Biroul Electoral Central a decis joi ca alegatorii care voteaza doar pentru unul dintre scrutine, prezidentiale sau referendum, sa nu se mai poata prezenta la urne pentru a vota si la celalalt scrutin, in situatia in care se razgandesc, informeaza NewsIn.

BEC a hotarat ca "alegatorii care si-au exercitat dreptul de vot la alegerile pentru Presedintele Romaniei si la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009, pentru ambele evenimente electorale, sau pentru unul singur dintre acestea, si carora li s-a aplicat pe actul de identitate stampila cu mentiunea "Votat" si data scrutinului, nu-si vor putea exercita inca o data dreptul la vot in data de 22 noiembrie".

De asemenea, celor care opteaza sa voteze si pentru referendum li se inmaneaza in mod obligatoriu ambele buletine de vot, cel pentru reducerea numarului parlamentarilor si cel pentru Parlamentul unicameral.

  • "Alegatorul care doreste sa-si exprime dreptul de vot la referendumul national va primi in mod obligatoriu ambele buletine de vot corespunzatoare celor doua intrebari de la referendum, neavand posibilitatea de a opta pentru una sau alta din intrebari", mentioneaza decizia BEC.

Buletinele de vot pentru referendum vor fi tiparite in doua culori, negru si respectiv albastru, fiecare culoare corespunzatoare uneia dintre cele doua intrebari. La fel, urnele pentru referendum vor fi vopsite in doua culori.

BEC a decis ca "introducerea unui buletin de vot in alta urna decat cea special destinata nu atrage nulitatea acestuia".

BEC a mai hotarat ca, in indeplinirea atributiilor de solutionare a contestatiilor fata de operatiunile si activitatea sectiilor de votare, Birourile Electorale Judetene si cele ale sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si cel pentru sectiile de votare din strainatate, sa poata dispune inclusiv renumararea voturilor exprimate in sectiile de votare arondate.