Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, spune pe blogul sau ca hotararea de vineri a social democratilor, care i-au acordat un vot de incredere lui Mircea Geoana a fost "o decizie inteleapta, cu un sens foarte clar".

  • "Asta a adoptat PSD la sedinta de vineri a Comitetului Executiv National - o decizie fireasca, prin care am refuzat sa intram intr-o logica a confictului si a scandalului, impuse din afara partidului. Formal, Comitetul Executiv nu poate da un vot de incredere nimanui, nici macar sefului partidului, fiindca acest vot nu este dat, in realitate, decat de Congresul partidului. (...)
  • "Si eu, dar si colegii mei, am pus pe primul loc partidul si dorinta de a “nu desira pulovarul”. Declansarea, pe loc, a unei furii revansarde si a unei frenezii conflictuale, derivand din dezamagire si din frustrari, nu ajuta pe nimeni. Am mai trecut prin asta in 1997 si am vazut cat de greu a fost ce a urmat.Am mai trecut prin asta in 2004 si in anii urmatori si am vazut ce a urmat. O armata care mai intai isi omoara generalul si apoi se gandeste ce are de facut risca sa se destrame.
  • Miza sedintei de vineri nu a fost statutul lui Mircea Geoana, el  urmand sa vina si sa prezinte in fata Congresului ce a realizat – inclusiv in campania electorala – si, eventual, daca mai doreste un mandat, proiectul sau de viitor. Acolo, la Congres, vom vedea  daca PSD va continua sau nu in aceasta formula.

Nastase considera ca Traian Basescu nu se schimba si nu vrea reconciliere, si are chiar intentii ascunse in ceea ce priveste PSD.

El vrea, in opinia mea, patru lucruri, scrie Nastase:

  • Vrea “domesticirea” PSD, astfel incat din opozitie sa nu reprezinte o amenintare. De aceea, Basescu nu e deloc dezinteresat de cine va conduce partidul. Si va lucra din umbra pentru a-si impune varianta cea mai convenabila.
  • Vrea, in acelasi timp, si slabirea PNL si a lui Antonescu, pentru ca PDL sa ramana singur si puternic pe zona de dreapta.
  • Vrea asigurarea controlului total asupra guvernarii, dar si inventarea unei formule care sa ii asigure identificarea unui tap ispasitor peste jumatate de an, atunci cand efectele guvernarii nu vor mai putea fi ascunse (de aici si ofertele otravite facute unor colegi sau unor liberali)
  • In fine, vrea si dobandirea unui control tot mai mare asupra infrastructurii administrative din tara, pentru a pregati in liniste alegerile locale si parlamentare din 2012 (vezi atacurile pornite impotriva primarilor si consilierilor nostri).