Dupa ce parlamentarii si-au facut lege sa primeasca pensii, acum s-au gandit sa vina in ajutorul colegilor primari. Deputatul PSD Marian Saniuta a depus un proiect de lege care prevede acordarea de pensii alesilor locali, mai exact primarilor. Conform initiativei legislative, criteriile de acordare a pensiei de serviciu se stabilesc in functie de marimea localitatii pe care o conduc si in functie de numarul de mandate obtinute.

Initiativa legislativa stipuleaza ca persoanele care detin functii de primar pot beneficia de pensii de serviciu daca au obtinut cel putin doua mandate, la fel ca si parlamentarii.

Criteriile de acordare a pensiei de serviciu se stabilesc in functie de marimea localitatii pe care o conduc. Astfel, persoanele alese in functia de primar in localitati de rangul 0-1 pot beneficia de o pensie cat salariul obtinut in timpul mandatului, in localitatile de rangul 2-3 cuantumul este in proportie de 80%, iar in localitatile de gradul 4-5 pensia va fi de 60% din salariu.

Autorul initativei legislative, deputatul social-democrat Marian, Saniuta sustine ca “mandatul de primar presupune in mod justificat si absolut necesar detasarea totala de profesia exercitata anterior si canalizarea intregii energii in sensul indeplinirii atributiilor de administrator la nivelul localitatii”.

Initiativa legislativa urmeaza a fi dezbatuta in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.