HotNews.ro a încercat să afle cum au ajuns Gabriela Firea și Marcel Ciolacu să se întâlnească cu angajații STB pe 1 Mai, dacă a fost informată conducerea, și care a fost rolul sindicalistului Vasile Petrariu, fost membru PSD, în acțiunea electorală din depoul Dudești. PNL a negat orice implicare, în timp ce primarul Capitalei îi acuză pe liderii social-democrați că încearcă să se folosească din nou de sindicalistul care a blocat Capitala, în 2022, cu o grevă ilegală de cinci zile. Gabriela Firea susține că a fost o întâlnire cu liderii de sindicat și muncitorii aflați la lucru.

Ciolacu, Petrariu si Firea la STBFoto: Facebook PSD

„Am stat de vorbă la depoul Dudești cu șoferi, mecanici și dispeceri. Sunt oameni deschiși și harnici, care își doresc o schimbare majoră de la administrația acestui oraș: un plan de investiții mult mai curajos pentru un transport public modern”, este mesajul postat, pe 1 Mai, pe Facebook-ul PSD.

Postarea social-democraților prezintă o vizită la depoul Dudești, iar în prim plan sunt Marcel Ciolacu, premierul României și președintele PSD și Gabriela Firea, candidat pentru primăria Capitalei.

În imagini se observă cum premierul și candidata PSD discută cu muncitorii, cu sindicaliștii, fac poze, iar Gabriela Firea le oferă mici bunătăți culinare.

După întâlnire, nu a existat niciun comunicat din partea sindicatului STB sau din partea conducerii societății de transport despre întâlnirea pe care au avut-o cu liderii social-democrați.

„Schimbarea majoră”, dorită de angajați, reprezintă, însă, doar un mesaj electoral promovat de PSD și nu o poziție oficială a muncitorilor. Sindicatul nu a dat vreun comunicat după întâlnire, precizează liderul de sindicat din STB. Nici conducerea STB nu a oferit mai multe explicații.

STB doar „a luat act” de vizita premierului Ciolacu

„Vizita premierului Marcel Ciolacu la depoul Dudești este un eveniment comunicat public de premierul României, despre care STB a luat act”, a fost răspunsul oferit de biroul de presă al Societății pentru Hotnews.ro, fără a oferi alte detalii.

Daniel Istrate, directorul STB, a fost întrebat de HotNews.ro dacă a fost informat în prealabil de întâlnirea din depoul Dudești și când a aflat despre vizită. Nu a răspuns direct, ci doar prin intermediul biroului de presă.

Pagina de facebook a Guvernului nu face nici ea vreo referire la vizita premierului la STB.

Singurul loc de unde aflăm despre eveniment este pagina de Facebook a PSD, unde în poze este promovată și Gabriela Firea.

(sursă foto: Facebook PSD)

Nici pe site-ul Guvernului nu există în programul oficial al premierului vreo mențiune despre vizita la STB și se precizează că „nu sunt evenimente publice programate în această zi”.

Marcel Ciolacu nu a răspuns întrebărilor referitoare la cine a organizat vizita sa la depoul Dudești.

Nicușor Dan: Sunt două probleme. Ciolacu și Firea să precizeze dacă se dezic de domnul Petrariu și de greva ilegală din 2022

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat pentru HotNews.ro, că „nu este ceva nefiresc ca niște lideri politici” să meargă în campanie într-o instituție care ține de Primăria Capitalei.

Edilul, care este contracandidatul lui Firea, crede că sunt două probleme: una de formă și cealaltă de fond. Problema de formă este dacă a existat acceptul conducerii STB sau a existat o invitație din partea sindicatelor.

„Problema de fond, importantă, este că l-am văzut pe domnul Ciolacu și pe doamna Firea secondați de domnul Vasile Petrariu, cel care în, 2022, a organizat greva ilegală care a paralizat Bucureștiul șase zile, încălcând voit o hotărâre judecătorească, care a spus că greva trebuie să înceteze. Aceasta este o problemă mare pentru că, în momentul acela, toată conducerea PSD s-a dezis de grevă, spunând că domnul Petrariu, care fusese votat pe lista de consilieri generali a PSD în 2020, că nu reprezintă PSD și acum îi văd cot la cot cu domnia sa. Aceasta este problema mare: îl validează pe omul care a blocat Bucureștiul șase zile”, a spus Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Potrivit lui Nicușor Dan, bucureștenii au avut de suferit, în ianuarie 2022, din cauza grevei de la STB.

„Acolo, în mod fățiș, s-a încălcat o hotărâre judecătorească. Petrariu a sfidat hotărârea judecătorească și pe toți bucureștenii. Cred că sindicatul are o mare influență acolo. Domnia sa este în poze și există o complicitate a oamenilor din sindicat cu PSD, fără discuție...Ciolacu și Firea ar trebui să precizeze dacă se dezic de domnul Petrariu și de greva ilegală din 2022 sau nu”, a fost provocarea lansată de primarul Capitalei pentru liderii PSD.

Firea, Petrariu și Ciolacu (sursă foto: Facebook PSD)

Cine este Vasile Petrariu, sindicalistul șef de la STB

Greva din ianuarie 2022, declanșată de sindicatul din Societatea de Transport București, a durat cinci zile și a blocat Capitala. Primarul Dan l-a acuzat de atunci pe liderul de sindicat Vasile Petrariu că a orchestrat greva.

Protestul muncitorilor a fost declarat ilegal în instanță, iar la Parchet au fost depuse mai multe plângeri penale. În zilele de grevă, conducerea STB a dat chiar anunțuri prin care căutau șoferi de autobuz care să înlocuiască greviștii.

Vasile Petrariu este astăzi liderul de sindicat din STB. Funcția sa oficială este de președinte al Biroului Permanent al Sindicatului Transportatorilor din București.

El muncește la depoul Dudești, locul vizitat pe 1 mai de Gabriela Firea și Marcel Ciolacu.

Până în ianuarie 2022, Petrariu a fost consilier general al PSD și membru de partid. În timpul grevei din București și-a dat demisia din funcția de consilier general, dar și din PSD.

Gabriela Firea: „Avem o relație normală, constructivă cu Vasile Petrariu. Restul sunt închipuiri”

Candidată din partea PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a precizat că relația cu sindicalistul Vasile Petrariu este una „normală și constructivă”

„Așa cum ar trebui să aibă domnul primar cu toți angajații din serviciile publice ale Capitalei și cu toți liderii de sindicat, care îi reprezintă pe salariați, astfel încât bucureștenii să se bucure de investițiile în serviciile infrastructurii critice”, a adăugat social-democrata pentru Hotnews.ro.

Ea susține că vizita de la depoul Dudești a fost „despre oamenii care lucrează în transport, ignorați de actuala administrație”.

„Restul sunt închipuiri, insinuări și lupte politice. Domnul primar să nu mai dea vina pe altcineva pentru lipsa de dialog, transparență și respect față de oameni. Tot timpul inventează scuze, eschive și pasează responsabilitatea”, a spus Gabriela Firea pentru HotNews.ro.

Potrivit acesteia, în mandatul său au existat greve și proteste, dar „nu a dat vina pe nimeni”.

Întrebată de Hotnews.ro cine a organizat întâlnirea, Gabriela Firea a evitat un răspuns direct.

„Are importanță? Nu are voie premierul României și un senator să meargă la o întâlnire cu salariații unei societăți publice? De ce nu s-a dus acolo niciodată și actualul primar? L-a oprit cineva?”, a fost replicat oferită de candidata PSD.

Gabriela Firea a conchis că greva din 2022, cea care a blocat Bucureștiul, „a fost a angajaților, nu a vreunui partid politic”.

PNL se delimitează total de întâlnirea de la Depou

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu (PNL), spune că nimeni din conducerea Societății de Transport nu a participat la întâlnire, ci doar șefii de sindicat au fost prezenți.

(sursă foto: Facebook PSD)

„Nu este o acțiune care să fi fost, pornită, garantată de PNL sau de vreun membru al PNL. Am primit pozele, nu există vreo implicare a PNL. Sediul sindicatului majoritar din STB se află în depoul Dudești. Trebuie văzut cine a generat întâlnirea și ce scop a avut. Sindicatele sunt libere să se întâlnească cu cine doresc”, a declarat Bujduveanu pentru HotNews.ro.

Liberalul a menționat că STB are 10.000 de angajați, iar la alegerile locale fiecare votează cu cine dorește.

„Când veți auzi din partea conducerii STB că își asumă un mesaj public, trebuie condamnat. Când un sindicat are o părere, nu pot să comentez. L-am văzut pe Petrariu în poze. E șeful sindicatului și fost consilier general PSD”, a fost poziția lui Bujduveanu pentru HotNews.ro.

Vasile Petrariu, șef sindicat STB: „Am dreptul să fiu apropiat de cine vreau eu, să fiu susținătorul cărui partid doresc eu”

„Nu știu cine a organizat întâlnirea, noi am fost la muncă”, este prima frază rostită de Vasile Petrariu despre întâlnirea cu Gabriela Firea și Marcel Ciolacu în dialogul cu HotNews.ro.

Spune că muncitorii nu au vorbit despre schimbarea administrației în Capitală, așa cum suna în postarea PSD, ci despre salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Petrariu îi lansează primarului Nicușor Dan o invitație să vină să discute cu ei, deoarece „nu a făcut nimic pentru angajați”.

În schimb, vizita lui Marcel Ciolacu o descrie drept o „surpriză, o surpriză plăcută”.

„Am fost informat când a intrat în depou. Nu știam înainte. Oamenii i-au prezentat premierului problemele cu care se confruntă, este o chestie normală. Nu contest că este campanie.

Eu după câte știu și îmi aduc aminte pe 22 ianuarie 2022 mi-am dat demisia din PSD. Oamenii își doresc îmbunătățirea condițiilor de muncă, un trai decent, salarii mai bune, acestea au fost prezentate. Premierul a fost atent la aceste lucruri. Este de apreciat”, a spus Petrariu.

El l-a acuzat, încă o dată, pe primarul Nicușor Dan că este „surd la solicitări și că nu îl interesează problemele angajaților STB”.

„Eu am dreptul să fiu apropiat de cine vreau eu, să fiu susținătorul cărui partid doresc eu, dar el a uitat că e membru USR? De unde a tras concluzia că sunt prieten cu Firea și cu nu știu cine? Știu ce a făcut Nicușor Dan, știu ce a făcut pentru noi, nu ce spune la televizor. Care e problema lui dacă Firea și Ciolacu au legătură cu mine? Ce a beneficiat PSD din greva din 2022”, a reacționat pe un ton mai ferm Vasile Petrariu.

Repetă că nu l-a invitat pe premierul Ciolacu la Depoul Dudești, dar nu înțelege de ce este deranjat Nicușor Dan de acest eveniment.

„Faptul că îl deranjează treaba asta e problema lui. Mă deranjează faptul că o dă iar în politică”, a afirmat Petrariu pentru HotNews.ro.

Șeful sindicatului din STB a subliniat că nu a existat vreun comunicat la finalul întâlnirii din partea muncitorilor și nici nu s-a transmis că vor susține pe cineva la alegerile locale.