Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca va solicita declasificarea tuturor documentelor care se refera la evenimentele din 19-20 martie 1990 de la Targu Mures, cand, potrivit acestuia, a existat un conflict sangeros intre cele doua comunitati, romana si maghiara, "nu in mod spontan, ci la instigarea unora", respectiv a unor "persoane care au facut parte din vechea nomenclatura de dinainte de 1989 si care au avut interesul de a mentine in continuare o tensiune si de a impinge eventual intr-un conflict cele doua comunitati", transmite Mediafax.

Mentionand ca acest conflict s-a soldat cu morti si foarte multi raniti, Marko a sustinut ca, la marcarea a 20 de ani de la aceste evenimente, este foarte bine sa fie accentuat ce s-a intamplat acolo, precum si invatamintele care pot fi trase.

Marko Bela a aratat ca o astfel de masura ar fi indicata in conditiile in care in doua sedinte consecutive Guvernul a declasificat o serie de dosare ale Revolutiei care pana acum au fost inaccesibile. "Eu cred ca la fel trebuie sa fie declasificate si acele dosare care se refera la zilele de 19-20 martie din Targu Mures si, in general, ceea ce s-a intamplat si ceea ce s-a incercat prin instigarea unora in zilele acestea. Asa cum avem dreptul sa stim ce s-a intamplat in decembrie 1989, fiindca de fapt ne privesc pe noi toti acele evenimente, la fel avem dreptul sa stim ce s-a intamplat in martie 1990 la Targu Mures", a mai spus el.