Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru dare de mita in dosarul "Matusa Tamara", anunta Directia Nationala Anticoruptie.

Alaturi de Adrian Nastase, au mai fost trimisi in judecata, in acelasi dosar, Ioan Melinescu, fost presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor intre anii 2001-2004, acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii, si Ristea Priboi, fost consilier al premierului Nastase Adrian, si fost deputat in perioada 2000-2004, acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.

Dosarul in care cei trei au fost trimisi in judecata va fi trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

  • De ce il acuza procurorii pe Adrian Nastase

Potrivit comunicatului DNA, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, i-a contactat, cu sprijinul persoanei denuntatoare, pe Ristea Priboi si Adrian Nastase, carora le-a comunicat ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unei sume de 400.000 USD, intr-un cont bancar avand-o ca titular pe Nastase Daniela, sotia inculpatului Nastase Adrian. Cu aceasta ocazie, Ioan Melinescu i-ar fi promis lui Adrian Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Adrian Nastase s-ar fi declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate.

Ca urmare a acestei intelegeri, dupa numirea sa, la data de 28.12.2000, in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Adrian Nastase a determinat, in prima sedinta de Guvern, emiterea H.G. nr.1399/30.12.2000, pe care a si semnat-o in calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotarare a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Ioan Melinescu, fiind revocat fostul presedinte Adrian Cucu, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD in contul Danielei Nastase).

Procurorii arata ca, in urma numirii in aceasta functie, abuzand de prerogativele ce-i erau conferite, precum si de lipsa unor reglementari stricte cu privire la circuitul lucrarilor in cadrul Oficiului, Ioan Melinescu a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Daniela Nastase), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Ristea Priboi, consilier al primului ministru Adrian Nastase, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma.

La data de 18.01.2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat organele de urmarire penala cu privire la disparitia lucrarii nr.S3439/1999.

  • Adrian Nastase: Resping acuzatiile mincinoase, dosarul e unul politic

"Resping in mod categoric acuzatiile mincinoase formulate impotriva mea, in cadrul dosarului Melinescu. Este un dosar inceput in anul 2006, pe baza unor delatiuni facute de un om aflat in arest (Genica Boerica), si care nu are niciun fel de dovada in ceea ce priveste acuzatiile impotriva mea", scrie Adrian Nastase, pe blogul personal.

"Dupa alegerile din 2004, procurorii, sustinuti de actualul presedinte, au deschis impotriva mea peste 20 de dosare, cu tot felul de acuzatii aberante. Pe rând, acuzatiile s-au retras si au ramas in prezent doar trei: cea referitoare la termopane, cea referitoare la cazul Melinescu si cea referitoare la cheltuielile din campania electorala din 2004. Pentru ultima acuzatie, deja sunt in instanta, unde imi voi dovedi nevinovatia", sustine fostul prim-ministru.

"In ce priveste dosarul Melinescu, acesta se rezuma, pe scurt, la urmatoarele: la inceputul anului 2006, Genica Boerica, aflat la acea data in inchisoare (mentionez ca arestarea s-a produs in timpul mandatului meu, in octombrie 2004), a facut un denunt. In acel denunt, ma acuza ca i-as fi promis lui Ioan Melinescu numirea in calitate de presedintel al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in schimbul accesului la un dosar. Ulterior, domnul Boerica a si recunoscut la un post tv ca a facut acest denunt strict pentru a obtine punerea sa in libertate", mai spune Adrian Nastase.

"Acest dosar este un dosar care a inceput politic, a avut miza si obiective politice si, iata, ajunge in instanta tot intr-un moment politic. Nu sunt vinovat de acuzatiile care mi se aduc si voi demonstra acest lucru in fata judecatorilor", incheie fostul premier.

  • Adrian Nastase, fara imunitate din martie 2009

Adrian Nastase a ramas fara imunitate parlamentara in martie anul acesta, cand Legislativul a avizat inceperea urmaririi penale in cazul sau, la solicitarea DNA.

"Stiu si eu si stiti si dumneavoastra ca dosarele vor ajunge la domnul Daniel Morar, care le va trimite in instanta cand si daca va avea nevoie dl.Traian Basescu", a afirmat atunci Adrian Nastase.

Fostul prim-ministru al Romaniei in perioada 2000-2004 este acuzat de fapte de coruptie in mai multe dosare.

Stirea se actualizeaza.