In cadrul unei intalniri cu reprezentantii comunitatii romanesti din Franta, presedintele Traian Basescu a declarat ca in Parlament mai exista 5% din fostul activ PCR si ca deja influenta lor este minora. Generatia despre care vorbiti in mare parte este o generatie care nu mai are acces la putere. V-o spun cu responsabilitate. Ca mai exista in Parlament 5% din fostul activ al PCR, mi se pare ca deja am intrat pe un trend care nu mai poate fi dat inapoi, iar influenta lor este minora deja. (...) Daca nu s-a facut ce trebuia sa se faca in '90, in 2009 parca a ne mai intoarce este prea mult, a spus seful statului, citat de Mediafax.

Acum a venit vremea istoricilor si mie mi se pare cel mai important lucru sa se scrie adevarat despre istoria celor 50 de ani. Nu sunt un pacifist fara rezerve, dar nu stiu daca este mai important sa condamnam decat sa scriem adevarul despre epoca comunista, a mai spus Basescu.

Presedintele a criticat faptul ca Legea lustratiei nu este operabila: Stiti foarte bine ca exista in Parlament o Lege a lustratiei care nu poate fi trecuta pentru ca este anticonstitutionala. Din pacate, asa s-a scris Constitutia, a spus seful statului.

Prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie (...) m-am dezamagit pe mine insumi. Daca puteam, bagam si PNL si UDMR

In cadrul aceleiasi intalniri, presedintele a mai spus ca s-a dezamagit si pe sine cand a luat decizia de a sustine, in decembrie 2008, o alianta intre PDL si PSD, dar a justificat alegerea - a facut-o pentru a asigura stabilitatea politica a Romaniei: Multi dintre dumneavoastra ati sustinut o alta solutie decat cea de stanga. Cred ca, prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie, pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine insumi.

Intr-o perioada care se prefigura de criza, as fi putut, dintr-o vointa politica care sa-mi respecte toate abordarile trecute, as fi putut fi un presedinte care sa isi impinga tara intr-o situatie de instabilitate politica pentru a-si reaspecta niste crezuri. (...) Am preferat sa sacrific crezurile mele, decat sa sacrific Romania impingand-o in instabilitate politica. Pentru asta pot fi judecat, pot fi apreciat, dar important e ca Romania sa aiba stabilitate, a spus seful statului.

Daca puteam, bagam si PNL si UDMR. (...) Am vrut sa-i aduc pe toti la guvernare, dar n-am putut. (…) Sa vedem, dar sa scapam de criza asta. Sa scap de criza asta, a mai spus presedintele.