Fostul ministru al Justitiei Titus Corlatean a declarat miercuri la comisia de ancheta privind arhiva SIPA ca ambasadorii american si olandez aflati la Bucuresti in 2012 au facut presiuni asupra sa pentru a o numi pe Laura Codruta Kovesi "in functia de varf", sustinand insa ca nu isi mai aminteste exact despre ce functie era vorba, procuror general sau procuror sef al DNA, scrie News.ro.

Titus CorlateanFoto: AGERPRES

"Au existat la acel moment (2012 - n. red.) demersuri in sensul de presiuni pentru ca cel care va vorbeste, eram ministrul Justitiei la acel moment, ca o anumita nominalizare la o functie de conducere in cadrul Ministerului Public si am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justitiei (...) Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discutii. Nu am apreciat insistenta ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se stie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi in functia de varf", a declarat Titus Corlatean.

"Presiunea a depasit limitele acceptabile in relatiile diplomatice intre state", a adaugat el.

Intrebat despre ce functie de varf este vorba, Corlatean a spus ca nu isi mai aminteste exact.

Fostul ministru al Justitiei a mai spus ca l-a informat inclusiv pe prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, despre discutiile pe care le-a avut cu respectivii ambasadori.

El a adaugat ca a fost sunat inclusiv de presedintele de atunci, Traian Basescu, pe tema numirilor sefilor de parchete, plangandu-se de maniera in care fostul sef al statului l-a contactat.

"Cand esti sunat pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni, si aghiotantul iti da propriul telefon de serviciu ca sa vorbesti cu centrala si dupa aceea cu presedintele Romaniei, si mai ales discutia in care mi s-a explicat o anumita chestiune cum nu ar trebui sa fac si cum ar fi bine sa fac, nu sunt foarte confortabil sa vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru ca nu asa ar trebui sa functioneze institutiile intr-un stat democratic", a relatat Titus Corlatean.

Intrebat daca crede ca numirea Laurei Codruta Kovesi la DNA a fost rezultatul unor presiuni, Corlatean a raspuns: "Eu nu pot sa vorbesc decat despre scurtul meu mandat de ministru al Justitiei, atunci cand stabilisem si discutasem la Bruxelles sa realizam o procedura transparenta, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori".

  • Reactia lui Traian Basescu la declaratiile lui Titus Corlatean: In ce ma priveste, minte! Evident ca ambasadorii se duceau la cei pe care-i simteau mai slabi de ingeri. La mine nu a indraznit nimeni

Fostul presedinte Traian Basescu a vorbit la Digi24 despre afirmatiile facute de fostul ministru al Justitiei Titus Corlatean. Liderul PMP crede ca, daca diplomatii straini ar fi intervenit, s-ar fi dus "la cei pe care-i simteau mai slabi de ingeri", iar concluzia acestuia este ca fostul ministru Corlatean minte.

"Problema lui Corlatean in aceste afirmatii este urmatoarea: la mine nu a indraznit niciodata vreun ambasador sa vina, sa-mi sugereze macar, sa sprijin un om, in acest caz pe Kovesi, sau sa sprijin vreo firma. Evident ca ambasadorii se duceau la cei pe care-i simteau mai slabi de ingeri. La mine nu a indraznit nimeni sa vina cu astfel de propuneri de persoane, sau propuneri legate de firme", a afirmat Traian Basescu.

"Inteleg ca unul care era ministru spune ca la el presedintele a trimis prin intermediari. E o aberatie", a mai spus el.

Intrebat daca in schimb l-a "sunat direct", Basescu a raspuns: "Eu n-am discutat niciodata cu Corlatean despre desemnarea procurorilor. Am discutat strict cu Ponta cand preluase portofoliul Justitiei. Niciodata nu am discutat sau trimis vreun intermediar la Corlatean".

"Cred ca fiind unul care o gaura in creier cand e vorba de Basescu, a simtit nevoia sa pronunte si numele meu. Concluzie: in ceea ce ma priveste, Corlatean minte", a continuat el.

"Propunerea a facut-o Ponta, nu Corlatean. Ce legatura avea una cu alta? Ponta detinea mandatul Justitiei cand s-a facut propunerea. Eu asa imi aduc aminte. Ponta a trimis propunerea CSM-ului si de la CSM a ajuns la mine", a explicat fostul sef al statului.