Politicienii abordeaza strategii diferite in alegerea colegiilor uninominale in care isi incearca sansele la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Unii dintre ei prefera sa incerce sa convinga alegatori cu care nu au avut nicio legatura pana acum, altii se intorc spre locurile in care si-au trait copilaria sau tineretea, iar altii prefera comoditatea ramanerii in locurile care le-au adus pana acum succese politice.

Cei mai multi dintre politicienii care au trecut deja prin cel putin un mandat parlamentar au ales sa candideze din nou intr-un colegiu din judetul pe care l-au reprezentat pana acum. Mircea Geoana si Radu Berceanu au anuntat ca vor sa candideze tot in Dolj, Nicolae Vacaroiu tot in Arges, Theodor Melescanu tot in Prahova, Cristian Adomnitei si Relu Fenechiu tot in Iasi, Viorel Hrebenciuc tot in Bacau, Victor Ponta tot in Gorj, Sabin Cutas in Teleorman, iar Bogdan Ciuca in Galati.

Catalin Avramescu si Sever Voinescu, cele mai noi achizitii ale PD-L au anuntat fiecare ca se vor prezenta in fata alegatorilor din zonele in care s-au nascut. Astfel, Avramescu va candida in colegiul senatorial care cuprinde orasul Mizil, in timp ce Voinescu intr-unul de deputat in municipiul Ploiesti. O alta noua achizitie, a PRM-ului de data asta, Oana Zavoranu, a lasat la latitudinea partidului sa o plaseze in colegiul in care are cele mai multe sanse.

Inapoi acasa

Deputatul PC Sergiu Andon a declarat pentru HotNews.ro ca se va retrage din viata politica daca nu va primi acceptul pentru a candida in colegiul din Intorsura Buzaului, judetul Covasna. "M-am nascut in Bucuresti, dar radacinile mele sunt acolo, langa Intorsura Buzaului, in Dobarlau. Acolo mi-am petrecut copilaria, intr-acolo fac naveta, acolo vreau sa-mi fie si mormantul", spune Andon.

Liderii PSD Covasna nu au primit cu mare bucurie intentia conservatorului de a ocupa una dintre pozitiile de candidati ai PSD+PC in colegiile din judet. "Nu vreau sa infrang vointa filialei PSD Covasna. Daca nu accepta sa fiu candidat acolo, pentru mine e o sansa sa ma retrag din viata politica", sustine Andon. El spune ca stie foarte bine problemele populatiei din zona. "Chiar acum cand vorbesc cu dumneavoastra abia ce am coborat din tren, venind dinspre acea zona. Toata vara am facut naveta cu geamantanul de documente".

Si Norica Nicolai vrea sa-i reprezinte pe cei langa care a stat altadata. Dupa doua mandate in care a reprezentat judetul Cluj, Nicolai va candida in aceasta toamna intr-un colegiu din Calarasi. "Am dorit sa ma apropii de casa", a precizat senatorul liberal, adaugand ca a avut domiciliul in Calarasi intre anii 1983 si 2002.

Departe de casa

Sotia lui Miron Mitrea, Manuela Mitrea, a acceptat propunerea PSD Constanta de a candida intr-unul din colegiile de pe malul marii, desi s-a nascut in Bucuresti si, din 2000 reprezinta judetul Mehedinti in Parlament. "Am primit aceasta propunere si acum 4 ani, dar atunci am vrut sa duc mai departe proiectele din Mehedinti. Din pacate nu prea am reusit sa fac ce mi-am propus pentru ca PSD a fost in opozitie", declarat pentru HotNews.ro sotia fostului secretar general al PSD.

Ea sustine ca cele doua motive pentru care candideaza in Constanta sunt ca filiala a revenit cu propunerea si ca "ducandu-ma intr-un loc in care PSD are puterea imi va fi mai usor sa-mi pun proiectele in aplicare". Manuela Mitrea recunoaste ca nu stie prea multe despre problemele specifice ale locuitorilor din zona: "Aceste lucruri le voi pune la punct dupa ce vom stabili colegiul in care voi candida, pentru ca fiecare zona are probleme specifice".

Punctul de vedere al sotiei lui Miron Mitrea este contrazis categoric de fostul consilier prezidential Adriana Saftoiu. Aceasta s-a nascut in Dej, a candidat in urma cu 4 ani in Bucuresti, renuntand la mandat pentru a-i fi consilier lui Traian Basescu, iar acum si-a anuntat candidatura intr-un colegiu din Prahova, din partea PNL.

"Problemele nu difera de la zona la zona, mai ales in mediul rural. Eu tocmai intru in orasul Urlati, am fost in comuna Albesti Paleologu si pot sa va zic ca din ce am observat eu problemele sunt cam aceleasi: canalizare, infrastructura. Oriunde in Romania sunt multe lucruri de facut si nu e nevoie de un buletin pentru asta", a declarat Saftoiu pentru HotNews.ro.

Inca se gandeste

Adrian Nastase nu a facut inca publica alegerea sa privind colegiul electoral in care va candida in aceasta toamna. Potrivit unor surse din PSD, fostul premier are doua variante la indemana. Prima ar fi sa candideze pentru un nou mandat de parlamentar de Bucuresti, functie pe care o detine din 1990 incoace. O propunere a venit si din partea PSD Prahova, care i-a oferit fostului sef al partidului pozitia de candidat in colegiul care cuprinde si orasul Mizil, desi Nastase are proprietati intr-o cu totul alta parte a judetului, in comuna Cornu.

Tot cu o propunere s-a prezentat si organizatia judeteana Dambovita, dar Adrian Nastase a refuzat oferta acesteia, ratand astfel sansa de a candida in colegiul care cuprinde si comuna Tartasesti, locul de bastina al tatalui sau.

Fostul premier nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.