Premierul Tariceanu a propus ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, infiintarea unei comisii de experti independenti care sa elaboreze o noua lege a raspunderii ministeriale. „Va propun infiintarea unei comisii de experti independenti care sa propuna o noua lege a raspunderii ministeriale, pentru a nu primi acuzatii ca Guvernul vrea sa-si protejeze membrii”, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Premierul a informat Cabinetul ca, in urma respingerii in Parlament a Ordonantei de urgenta care reglementa Comisia prezidentiala privind raspunderea ministeriala, conflictele de interese din vechea lege persista.

Tariceanu a afirmat ca doreste ca noua lege a raspunderii ministeriale sa ii responsabilizeze pe ministri, dar fara sa ii lase "in voia abuzurilor politice" ale Presedintiei.

"Guvernul este, prin prisma efectelor deciziilor sale, cea mai importanta institutie publica din Romania, luand decizii care afecteaza direct viata cetatenilor", a spus Tariceanu, care a precizat ca imaginea membrilor Guvernului a fost deseori afectata de anumite dosare, iar inchiderea ulterioara a cazului dupa neconfirmarea acuzatiilor nu a schimbat situatia acestora.

Luni, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ca ii va cere presedintelui Traian Basescu, prin intermediul unei scrisori, sa trimita Parlamentului Legea raspunderii ministeriale pentru reexaminare, pe motiv ca Curtea Constitutionala a emis o decizie prin care stabileste caracterul de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a admis in noiembrie, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei Chiuariu care desfiinta Comisia de la Cotroceni si a unei parti din Legea raspunderii ministeriale. In motivatia Curtii se arata ca multe din prevederile legale restrangeau "pana la anihilare" dreptul constitutional al sefului statului de a cere anchetarea ministrilor.

Ordonanta de urgenta 95/2007, adoptata in 4 octombrie de Cabinetul Tariceanu II, la propunerea lui Chiuariu, vizat el insusi de o ancheta a procurorilor DNA, stabilea ca, la data intrarii in vigoare a ordonantei, comisia de la Cotroceni, in formula din acel moment, isi inceta activitatea.