Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a primit termen-limita pana simbata pentru a introduce amendamentele cerute expres de premierul Emil Boc in textul proiectului de lege privind reforma in educatie.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca Andronescu va fi demisa daca nu va opera modificarile lui Boc, urmind ca proiectul de lege sa fie trimis spre Parlament tot in varianta agreata de PDL.

Vezi in documentul atasat amendamentele formulate de premier (in format extins)

Iata cele mai importante amendamente formulate de Emil Boc - in rezumat:

1. Eliminarea vechimii drept criteriu de avansare in invatamintul superior. Accentul este mutat pe competenta, astfel incit tinerele cadre didactice din invatamintul superior sa aiba posibilitatea de a avansa in cariera pe baza valorii profesionale.

2. Eliminarea posibilitatii de ocupare a functiilor de conducere de catre persoane aflate dupa virsta de pensionare. Premierul a cerut limitarea numarului de mandate strict la doua, eliminarea ambiguitatilor care permiteau mai multe mandate nesuccesive si respectarea virstei legale de pensionare.

3. Depolitizarea. Premierul a solicitat includerea formulei: “Directorul de scoala nu poate fi membru al unui partid politic pe intreaga durata a exercitarii mandatului”.

4. Includerea unui cod deontologic la nivelul universitatilor, care sa elimine cazurile de nepotism. Amendament cerut: “dupa promulgarea acestei legi, se interzice ocuparea posturilor de conducere in aceeasi universitate de catre rudele pana la gradul II, inclusiv. De asemenea, se interzice ca rude pana la gradul II sa voteze simultan in acelasi consiliu profesoral sau Senat”.

5. O mai mare autonomie la nivelul scolilor. Premierul a cerut dublarea numarului de ore care sa ramina la decizia scolii/ in dezvoltare locala la 20%.

6. Raspunderea universitara. Premierul a cerut instituirea unor sanctiuni clare pentru universitatile care incalca legislatia si comit abuzuri - sanctiuni care merg pina la suspendarea rectorului, reducerea sau eliminarea temporara sau definitiva a finantarilor din surse publice, nerecunoasterea diplomelor.