"Nu va mai amagiti cu salariile crescute inainte de alegeri, a caror crestere o pierdeti in cateva luni, prin inflatie", a afirmat, vineri, presedintele Traian Basescu, prezent la Congresul Cadrelor Didactice din Romania si de peste hotare. El a mai apreciat ca deprecierea din sistemul de invatamant ar fi rezultatul unei "bune intelegeri" intre politicieni si sindicate.

  • "Eu aici nu am venit nici sa va promit salarii, nici sa va spun nimic altceva decat sa va dau semnalul meu de respect si in acelasi timp sa va conving ca aveti nevoie sa va implicati intr-un sistem de educatie performant. Nu se poate numai cu satisfactii din acelea negociate de sindicate, din cand in cand. Nu se poate", a afirmat Traian Basescu, citat de Mediafax.
  • "Toti stim foarte bine ce inseamna aruncarea cu bani inainte de alegeri, inseamna inflatie in lunile dupa alegeri si veniturile raman tot acolo, iar capacitatea de a cumpara a dascalului se diminueaza proportional si in deplin acord cu excesele facute inainte de alegeri", a mai spus presedintele.
  • "Apelul meu la dumneavoastra este sa nu va pacaliti, sa fiti realisti, sa alegeti solutiile care pun sistemul de educatie in stare de performanta, pentru ca Romania este condamnata daca tinerii nu vor face performanta ca urmare a scolii pe care au facut-o si vom ramane un vesnic importator de orice", a adaugat seful statului.
  • Traian Basescu a tinut sa faca si o radiografie a situatiei actuale a educatiei, precizand ca o cauza a acestei situatii este faptul ca sistemul educational a fost pastrat centralizat: "O sa va spun un lucru care nu o sa va placa. Daca s-a produs o depreciere majora a sistemului de educatie, el este rezultatul bunei intelegeri intre politicieni si sindicate", le-a transmis Basescu profesorilor prezenti la Congres.
  • Seful statului a mai adaugat ca intotdeauna, inainte de alegeri, s-au facut compromisuri pe seama calitatii educatiei, apreciind ca, de cele mai multe ori, aceste intelegeri au fost facute "cu amagiri de moment, prin peticirea Legii salarizarii sau Legii educatiei, prin obtinerea unor satisfactii de moment, in detrimentul temeiniciei actului de educatie si a sistemului de salarizare".

In octombrie anul trecut, inaintea alegerilor parlamentare, Traian Basescu a promulgat legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, adoptata cu unanimitate de voturi in Legislativ. Ulterior, legea nu a mai fost aplicata, iar seful statului afirma, in ianuarie 2009, ca accentuarea crizei economice pune sub semnul intrebarii majorarea salariilor cadrelor didactice.