Coordonatorul politic al campaniei electorale a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat, duminica, intr-o emisiune la Antena 3, ca intre PNL si PSD exista o lipsa serioasa de incredere, mentionand ca PSD nu este unit si poate fi usor de jucat politic.

"Din pacate, intre PNL si PSD in acest moment exista o stare serioasa de lipsa de convingere si incredere in capacitatea celuilalt partid de a sustine o solutie comuna. Si asta e de cateva luni. (...) Exista o mica problema cu PSD, care nu a castigat alegerile. PSD poate isi doreste ca toate lucrurile in acest moment sa graviteze in jurul sau. Daca rezultatul ar fi fost cel din exit-poll-uri, fara indoiala PSD, si o spun cu toata sportivitatea, ar fi fost partidul in jurul caruia graviteaza toate", a sustinut Bogadn Olteanu, citat de Mediafax.

Liberalul a mentionat ca PNL va forma o majoritate cu PSD in momentul in care va dovedi ca e unit, replicand la afirmatia ca "PNL poate forma majoritatea cu PSD": "Cu care PSD?".

"Cu care PSD sa formam majoritatea? Cu acel PSD care se duce la restaurant cu cei de la PDL, cu acel PSD care s-a dus de doua ori la Palatul Cotroceni in aceasta saptamana, cu acei lideri foarte puternici si foarte respectabili care spun ca ei se duc cu PDL. PNL si PSD formeaza o majoritate numeric vorbind doar in conditiile in care PSD e unit. Si PSD inca nu a aratat nici PNL-ului si cred nici PDL-ului ca este unit. Partidul care se va prezenta dezbinat este cel mai usor de jucat politic”, a mai comentat Olteanu.

El a mentionat ca, din pacate, exista o situatie echilibrata in Parlament, "in care un partid nu a reusit sa se detaseze", adaugand ca intr-o democratie partidul care castiga alegerile este indreptatit sa formeze guvernarea.

"Intr-o democratie, cel care castiga alegerile este indreptatit moral sa formeze guvernarea, sa aleaga cu cine vrea sa se asocieze. In acest moment PSD si PDL se afla pratic la egalitate, cu un avantaj enorm pentru PDL, dat de faptul ca presedintele Traian Basescu il sustine”, a spus Olteanu.

Bogdan Olteanu: Daca PSD accepta cota unica, PNL poate porni o constructie politica impreuna

Olteanu a tras concluzia ca liberalii au vorbit si cu PDL, si cu PSD acelasi lucru si ca delegatia PNL a iesit foarte multumita de la negocierile cu PSD: "Le-am propus niste teme. Am iesit foarte multumiti de la intalnirea cu PSD, pentru ca avem speranta ca si dansii s-ar putea sa fie de acord cu cota unica si ajungem la o formula in care cele trei mari partide sunt de acord pe o tema publica importanta".

Negociatorul PNL a mai declarat ca in cazul in care PSD accepta cota unica, liberalii pot porni o constructie politica impreuna, fara sa mentioneze daca este vorba de alianta de guvernare, de alianta parlamentara sau de postul de premier, precizeaza NewsIn.

La precedentele negocieri, cu PD-L, principala conditie impusa de PNL a fost functia de premier. Aceasta conditie nu a fost mentionata de liberali dupa negocierile cu social-democratii.