze proprii parlamentari dar si partenerii de Coalitie. Conform surselor Hotnews.ro, democrat liberalii le-ar fi promis independentilor inca un loc in Guvern, portofoliul Externelor sau cel de la ministerul Muncii.
De asemenea, conform surselor citate, democrat liberalii le-ar fi promis reprezentantilor UDMR sefia SRR si validarea candidatului lor odata cu nominalizarea petru TVR. Rezultatul negocierilor a fost mobilizarea generala si validarea candidatului PDL-Iulia Antoanella Motoc.
Votul privind validarea lui Motoc la CCR nu a fost lipsit de incidente. Procesul de vot a fost intrerupt in urma sesizarilor reprezentantilor PSD, care au reclamat ca PDL, prin liderii de grup, isi supravegheaza parlamentarii si modul in care acestia voteaza.
Senatorul PNL, Puiu Hasotti a chemat reprezentantii mass-media in sala de plen sa asiste la modul in care voteaza senatorii, la fel cum fac si liderii grupului PDL. Ca sa evite haosul in plen presedintele Senatului, Mircea Geoana, a invitat jurnalistii sa paraseasca sala.
'Il rog pe liderul grupului PDL sa nu mai creeze senzatia de supraveghere a votului', a spus Geoana.
Dupa anuntarea rezultatului PSD a avertizat ca va contesta votul de luni. De altfel, unul din membrii comisiei de numarare a voturilor, senatorul PSD Nicolae Moga, a refuzat sa semneze procesul verbal prin care se constata alegerea candidatului PDL ca judecator al Curtii Constitutionale.
Nicolae Moga a declarat de la tribuna ca nu a semnat procesul verbal pentru ca nu a dorit ca el si grupul PSD din Senat "sa fie partasi ai unui vot secret care a fost aratat liderilor de grup de la PDL".
Viitorul judecator la CCR, Iulia Antoanella Motoc este doctor in etica si doctor in drept international, avocat, membru in Baroul Bucuresti si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Motoc si-a inceput activitatea profesionala ca procuror in 1989, iar perioada 1990 - 1995 a fost judecator la Judecatoria Sectorului 2.
CIRC la Camera Deputatilor. Sedinta a fost prelungita pana la ora 24:00
La Camera, numirea judecatorului CCR a debutat cum era de asteptat cu scandal. Dupa ce in urma cu doua saptamani candidatul PDL nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi validat, iar PSD a cerut validarea lui Valer Dornean, sedinta Camerei Deputatilor, in care trebuia numit judecatorul CCR, a debutat cu o intarziere de mai bine de o ora din cauza reprezentantilor UDMR care nu s-au prezentat in plen.
Potrivit surselor parlamentare, UDMR nu s-a prezentat la sedinta pentru ca nu au fost de acord cu reluarea votului pentru numirea judecatorului la CCR. Pentru a-i convinge pe partenerii de Coalitie premierul Emil Boc a facut o vizita fulger la Parlament. Reprezentantii UDMR s-au intalnit cu Boc in biroul presedintelui Camerei Roberta Anastase.Dupa circa 30 de minute deputatii UDMR au intrat in plen.
Surse democrat liberale sustin ca UDMR au avut o lista de pretentii printre care si pastrarea propriilor ministrii si a secretarilor de stat la o eventuala remaniere.
Intre timp in plen democrat liberalul in calitate de presedinte de sedinta, Ioan Oltean a fost asaltat de nemultumirile opozitie. PSD si PNL au solicitat pauza de consultari, nemultumiti ca sedinta de plen a intrazait o ora jumatate.
Deputatul PNL Ludovic Orban a cerut demisia Robertei Anastase. "O asemenea nesimtire este inacceptabila si eu ii cer public demisia dnei Roberta Anastase pentru ca imi pun intrebarea: daca ne trateaza pe noi asa cum ii trateaza Roberta Anastase pe cetatenii Romaniei? Sa-i fie rusine doamnei Anastase si celor care ii permit un asemena comportament care este cea mai proasta lectie care poate fi data romanilor"
La tribuna a urmat Mircea Toader liderul grupului PDL care a solicitat prelungirea programului de plen pana la ora 21:00. Solicitarea lui Toader a starnit reactii puternice in randul opozitiei In momentul in care Oltean a supus la vot propunerea, social-democratii au parasit locurile din plen, inconjurand prezidiul la care se afla presedintele de sedinta:"Rusine!". "Dati-l afara pe presedintele de sedinta"
Propunerea pentru prelungirea programului a fost votata cu 145 "pentru", 10 "impotriva" si 4 "abtineri".
"Este incredibil, minoritatea vrea sa domine majoritatea in Parlament. Savarsiti un abuz, va rog sa va ocupati locurile in sala de sedinta!", a declarat Oltean de la prezidiu.
A urmat o serie de pauze pentru consultari si certuri pe procedura Nicolae Banicioiu, deputat PSD: "Va solicit mandatul in scris, sau sa vina dna Anastase acum"
Aura Vasile: "Unde este Roberta? ati sechestrat-o cumva?"
Pana la ora 21:00 sedinta a fost suspendata continuu dupa numeroase certuri pe procedura. La propunerea liderului grupului PDL Mircea Toader, lucrarile sedintei s-au prelungit pana la ora 24:00.
Deputatii arcului guvernamental au votat pentru prelungirea sedintei si au incercat sa impuna reluarea votului pe judecatorul Curtii Constitutionale.
Propunerea PDL a aprins spritele in opozitie fiind la un pas sa se ia la bataie . . Deputatul PSD Nicolae Banicioiu s-a imbrancit cu demcorat liberalii Cristian Boureanu si Alin Popoviciu. Social democratul sustine ca o doamna deputat a incercat sa voteze de doua ori folosind si cartela colegului de banca. Dorind sa o opreasca Bancioiu a fost blocat de Boureanu. Mai multi deputati din ambele tabere au intervenit intre cei doi ca sa-i desparta .
Scene incredibile dupa miezul noptii: reprezentantii Opozitiei au blocat accesul la urne
Scene incredibile au avut loc dupa miezul noptii cand reprezentantii PSD si PNL au blocat accesul la urne pentru a bloca inceperea votarii. Victor Ponta a propus suspendarea sedintei, dar propunerea nu a fost votata. Dupa ce au disparut pana si capacele de la urne, votarea s-a reluat in jurul orei 01.30 iar rezultatele au fost anuntate la ora 02.00.
Stefan Minea, candidatul sustinut de PDL, a fost desemnat la limita (168 de voturi pentru si unul impotriva) ca judecator la Curtea Constitutionala. Candidatul PSD, Valer Dorneanu, a primit doar un singur vot pentru si 168 impotriva in timp ce doi deputati s-au abtinut la vot. Reprezentantii PNL au parasit sala si nu au participat la vot.
hai si la camera la fel sa-l vad pe iliescu cu unghia in gat!
Dna prof. Motoc e dr. in drept si dr. in filosofie, a fost presedinta a comitetului ONU pt drepturile omului, a studiat in strainatate, are numeroase publicatii, a fost magistrat si avocat.
Felicitari PDL-ului pt propunere, am inteles ca UDMR se opunea si a cedat in ultimele zile contra promisiunii PDL ca Laszlo Tokes sa fie sustinut in PE.
Melescanu e doar un smecher batran, ofiter cu dreptul la seral. Rusine liberalilor ca au propus un asemenea nomenclaturist.
UDMR face noi presiuni asupra PDL in schimbul votului la Camera!
Conspiratia antinationala si antistatala a fost initiata in 1987 de catre anumite cercuri ce detineau controlul unor pirgii de comanda in vechiul regim, revolutia din ’89 a insemnat doar rasturnarea REGIMULUI Ceausescu [ caderea era previzibila, oricum regimul era la agonie], victimele erau necesare pentru a da credibilitate loviturii de palat.
Nu se urmarea rasturnarea regimului de dragul poporului, scopul exact consta in a preintimpina o schimbare a sistemului declansata de forte novatoare, toate evenimentele ce s-au desfasurat in 89-90 s-au derulat conform unui plan bine definit, manipularea, prin instrumente specifice a maselor a permis conspiratorilor sa-si desavirseasca planurile, controlul total.
La prima vedere situatia actuala permite o radiografie sumara, cercul vicios nu permite o reforma a sistemului, se cauta banalizarea si obosirea opiniei publice, abandonul oricarei revendicari.
Resursele, capitalul poporului au fost acaparate de o minoritate ce interfereaza cu toate institutiile statului, partide, parlament, puteri, prin intermediul cozilor de topor, asa zisii politicieni, controleaza legislativul, executivul, puterea judecatoreasca.
Aceasta e limita Mioritei sau efectul unui complot? Sau mai curind realizam ca intr-o societate captiva, domesticirea constiintelor e tot mai usoara… pe masura ce reuseste. Restul vine de la sine.
Analiza integrala :
http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=228
Biblioteca Memoria Exilului : http://www.universulromanesc.org/biblio/
Proiect pentru Romania-Dr Constantin COJOCARU: http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=223
Nelinistea Generalilor-Nicolae DURAC : http://www.universulromanesc.com/forumdisplay.php?f=156
Piata Universitatii: http://www.piatauniversitatii.com/
Voi confundati pe cineva care lucreaza in drepturile omului cu feminismùl. Singur ca securistii sunt invidiosi sa vada unul dintre cei mai importanti juristi europeni la Curte.
Cum poti compara o somitate ca Dorneanu cu o shmechera doar cu CV dar fara activitate importanta ???
R U S I N E...
Fatuca asta gen Roberta si Lenutza si Ridtzi... si Macovei si... Sulfinica si...Turcanu si....Vass... si ... inca cateva proaste dar cu mare tupeu au parazitat functiile de stat ale acestei tari... prin intermediul celui mai incompetent politician dar cu o nerusinare si o brutalitate formidabila...BASESCU
A ajuns aceasta tara a noastra pe mana unor jigodii fara pic de cunostinte si pregatire dar cu enorm tupeu...
R U S I N E
Dar cred ca s-a lamurit romanul si la viitoarele alegeri ii vor exmatricula ca pe taranisti... la groapa de gunoi a istoriei....
Eu personal as vrea depolitizarea CCR, dar acest lucru trebuie modificat in constitutie :(
Vreau sa/l vad pe crimin alul asta macar judecat!
Sa/l vad ca transpira!
Sa/l vad ca ii dispare ranjetul de pe fata!
Sa/l vad cum tremura ca Ceausescu!
Sa/i vad pe toti pesedeii, bombo, goagal, oprisan, hrebe, mazare si mult altii cum stau cu ciocolata... la fund!
M/am saturat de nesimtirea lor si a fratilor lor din triada comunista!
Sa vada si ei cum este cand poporul vrea ceva iar ei vor altceva!
Asta este!
Acum morcovul e aproape!
CV-urile astora 4 candidati sunt tare subtiri din punct de vedere al realizarilor profesionale. Oricare dintre ei ar ajunge la curtea constitutionala, e tot o insulta.
Eu sunt dezamagit total.
O fi dnul Melescanu, care, atunci cand votul lui era absolut necesar in Senat, a plecat la New York... fiindca nu mai vazuse de mult New-York-ul (cf. propriei declaratii)
Vai de ea tara in care politicul intra cu bocancii in "JUSTITIE" ! :(((
şi
VOR să vadă unghia lui Iliescu în gîtul poporului
daca Basescu vine maine sa-si dea demisia or sa urle la el ca e las. daca sta acolo urla la el ca vrea putere.
daca basescu maine aduce 100 de miliarde nerabursabile la buget (ipotetic vorbind) or sa tipe ca a furat. daca nu are bani tipa ca a furat.
daca Basescu maine il ia consilier la cotroceni pe iliescu (evident tot ipotetic vorbind) or sa tipe ca s-a inhaitat cu comunistii. daca il critica pe iliescu inseamna ca este grobian.
poate sa faca basescu orice, dar absolut ORICE, ca ei tot vor comenta. de ce? sa ma pici cu ceara de-nteleg. singura explicatie este ca ura fata de Basescu este deja patologica, si o spun cu cea mai mare responsabilitate.
BRAVOS! Combati bine Nea....
Partea tampita e ca nici unul dintre cei propusi nu e bun de durtea constitutionala. Dar tu esti fericit ca o filozoafa a ajuns la CCR.
Oricat as vrea eu in Romania se discuta numai politic pentru orice functie. Nu conteaza capacitatea unui om ci doar cui o sa ii serveasca. Nici Melescanu nici Motoc nu ar fi avut in mod normal ce sa caute la CCR.
toata ziua Basescu este dictator si incalca constitutia dar cand astia o calca in picioare la propriu tu strigi go geoana???
uita-te in camera deputatilor sa vezi cum psd+pnl blocheaza sedinta facand zid la propriu in fata microfonului sa nu se poata vorbi.
terorism parlamentar se cheama asta. pierd si ca urmare blocheaza absolut tot.
inchipiueti ce se intampla daca la suspendarea presedintelui ar fi facut acelasi lucru PDL-ul. ce mai tipati ca loviti de streche pe forumuri.
obsesia basescu a devenit patologica la voi. altceva nu mai stiti.
culmea, ai si dreptul sa votezi... doamne...
Pai cum sa se reia un vot dat deja???
E votat Dorneanu clar si conform legii dar nesimtita de Roberta girafa proasta si grasa ... are alte ordine de la chior... si de aceea face toata anticonstitutionalitatea asta...
Jena pt asa o urata .. fosta .. frumoasa....actual... pocitanie...
Ce inseamna numarul membrilor Camerei - unora ne pare clar, altora nu. Ca asa se fac Constitutia si legile in tara asta, sa le poata interpreta fiecare dupa bunul plac si sa aiba de lucru Curtea Constitutionala :-)
Fericit cel sarac cu duhul!
Daca te uiti in oglinda, sigur il vezi!
Sa vedem ce se va petrece si la Camera?!!
Toti sunt aproape o apa si un pamant, dar unde PSD - PNL trimit politruci și securisti acolo unde ar trebui sa trimita specialisti (gen BNR si CCR), PDL isi mai spala astfel cate un pacat, cu o nominalizare onorabila.
De aici si problemele sale in alegerile pe care le face.
O tara care lasa TOTUL, inclusiv actul de dreptate in mainile politicienilor este un popor TERMINAT. nu mai are nici inceput si nici sfarsit.
Conform Constitutiei, judecatorii//. Curtii Constitutionale sunt numiti politic.
Care e rolul lor?
Simplu: intai de toate, sa cerceteze compatibilitatea dintre o lege (ca act al Parlamentului) sau o ordonanata (act al Guvernului) si Constitutie.
Cu alte cuvinte, puterea politica are o GARANTIE castigata prin insasi Constitutie de a-si trece legile de care are nevoie si de a obtine aplicarea lor, CHIAR DACA SUNT ABERANTE.
Asa s-a intamplat cu cele mai importante legi (spre exemplu Legea privitoare la accesul la dosarul de Securitate nr. 187/1999 sau recenta Lege a lustratiei).
Asadar, aceasta structura TREBUIE sa dispara. Constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea unei legi TREBUIE sa fie atributia unor judecatori independenti si impartiali de cariera, alesi din randul magistratilor de magistrati.
Constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea unei legi e o treaba mult prea tehnica ca sa fie lasata in grija unor insi care au distrus natiunea... pentru ca au avut grija ca Legea fundamentala sa le permita asta.(editat de HotNews.ro)
Asta este una din cele mai mari bube din Constitutie.
Pe de alta parte, din pacate, cand ma uit la dna Pivniceru (si la altii/altele asemenea), incep sa am indoieli ca acest sistem (normalprincipiu) ar functiona corect...
Ma bucur ca incet incet apar lucuri bune si mai ales NORMALE!!
Are un CV Impresionant...nu se compara cu nici unul dintre dinozaurii pe care ii avem.
eu stiam ca nu se poate.
Iarta-mi neincrederea te rog; eu nu te cred.
A doau contradictie este intre super machiata si ziluifata d-na motoc si imaginea de studioasa, pare mai degraba o femeie friovola nu op jurista cu un CV atat de impresionat.
În primul rând, stilul de a scrie comentariul denotă o gravă superficialitate nu doar la nivel gramatical (oarecum scuzabil, depinzând de gradul de instruire al dvs), dar şi la nivelul gândirii (mult mai grav). Afirmaţiile dvs nu sunt susţinute de o argumentare juridică suficient de coerentă pentru a fi şi credibilă. Aţi încercat să fiţi virulentă, dar aţi reuşit să fiţi... penibilă. Stilul acesta stufos, lipsit de argumente logice i se potriveşte lui CV Tudor, dar credeam că e atât de depăşit încât nu va mai fi imitat. Din păcate, dvs dovediţi contrariul.
Inca o pecingine pe obrazul guvernarii acestui incompetent dictator...Basescu...
Scarba si rusine...
Sa speram ca va putea sa reziste la presiunile politice uriase la care va fi supusa de toate taberele.
Curtea ar trebui sa-si aleaga membrii din alte locuri, nu tot dintre cei aserviti politic.
Normal sa fie asa! Cine se aseamana se aduna. Daca esti de succes ai minima orientare sa nu atragi un looser.
Sunt curios, pentru motiune au cerut autonomie?
Este oribil sa vezi o mana de oameni care incearca la peste 20 de la revolutie sa impidice un exercitiu de democratie/votul!!
Se tin cu dintii ca sa nu piarda privilegiile!!
Mare mizerie, si cand te gandesti ca unii sunt tineri!!
Cum sa mai pretinzi respect in institutii cand o mana de oameni se comporta ca niste gainari de ultima speta!!!
Ei bine ea sustinea un fost securist, un om care NU a facut dreptul: Teodor Melescanu. Si este tanara. Pacat de ea.
De parca as mai fi trait candva intr-o tara in care un singur om controla si guvernul si parlamentul si justitia.
Oare cum se chema tara aia?
A, da, RSR!
Propun foarte serios un referendum pentru schimbarea denumirii tarii in Basescia, dupa chipul si asemanarea luminatului nostru conducator, slavit fie-i numele!
Acum sa vad minusarii ce dileme vor avea in a da minusuri unei astfel de propuneri! :P
In joc e soarta tarii !
Mare pacat ca alti omologi penali ai lui Ridzi nu
sunt parlamentari.
Cu Fane Spoitoru, Fane Capatana si cativa din clanul Duduianu acolo, pericolul pentru guvernul reformist Boc ar fi mult diminuat !
*
Am citit ieri o gramada de comentarii care il puneau la zid pe Ponta pentru ca e nedemocrat si impune
celor din partidulu lui VOTUL LA VEDERE.
Intre timp OOOPS ! si PDL impune acelasi tip de vot.
Cel mai nashpa - celor din Uniunea nu stiu cum li se interzice participarea la vot - cica independentii se abtin - acolo e marea primejdie pentru PDL.
Sunt curios daca aceste macar cateva din aceste cozi de topor ”independente” vor incalca ABTINEREA impusa de mega-cozile de topor Cristian Diaconescu, Ilie Sarbu si Gabriel Oprea !
Daca va imaginati ca PSD sau PNL ar fi facut cadou cele 2 posturi in cazul in care aveau majoritate, va inselati.
Parca judecatorii de la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa fie independenti si sa se supuna numai legii nu doctrinelor de partid nu?
Prin asocierea numelui unui judecator cu un partid politic, indiferent care ar fi el, nu faceti altceva decat sa creati neincredere in randul populatiei fata de activitatea ulterioara a acestuia!
Sau asta urmariti de fapt?
Cu astfel de mentalitati nu va mai vaitati ca Romania nu se schimba si ca am ajuns la coada Europei!
Acum oamenii se bucura de ce s-a intamplat, nu de ce ar fi vrut sa se intample si nu s-a intamplat.
Unii vad jumatatea plina a paharului.
Unii vad jumatatea goala a paharului.
Iar altii VOR sa scoata in evidenta jumatatea goala a paharului.
Scarba... de astia...
CCR a pierdut 2 politruci care au slujit ani de zile pe la partide.
Chiar daca au fost nominalizati de un partid politic(asta e constitutia, cu asta defilam), Motoc si Minea sint mult mai putini legati de interesele politice decit Melescanu si Dorneanu.
Si in nici un fel legati de Iliescu...
Si voua ... tuturor celor ce faceti comentarii aici ... indiferent de ce opinie aveti, sa va fie rusine tuturor ... suntem praf cu totii ...
in sfarsit se pare ca marinaru` le`o trage incet incet, ca altfel nu se poate din cate vad, sa speram ca nu mai pot sa faca vreo smecherie sa anuleze votul si sper ca am scapat de controlul iliescian al CCR, poate dupa ce se mai linistesc apele un pic o sa vedem legea ANI si legea lustratiei votata si aprobata si de CCR