Cristian Jipa, judecator al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, implicat in dosarul de coruptie al lui Catalin Voicu, a declarat, miercuri, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca s-a dus, in noiembrie 2009, la o intalnire cu fostul senator, deoarece avea "o datorie morala" fata de acesta, care ii "salvase viata", relateaza Mediafax. Procurorii anticoruptie il cerceteaza pe senatorul Catalin Voicu pentru o presupusa interventie facuta pe langa judecatorul Cristian Jipa in favoarea senatorului PSD Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, Radu Mazare.

Judecatorul Cristian Jipa a fost audiat, miercuri, de membrii Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a CSM, avocata acestuia cerand respingerea actiunii disciplinare.

Judecatorul Jipa sustine ca a fost sunat, pe 26 noiembrie anul trecut, de catre senatorul PSD Catalin Voicu, care i-a cerut sa se intalneasca la restaurantul Select, pentru a discuta o problema foarte importanta. Desi initial a refuzat invitatia, motivand ca era obosit, insa, din cauza ca avea o "datorie morala" fata de Voicu, pentru ca ii salvase viata, s-a dus la restaurantul Select, unde se afla si senatorul PSD Alexandru Mazare, fratele primarului Constantei, Radu Mazare.

Magistratul a povestit si ca, in urma cu trei ani, a suferit o criza si a fost internat de urgenta, insa risca sa moara din cauza ca spitalul la care a fost internat nu avea aparatura. Sotia judecatorului, Ruxandra Jipa (deputat PSD, membra a Comisiei juridice de disciplina si imunitati), a apelat atunci la ajutorul senatorului Catalin Voicu, iar acesta s-a implicat pentru mutarea judecatorului la alt spital, unde a fost operat in regim de urgenta, lucru care i-a salvat viata.

Cristian Jipa a adaugat ca, la intalnirea de la restaurantul Select, a primit un bilet de la Catalin Voicu, pentru a afla numarul completului si numele judecatorilor. "Am avut un moment de cumpana. Acum imi vine sa-mi dau pumni in cap", spune Jipa. Magistratul a spus ca a ezitat daca sa ia biletul sau nu, insa s-a gandit ca informatiile cerute erau publice.

In plus, Jipa a sustinut ca a fost socat, pentru ca Voicu nu ii mai ceruse niciodata nimic si ca nu a vrut sa-l puna intr-o postura penibila in fata celorlalte persoane de la masa si din restaurant. El sustine, insa, ca a pierdut biletul si ca nu s-a interesat de informatiile cerute de Catalin Voicu.

Avocata magistratului, Alice Draghici, a cerut CSM respingerea actiunii disciplinare, sustinand ca la momentul intalnirii, senatorul Voicu nu era un inculpat, ci un general respectat. CSM urmeaza sa ia o decizie in acest caz.

  • Numele lui Cristian Jipa apare in stenogramele din cazul Voicu

In stenogramele cazului Voicu apare si numele lui Cristian Jipa, judecator la ICCJ, despre care Voicu spune, chiar in prezenta lui: ”Dansu' a fost unul din cei mai afectati oameni ca n-am iesit ministru de Interne, atunci. M-a sunat. Zice: Dom'le, inseamna ca sunteti un partid de tampiti”.

Iata un pasaj inedit din stenograme: judecatorul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Cristian Jipa, invinuit in dosarul Voicu, le declara procurorilor cu ocazia unei audieri: ”Relatia mea de amicitie cu Catalin Voicu se desfasura pe doua paliere: unul privind relatiile cotidiene, umane dintre noi, celalalt privind activitatea sa politica, unde eu l-am rugat din partea sotiei care este deputat PSD in prezent (n.r. Ruxandra Jipa) sa intervina la liderul de grup Hrebenciuc sa nu o mai marginalizeze pe sotie”.

Confesiunea judecatorului Jipa continua: ”Pe Catalin Voicu l-am perceput ca avea o pozitie foarte puternica in PSD, motiv pentru care am si apelat sa o sprijine pe sotia mea. Aceasta perceptie s-a format in timp, inca de pe vremea cand eram judecator la Tribunalul Bucuresti. Catalin Voicu mi-a prezentat in decursul timpului politicieni importanti, cum ar fi Hrebenciuc, Vanghelie, Miron Mitrea etc.”