Comisia Juridica din Senat a votat, joi, un amendament la legea 303/2004 privind statutul magistratiilor prin care ii elimina sefului statului posibilitatea de a-l mentine in functie pe seful DNA, Daniel Morar. Modificarea adoptata de senatori prevede ca numirea la sefia DNA, DIICOT si Parchetul ICCJ sa fie facuta de catre CSM, la propunerea Ministerului Justitiei si cu avizul Sectiei de procurori din cadrul CSM. In prezent, legea ii da dreptul sefului statului sa numeasca procurorii sefi. Modificarea a fost initiata si sustinuta de senatorii PSD, PNL, PC si PRM.

Potrivit hotararii comisiei juridice, procurorul general, seful DNA si adjunctii acestora vor putea fi numiti numai daca au o vechime de minim zece ani in functia de procuror sau judecator. De asemenea, acestia sunt numiti pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Senatorii juristi au dezbatut in cadrul sedintei de joi trei proiecte legislative de modificare a Legii 303/2004 privind statutul magistratilor care vizau schimbarea procedurii de numire si revocare a procurorului sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al DNA si a sefului DIICOT, precum si a adjunctilor acestora.

Senatorii au elaborat o a patra varianta la propunerea presedintelui comisiei, Norica Nicolai, cu sustinerea social-democratilor Serban Nicoale si Doru Ioan Taracila, amendament prin care ii iau sefului statului prerogativele de a numi sefii la DNA, DIICOT si Parchetul ICCJ.

Amendamentul fost adoptat cu 7 voturi pentru(PSD, PNL, PC si PRM) si doua impotriva (PD-L si PRM).La sedinta au votat pentru modificarea legii social-democratii Doru Ioan Taracila, Serban Nicolae si Danut Ungureanu, liberalii Norica Nicolai si Ion Basgan, peremista Verginia Vedinas si conservatorul Gavrila Vasilescu. Impotriiva modificarii au fost senatorul PD-L, Gheorghe Constantin si senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs.

Ca sa intre in vigoare, amendamentul trebuie votat si de plenul Senatului, care este camera decizionala.

In prezent, numirea sefiilor DNA, DIICOT si ai Parchetului ICCJ este facuta de catre presedintele Traian Basescu la propunerea Ministerului Justitiei.

Miza modificarii legislative- sefia DNA

Procedura de numire a procurorilor a constituit in ultimii trei ani, un motiv de disputa intre clasa politica si magistrati. Mandatului sefului DNA, Daniel Morar a expirat in 12 august anul curent. Cu o zi inainte, ministerul Justitiei a nominalizat un nou sef la DNA in persoana lui Carmen Serbanescu care asteapta in prezent avizul CSM si numirea presedintelui Traian Basesescu.

In aceasi zi, pe 11 august, procurorul general Laura Codruta Kovesi a emis o delgatie prin care a prelungit astfel mentinerea in functie a lui Daniel Morar cu inca sase luni.

CSM trebuie sa dea joi un aviz Monicai Serbanescu pentru a putea fi numita in functia de procuror sef al DNA. In cazul in care Monica Serbanoiu primeste avizul favorabil de la CSM, seful statului poate accepta sau nu sa o numeasca pe aceasta in functie.

In acest context, senatorii juristi au schimbat legea, eliminand prerogativul presedintelui Traian Basescu de a numi procurorul sef al DNA.

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei: "Aceasta varianta schimba situatia existenta. Pur si simplu este vorba de o solutie tehnica, atata vreme cat insa ministrul Justitiei face propunerile mi se pare normal ca sa spunem ca varianta pastreaza cel putin in parte procedura. Si este normal ca ministrul Justitiei sa faca aceste propuneri pentru ca are responsabilitatea functionarii Ministerului Public"

Norica Nicolai (PNL), presedintele Comisiei Juridice: "In numirea procurorilor in functii de conducere, seful statului nu are o astfel de atributie, nu a avut-o niciodată, a fost o interpretare alaturi de textul constitutional. Singura atributie pe care seful statului o are in continuare si ea deriva din Constituite vizează numirea in profesia de procuror si judecator a celor care indeplinesc conditiile prevazute de lege."

Peter Eckstein Kovacs (UDMR), membru Comisia Juridica: "Mie nu-mi place sa facem o lege pentru un singur om. Aici, mi se pare ca modificarea acestei legi il tinteste practic pe conducatorul DNA-ului, astfel incat presedintele sa nu se poat opune la numirea unui alt candidat. Aceasta modificare deschide poarta ca sa fie aleasa o alta persoana iar in conditiile in care DNA a deschis anchete la persoanele cu greutate in lumea politica aceasta masura va fi interpretata ca o piedica in cauzele de coruptie .

Gheorghe Constantin(PD-L),membru Comsia Juridica: ''Din raportul de tara reiese ca lucrurile in justitie merg bine si sunt incurajatoare aprecierile. Nu cred ca trebuia facuta o asemenea modificare pe fond. Abia acum se demonstreaza ca sunt anumite interese politice in aceasta modificare. Sa iei din prerogativele presedintelui nu mi se pare normal in acest moment cand raportul de tara apreciaza favorabil mersul justitiei''.