Vicepresedintele Camerei Deputatilor Ioan Oltean a declarat vineri, la Bistrita, ca se cauta solutii prin care parlamentarii sa fie stimulati sa isi caute chirie in Capitala si sa nu mai stea la hotel, avand in vedere ca o astfel de cazare costa de trei ori mai putin decat una in regim hotelier, relateaza Agerpres.

"Biroul Permanent a avut ieri (joi -n.r.) o discutie importanta legata de diminuari de cheltuieli la nivel de Camera si s-a si aprobat un prim memorandum, care viza cheltuielile cu investitiile. Lucram la o analiza foarte serioasa in ceea ce priveste reducerea altor cheltuieli care vizeaza cazarea parlamentarilor, deplasarile in strainatate, telefoanele si toate celelalte cheltuieli. (...) Se identifica acum o modalitate prin care fie sa se renegocieze cu hotelurile pentru scaderea sumelor de plata, fie chiar o solutie prin care parlamentarii sa fie stimulati sa plece in chirie. In momentul acesta, cu un parlamentar care sta la hotel se cheltuiesc 268 milioane (n.r. lei vechi) pe an, cu un parlamentar care sta in oras se cheltuie aproximativ 90 de milioane, deci de trei ori e mai scump dincolo decat cei care stau in oras", a explicat Oltean.

Primul parlamentar care a renuntat, din data de 17 mai, la cazarea de la Hotel Bucuresti este deputatul PDL de Bistrita-Nasaud Ioan Nelu Botis, vicepresedinte al Comisiei de munca.

Decizia deputatului bistritean vine si ca urmare a aparitiei acestuia intr-un top al celor mai cheltuitori parlamentari pe luna martie, unde a ocupat pozitia a doua, cu peste 36.000 lei cheltuiti, fiind intrecut doar de colegul sau de partid, deputatul Petru Calian.

Botis a explicat, vineri, ca in luna martie a efectuat o deplasare la Bruxelles, in calitate de reprezentat al Parlamentului Romaniei in comisia care elaboreaza strategia pentru piata muncii pentru anul 2020, si ca aceasta deplasare l-a costat peste o mie de euro, ceea ce a dus la cresterea cheltuielilor lunare decontate prin Camera Deputatilor.

Ioan Nelu Botis spune ca se va muta cu chirie in sectorul 5, unde are doua oferte, prima dintre ele fiind chiar in cartierul Ferentari. Deputatul a anuntat, insa, ca nu va renunta la deplasarile cu avionul, deoarece i se par "prea obositoare" cele cu trenul.

Nici deputatul Ioan Oltean, presedinte al PDL Bistrita-Nasaud si vicepresedinte al acestui partid la nivel national, nu vrea sa renunte la zborurile cu avionul. "Nu poate fi comparat, ca si cheltuieli, un deputat de Giurgiu cu un parlamentar care sta in Bihor, Satu Mare, Maramures sau Bistrita-Nasaud, pentru ca numai doua drumuri de avion pe saptamana inseamna o suma de 10 milioane (lei vechi - n.r.)", s-a justificat Oltean.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca s-ar putea efectua, totusi, reduceri de cheltuieli in privinta transportului parlamentarilor, precum si a sumelor cheltuite de acestia cu telefoanele de serviciu.