Conducerea PNL s-a reunit luni pentru a analiza cazul Noricai Nicolai. Dupa ore bune de discutii liberalii au ajuns la o concluzie contradictorie: o sustin pe Norica Nicolai pentru a prelua portofoliul Justitiei, dar nu sesizeaza Curtea Constitutionala."Nu exista niciun text al sesizarii catre Curtea Constitutionala. Un grup de juristi va studia toate dosarele membrilor PNL", a declarat Radu Campeanu la finalul Biroului Politic Central.

Ulterior liderul PNL Calin Popescu Tariceanu le-a transmis colegilor de partid ca asteapta analiza unor experti in drept constitutional inainte de apela la arbitrajul Curtii Constitutionale, au declarat pentru NewsIn surse liberale.

Liberalii au incearcat sa gaseasca o iesire din criza politica provocata de nominalizarea Noricai Nicolai la ministerul Justitiei si de refuzul presedintelui Basescu de a accepta aceasta propunere.

Printre solutiile enuntate initial de liberali figura sesizarea Curtii Constitutionale pentru medierea conflictului intre Guvern si presedintie, la fel ca si in cazul lui Adrian Cioroianu. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a avansat si ipoteza atacarii in contencios administrativ la Inalta Curte de Justitie si Casatie.

Liberalii au respins solutia prezidentiala de a se prezenta in fata Parlamentului pentru un vot de validare a Noricai Nicolai. Ei au explicat ca, potrivit Constitutiei, votul Legislativului intervine doar atunci cand este vorba despre schimbarea componentei politice a Guvernului sau despre restructurare guvernamentala.

Seful statului a refuzat constant sa accepte propunerea de numire a Noricai Nicolai la Justitie. Pe de alta parte, Nicolai a declarat ca nu renunta la portofoliul Justitiei si ca va sesiza Curtea Constitutionala chiar in aceasta saptamana.