Parlamentul a adoptat marti cele doua motiuni simple depuse de PSD, care vizau situatia din sistemul de educatie si din agricultura. Motiunea "Guvernarea de dreapta, un esec pentru educatie", care solicita demisia ministrului Cristian Adomnitei si a secretarului de stat Svetlana Preoteasa a fost votata de 141 de deputati.

Impotriva au votat 68 de deputati, in timp ce doi s-au abtinut.

Motiunea simpla "Guvernarea de dreapta, un esec pentru educatie" cere demisia ministrului Cristian Adomnitei, promovarea initiativei legislative a PSD privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, prezentarea unei situatii exacte a repartizarii resurselor financiare pentru infrastructura, criteriile de alocare si rezultatele obtinute, analiza rezultatelor examenelor si testarilor nationale cu propuneri concrete pentru ameliorarea calitatii si recredibilizarea sistemului, solutii concrete pentru diminuarea efectelor propuse de retrocedarea masiva a cladirilor de scoli si gradinite.

Motiunea simpla PSD pe tema agriculturii a fost adoptata marti de Senat cu 86 de voturi pentru si 37 impotriva, masurile propuse de initiatori fiind obligatorii pentru Guvern, potrivit prevederilor Regulamentului Camerei superioare, considerate constitutionale de CCR, potrivit NewsIn.

PSD solicita Guvernului prin textul motiunii simple pe agricultura, intitulata "Promisiuni si minciuni = 'sprijinul' acordat agricultorilor de Guvernul Tariceanu", acordarea unui sprijin financiar de 700 lei/ha pentru asigurarea motorinei, a semintelor, pesticidelor si a ingrasamintelor necesare culturilor agricole, asigurarea depozitarii recoltelor de grau, alocarea a cel putin 4% din PIB agriculturii incepand cu anul 2009 si acordarea din fonduri publice a 20-30% din volumul creditelor acordate pentru productia din sectorul vegetal si zootehnie.

Cei 38 de semnatari ai motiunii acuza Guvernul de proasta administrare a fondurilor europene, care a dus, potrivit lor, la sistarea platilor efectuate prin programul SAPARD.

"Dupa 20 de luni de la aderarea la Uniunea Europeana, nu s-a acordat nicio suma din fondurile europene de dezvoltare rurala si pescuit, ba mai mult s-a ajuns la sistarea platilor efectuate prin Programul SAPARD, aspect pe care autoritatile romane au incercat sa il ascunda opiniei publice", acuza semnatarii motiunii.

Tariceanu cheama liderii PSD la consultari.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a adresat reprezentantilor PSD, initiatorii celor doua motiuni simple dezbatute in Camera Deputatilor si in Senat, invitatia de a participa la consultari, la Palatul Victoria, in aceasta seara, de la ora 19.30.