Eurparlamentarii democrat-liberali atrag atentia ca avizul negativ dat de Comisia juridica in cazul urmaririi penale a lui Adrian Nastase a produs consternare la Strasbourg si ca exista posibilitatea impunerii clauzei de salvgardare odata cu raportul din iulie. "Transformarea unei comisii parlamentare in instanta de judecata, este un fapt nepermis intr-un stat de drept, membru al UE", sustin europarlamentarii PD-L intr-un comunicat de presa. NUP-ul dat de Comisia Juridica lui Nastase a fost votat cu 18 voturi pentru si 4 impotriva, provenite de la grupul PD-L.

Europarlamentarul Nicolae Vlad Popa atrage atentia ca decizia Comisiei Juridice "a produs consternare in rindul politicienilor de la Strasbourg". "Aceasta decizie, pe care o numesc iresponsabila, a unui număr de deputati din Comisia juridica poate prejudicia in mod direct cauza României, putind sa se ajunga chiar la activarea clauzei de salvgardare", a precizat el.

In ce priveste ceilalti europarlamentari PD-L, acestia au remis un comunicat de presa, in care sustin ca avizul negativ se adauga "numeroaselor semnale de alarma cu privire la determinarea Romaniei de a continua reformele incepute inainte de aderarea la UE si cu privire la caracterul ireversibil al acestora".

Nicolae Vlad Popa, Maria Petre, Monica Iacob Ritzi, Marian Zlotea, Constantin Dumitriu si Dragos David fac un apel la plenul Camerei Deputatilor " sa nu intre intr-un joc care sa prejudicieze interesele Romaniei si sa ne puna in situatia de a suporta consecinte care vor merge pina la reducerea fondurilor europene".

Reamintim ca in favoarea recomandarii de neinceperea urmaririi penale pentru Adrian Nastase, au votat 18 membri ai comisiei, apartinind PSD, PNL, PRM si PC, iar impotriva s-au pronuntat doar 4, de la PD-L.

Front pentru NUP-ul lui Nastase

Pe o pozitie contrara se situeaza deputatul PRM, Lucian Bolcas, care spune ca activarea clauzei de salvgardare s-ar datora doar DNA. " Daca exista un semnal negativ, el a fost dat de DNA. Comisia juridica a constatat ca nu e vorba de o fapta penala, ci de o inscenare politica", a declarat Bolcas, citat de NewsIn.

Crin Antonescu, liderul grupului PNL din Camera, alaturi de deputatul PNL Relu Fenechiu sustin ca decizia nu trebuie sa fie influentata de raportul de tara sau de presa. " Daca vom face justitie de dragul UE sau al alegatorilor, atunci vai de capul nostru", a delcarat Fenechiu pentru NewsIn.

Cit priveste pozitia PSD si a PC, aceasta este clara, fiind exprimata, miercuri, de Florin Iordache si Sergiu Andon. Ambii au apreciat ca dosarul este unul politic, facut pentru a-l "discredita" pe Adrian Nastase. Mai mult, ei au apreciat ca nu exista elemente penale in dosar