"In august 2008, tancurile rusesti au intrat in Georgia pentru a apara drepturile cetatenilor rusi, spuneau ei. Maine, ne putem astepta la acelasi lucru in Republica Moldova. Deseori am fost avertizati sa nu facem nimic ce ar intra in contradictie cu interesele legitime, cum spun ei, ale cetatenilor rusi, care se multiplica", a declarat primvicepresedintele PDM, Oleg Serebrian, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Serebrian sustine ca subiectul prioritar in timpul vizitei pe care Traian Basescu o va face miercuri si joi in Republica Moldova ar trebui sa fie rolul de intermediar al Romaniei in relatiile dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana.

Asculta emsiunea Discutia de luni

Descarca emisiunea in format MP3

Citeste cele mai interesante declaratii facute de Oleg Serebrian la Discutia de Luni:

  • Suntem restantieri la subiecte cum ar fi relatiile economice dintre cele doua tari. Tin sa va reamintesc ca Romania este in momentul de fata doar al 4-lea partener comercial si economic al Republicii Moldova, fiind devansata de Republica Belarus, spre exemplu.  In 1992, Romania se plasa pe locul doi.
  • Noi depindem 100% de livrarile de gaze care ne vin dinspre federatia Rusa. In plus, depindem si de mofturile Ucrainei. (...) A aparut ideea unui gazoduct de rezerva, care ar conecta sistemul de gazoducte din Republica Moldova cu cel din UE, implicit din Romania. Este vorba de un tronson nu foarte lung, Iasi - Ungheni.
  • Este cazul ca Romania sa ocupe treptat acel rol care i-a revenit pe nemeritat/meritat Ungariei, de intermediar in relatiile dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana. Stiti prea bine ca toti functionarii de rang inalt ai UE in Republica Moldova si in ce priveste relatiile cu Transnistria sunt dirijate inca de oficiali maghiari. Centrul de vize pentru Uniunea Europeana este langa ambasada Ungariei. In mare parte, acest lucru s-a datorat tensiunilor care existau intre Chisinau si Bucuresti in acel moment si faptului ca Vladimir Voronin a vrut sa excluda Romania din aceasta ecuatie. Nu voia in nici un caz ca Romaniei sa-i revina acest rol natural de punct de legatura dintre Republica Moldova si UE.
  • In mare parte, responsabila de agitatia legata de procesul de redobandire a cetateniei cade pe Uniunea Europeana. Daca regimul de vize, daca circulatia spre UE ar fi mai facila, macar daca ar fi cum este pentru cetatenii rusi, nu ar fi o presiune atat de mare. (...) Aici este o ambiguitate a Uniunii Europene, stupefianta. Bulgaria acorda foarte usor si repede zecilor de mii de bulgari din sudul Basarabiei, inclusiv din Republica Moldova, cetatenie bulgara, Bulgaria fiind si ea membru UE ca si Romania, insa trece cumva nepedepsita si neobservata aceasta generozitate a Sofiei. Pe de alta parte, nu cetatenia romaneasca este un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova, cum incearca unii ganditori politici din Vest sa spuna, nu cetatenia romaneasca aduce prejudicii Republicii Moldova, ci cetatenia rusa, despre care nu vorbeste nimeni. Si este curios faptul ca Rusia se ingrijoreaza si se lamenteaza despre faptul ca Romania ofera nu stiu cate mii de pasapoarte pentru cetatenii Republicii Moldova, ei oferind sute de mii de pasapoarte cetatenilor din spatiul ex-sovietic in fiecare an.
  • In august 2008, tancurile rusesti au intrat in Georgia pentru a apara drepturile cetatenilor rusi, spuneau ei. Maine, ne putem astepta la acelasi lucru in Republica Moldova. Deseori am fost avertizati sa nu facem nimic ce ar intra in contradictie cu interesele legitime, cum spun ei, ale cetatenilor rusi, care se multiplica. S-ar putea intampla ca maine, in orasul Balti, al doilea oras ca marime aflat sub controlul autoritatilor moldovene, majoritatea cetatenilor sa detina pasapoarte rusesti. Sunt deja foarte multi cetateni rusi acolo. Invocand acest pretext al cetatenilor rusi, care este un element al politicii ruse pentru asa zisa vecinatate imediata, Rusia isi face politica in tari precum Kazahastan, Republica Moldova, Ucraina, o politica foarte periculoasa, la care UE inchide ochii preferand sa vorbeasca despre pericolele cetateniei romanesti.
  • Ce spune istoricul Armand Gosu despre vizita lui Traian Basescu in Republica Moldova

NOTA: Asculta integral varianta AUDIO cu Oleg Serebrian si Armand Gosu. Interviul integral poate fi descarcat in varianta audio de pe site-ul HotNews.ro sau puteti asculta Discutia de Luni incepand cu orele 19:00 la Radio France International. Frecvente RFI ROMANIA: Bucuresti – 93,5 FM, Iasi – 97,9 FM, Craiova – 94 FM, Cluj – 91,7 FM. Discutia de luni poate fi preluata integral sau partial de televizuni cu citarea sursei.