Parlamentarii vor sa-si aroge meritele la elaborarea Codului Penal. Mai exact, deputatii care au lucrat la proiectul de lege trimis de Guvern privind Codul Penal vor sa-si aroge meritul si semneze pe textul legii drept initiatori. Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, le-a propus membrilor comisiei de Cod sa isi treaca numele pe proiectul de lege ca initiatori. Ponta explica ca, astfel, proiectul propus de Guvern devine o initiativa legislativa parlamentara si va avea mai multe sanse sa fie adoptat rapid. In schimb, reprezentantii Guvernului si totodata ai Coalitiei nu au fost consultati in acest sens.

"I-am consultat pe membrii comisiei si, pana la urma, este si o decizie politica in masura in care noi am si lucrat la acest proiect, nu este proiectul nostru 100%, dar am modificat foarte mult fata de varianta initiala. In al doilea rand, am indeparta problema vizavi de partea de transparenta invocata de ONG-uri, am indeparta si problema de termene, pentru ca e un proiect nou, si mai avem si un semnal nou, pe care Comisia Europeana l-a cerut, acela de a avea un consens politic", a explicat Ponta.

Presedintele comisiei de Cod Penal sustine ca aceasta propunere nu a fost discutata nici la Guvern nici in Coalitie. Ponta a declarat ca cel mai probabil o decizie in interiorul Coalitiei in acest sens va fi luata saptamana viitoare.

"Am facut aceasta propunere in mod special pentru membrii PNL si UDMR ai subcomisiei, astfel incat sa inlesneasca dezbaterea si adoptarea in Parlament. Daca reprezentantii celor doua partide accepta sa-si treaca numele pe proiectul Codului Penal in plen, n-ar mai trebui sa fie taraganat si amanat votul. In masura in care avem, practic, toate cele patru grupuri parlamentare reprezentate, eu zic ca evitam dezbaterile politice in plen", a declarat el.

Comisia care s-a ocupat de retusarea proiectului de lege venit de la Guvern pe Codul Penal a incheiat in mare parte amendarea acestuia. Potrivit lui Ponta, saptamana viitoare, cel mai tarziu miercuri, Codul Penal va fi adoptat de comisie, tradus si trimis catre Comisia Europeana.