Distribuirea banilor in judet este un nou motiv de scandal in interiorul Coalitiei. PSD si PD-L se acuza reciproc ca in teritoriu Consiliile Judetene impart banii dupa culorea rosie respectiv portocalie. Potrivit surselor Hotnews.ro, in sedinta Coalitiei de luni social democratii i-au acuzat pe partenerii de guvernare ca la Bistrita Nasaud primariile social-democrate au fost defavorizate. In replica, PD-L le-a reprosat ca la Olt situatia este exact pe dos. Edilii locali ai PSD ameninta cu razvratirea daca nu obtin banii pntru primariile proprii.

Dupa ce saptamana trecuta PSD Bistrita a rupt protocolul de colaborare cu PD-L la nivel judetean din cauza baniilor, primarii social-democrati din mai multe zone ale tarii au inceput sa-si declare nemultumirea. Surse social democrate au declarat pentru Hotnews.ro ca primarii fac presiuni la centru pentru a obtine bani pentru zonele care le conduc.

Sursele social-democrate sustin ca, pe langa Bistrita Nasaud, si la Caras Severin primarii PSD au fost lasati pe dinafara la impartirea banilor. Consiliul Judetean condus de PD-L a directionat banii catre primariile de culoare portocalie si catre liberali. Aceleasi surse sustin ca primarii social-democrati vaduviti de banii de la judet au amenintat conducerea PSD ca in campania electorala pentru europarlamentare vor sustine adversarii partidului.

Tensiuni in Coalitie

Pe de alta parte, la sedinta saptamanala a Colaitiei, liderii celor doua partide s-au acuzat reciproc de imparatirea fondurilor in functie de culoarea politica a primariilor. Potrivit surselor Hotnews.ro, social-democratii ar fi cerut garantii partenerilor de guvernare ca primarii PSD nu vor mai avea de suferit si ca la urmatoarea rectificare bugetare vor primi banii necesari.

In replica, PD-L ar fi promis ca, in masura in care consiliile judetene conduse de PSD vor include si primariile PD-L la distribuirea banilor, situatia se va rezolva. Democrat liberalii au replicat amintindu-le partenerilor ca la Olt si la Hunedoara edilii PD-L au fost exclusi de la impartirea fondurilor.

La finalul sedintei, presedintele PSD, Mircea Geoana a somat inca o data partenerii de guveranare sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei de la Bistrita Nasaud.

Geoana: Ostilitate nejustificata

"O ostilitate nejustificata din partea conducerii PDL la Bistrita determina din partea organizatiei noastre de acolo o separare a destinelor cu privire la relatiile intre PSD si PDL la nivelul judetului Bistrita Nasaud. In acest moment, cred ca e obligatia primului-ministru sa-si disciplineze colegii pentru a putea sa revenim la o discutie mai constructiva la nivelul acestui judet", a declarat Geoana.

In schimb, PD-L , prin vocea vicepresedintelui Ghoerghe Flutur a adoptat un mesaj impaciuitor."Este un caz pasager ceea ce s-a intamplat la Bistrita. Eu cred ca la orice problema punctuala exista solutii. Acolo unde neintelegerile persista, daca sefii zonali nu le vor rezolva, vor fi chemati la centru".

Biroul Permanent Judetean al PSD Bistrita-Nasaud a rupt vineri protocolul de colaborare cu PD-L pentru ca la impartirea banilor, primariile PSD au primit cele mai putien fonduri. Mai exact din suma peste 17 milioane de lei, pe care a impartit-o Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud (PDL), peste 10 milioane de lei au ajuns la cele 22 de primarii PDL, 3,42 milioane de lei la noua primarii PNL si 3,68 milioane lei a fost impartiti de 33 de primarii PSD, cele mai multe dintre acestea aflandu-se in prezent in incapacitate de plata.