Liderul PC Dan Voiculescu il acuza pe Emil Boc ca i-a furnizat informatii false atunci cand i-a comunicat ca sumele necesare acordarii despagubirilor conform Legii 1/2009 "sunt inexistente", spunand ca va cere inceperea procedurilor pentru urmarirea penala impotriva sefului Executivului, , se arata intr-un comunicat remis Mediafax.

"Senatorul Dan Voiculescu intentioneaza sa solicite demararea procedurilor parlamentare pentru inceperea urmaririi penale impotriva premierului Emil Boc. (...) il acuza pe primul ministru ca, raspunzand la interpelarile referitoare la nepublicarea in termenul legal a Normelor metodologice privind aplicarea Legii nr. 1/2009, i-a furnizat informatii false. Concret, Emil Boc a comunicat, atat sub propria semnatura, cat si prin intermediul Ancutei Geanina Opre, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, ca sumele din fondul din care ar trebui sa acorde despagubirile conform Legii nr.1/2009 «sunt inexistente»", se arata in documentul citat.

Potrivit comunicatului, pentru a verifica aceste informatii, Dan Voiculescu a solicitat, in data de 14.04.2009, ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, sa prezinte situatia reala a fondului. "In data de 25.05.2009, mult peste termenul legal in care un ministru este obligat sa raspunda unei interpelari, Gheorghe Pogea a raspuns, in scris, ca in fiecare an, din 2005 pana in 2009, incasarile in fondul respectiv au fost mult mai mari decat platile efectuate, soldul anual fiind de fiecare data pozitiv, la sfarsitul primului trimestru din anul 2009 atingand o valoare de 28.856.231 RON. In mod evident, aceasta suma, chiar daca nu va putea acoperi toate solicitarile, exista si permite declansarea procesului de despagubire. Implicit, atat premierul Boc, cat si subordonata domniei sale au transmis informatii false vicepresedintelui Senatului", sustine Dan Voiculescu.

Potrivit comunicatului, fapta Ancutei Geanina Opre, presedinte al ANRP, se incadreaza in prevederile art. 289 Cod penal, care reglementeaza infractiunea de fals intelectual, iar fapta premierul Emil Boc se incadreaza in prevederile art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala, care sanctioneaza cu inchisoare de la doi la 12 ani "prezentarea, cu rea-credinta, de date inexacte Parlamentului sau Presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului".

"Premierul Boc a prezentat date inexacte pentru a justifica neaplicarea unei legi in vigoare. In mod evident, neaplicarea legii aduce o atingere grava intereselor statului. In consecinta, voi analiza posibilitatea declansarii urmaririi penale impotriva primului ministru Emil Boc, care risca, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pana la 12 ani de inchisoare", a declarat Dan Voiculescu.

Senatorul ii cere totodata premierului sa indice "momentul in care ar trebui sa isi depuna mandatul un prim-ministru care recunoaste, printr-un document oficial, ca nu poate aplica legea".

Legea Voiculescu

Stadiul elaborarii normelor metodologice de aplicare a Legii 1/2009 pentru modificarea si completarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 a facut obiectul unui schimb de adrese intre premierul Emil Boc si presedintele fondator al PC, senatorul Dan Voiculescu.

Legea de modificare a regimului caselor nationalizate prevede ca imobilele care au fost instrainate in temeiul dispozitiilor Legii 112/1995 nu sunt restituite in natura, ci doar in echivalent. Persoanele care au primit despagubiri in baza Legii 112 pot solicita restituirea in natura numai daca imobilul nu a fost vandut pana la data intrarii in vigoare a noii legi si numai dupa returnarea sumei reprezentand despagubirea primita, acualizata conform cu indicele de inflatie.

Chiriasii care au cumparat imobile in baza legii 112 si ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile au dreptul la asigurarea cu prioritate a unei locuinte de catre consiliile locale sau de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei.

Sumele platite de aceste persoane pentru cumpararea imobilului nationalizat si care ulterior a fost restituit proprietarului, constituie, prin actualizare la nivelul pietei, avans la noul imobil, pe care au dreptul sa il cumpere de la stat.