Cel mai mare pericol pentru lilberali, in acest moment, il reprezinta "o intelegere tactica intre PDL si PSD" pentru introducerea votului uninominal majoritar, in unul sau doua tururi de scrutin. Avertismentul vine de la fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care scrie pe blogul sau ca o astfel de intelegere ar marginaliza PNL si "ar pregati terenul pentru bipartidism".

"Nimic nu le-ar conveni mai bine fostilor colegi din FSN decat un sistem politic simplificat, in care sa isi imparta puterea. PSD si PDL sunt adversari, dar asta nu ii va impiedica sa colaboreze pentru a marginaliza PNL. Cum? Simplu: impartindu-si puterea la nivel local si introducand sistemul de vot uninominal majoritar, neproportional", scrie liberalul.

Fostul sef al Executivului sustine ca "fostii colaboratori intru proiectul Johannis vor pune gand rau PNL". "Este timpul ca toti liberalii sa inteleaga acest lucru si sa lase deoparte politica romantica a bataliilor in declaratii. A venit timpul pentru realpolitik". Tariceanu revine si asupra subiectului intrarii liberalilor la guvernare. "PNL este partidul clasei de mijloc. (...) PSD-PDL au avut o guvernare programata pentru distrugerea clasei de mijloc din Romania. Adica a votantilor nostri. (...) De aceea, am si spus acum cateva saptamani ca trebuie sa luam in calcul intrarea la guvernare".

"In opozitie, PNL trebuie sa invete sa faca realpolitik. Trebuie sa invatam sa fim pragmatici. (...) Din pacate, PNL pare mai degraba in acest moment ghidat de interese personale, fara a avea o viziune si un obiectiv strategic care sa-i permita sa-si continue tendinta ascendenta amorsata in 2004", a acuzat Calin Popescu Tariceanu.