Institutia Prezidentiala a Ungariei a publicat, vineri, pe site-ul propriu, un comunicat in care afirma ca vizita presedintelui Solyom Laszlo in Romania a fost devansata pentru ziua de sambata, pentru ca autoritatile aeronautice romane i-au retras permisiunea de aterizare duminica la Tg. Mures.

Seful statului ungar trebuia sa ajunga la Targu Mures duminica dupa-amiaza, de acolo urmand sa participe la festivitati dedicate Revolutiei din 1848, in judetul Harghita, transmite NewsIn. “Vizita presedintelui Solyom Laszlo, programata pentru dupa-amiaza zilei de duminica, in Romania, in Secuime, a fost devansata pentru dupa-masa zilei de sambata. Schimbarea datei a fost necesara pentru ca autoritatile aeronautice au retras permisiunea de aterizare la Targu Mures”, se arata in comunicatul de presa de pe site-ul oficial al Institutiei Prezidentiale Ungare.

  • Directorul Aeroportului din Tg. Mures sustine ca autorizatia de aterizare a lui Solyom e valabila

Directorul aeroportului „Transilvania” din Targu Mures, Stefan Runcan, a declarat vineri ca avionul militar cu care soseste presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, la Tg Mures are aviz de survol si aterizare pentru duminica, in jurul orei 17.00, transmite NewsIn. „Noua nu ni s-a comunicat ca ar fi anulat zborul. Ni s-a cerut permisiunea si am acceptat. Oricum, comunicarile se fac direct la MApN, fiind vorba despre un avion miliar. La aceasta ora nu sunt modificari”, a declarat Runcan.

  • Vizita presedintelui Ungariei nu era "oportuna", fiindca intentiona sa sustina autonomia teritoriala

UDMR a dat miercuri publicitatii un comunicat de presa prin care acuza "autoritati abilitate ale statului roman" ca l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, sa nu vina in Romania pe 15 martie. Autoritatile romane i-ar fi transmis presedintelui ungar ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

Potrivit acelorasi surse, autoritatile romane vor sa dea dovada de "responsabilitate si intelepciune" pentru a nu lasa ca "atitudinea presedintelui Solyom sa afecteze bunele relatii dintre cele doua state”. Sursele citate au mai declarat ca, "mai ales intr-un moment in care criza economica se agraveaza", romanii si maghiarii "au nevoie sa fie uniti, nu dezbinati".

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca "este problema autoritatilor romane", intrebat care este opinia sa in legatura cu acuzatia potrivit careia autoritati abilitate ale statului roman l-ar fi sfatuit pe presedintele Ungariei sa nu viziteze Ardealul pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Uniunea mai sublinieaza ca respingerea vizitei presedintelui Solyom Laszlo este o decizie proasta si ca formatiunea il primeste cu placere pe seful statului vecin in "casa comuna a maghiarilor si romanilor, in Ardeal, in Secuime sau altundeva”. Comunicatul este semnat de presedintele UDMR, Marko Bela, si de presedintele executiv, Kelemen Hunor.

  • MAE a fost informat marti de Ambasada Ungariei ca presedintele Solyom vine in judetul Harghita

Contactat joi de NewsIn, Kelemen Hunor a afirmat ca UMDR s-a referit la Ministerul Afacerilor Externe atunci cand a spus de institutiile abilitate. "Autoritatile abilitate in cazul acesta nu sunt primariile din Harghita, asemenea vizite se aranjeaza la nivel de MAE", a spus Kelemen.

Ministerul Afacerilor Externe a fost informat marti de Ambasada Ungariei la Bucuresti ca presedintele Laszlo Solyom va participa la 15 martie la festivitatile organizate la Cozmeni, in judetul Harghita, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, au declarat pentru NewsIn surse diplomatice.